Regular-Goldmines-Koen

Zelfgemaakte tafels verkopen voor honderden euros, hoe doet hij dat?

Koen Van Eeckhoutte, een Belgische jongen uit Amersfoort die met trots kan roepen dat hij alles weet van tafels. Met zijn uitdagende concept voor design heeft hij een gat in de markt weten te vinden. Wij van Regular Goldmines waren benieuwd naar zijn denkproces.

Een passie, per toeval ontdekt

Koen heeft de havo afgerond en erna een paar tussenjaren genomen. Tijdens zijn tussenjaren heeft hij verschillende bijbaantjes gehad zoals, vuilnisman, halbeheerder, kassamedewerker en pizzabezorger. Toen we hem vroegen wat zijn opleiding was vertelde hij dat dat het die bijbaantjes waren. Daarin leerde hij hoe hij zich kon aanpassen aan iemand die niet hetzelfde niveau had als hij. Dat gaf hem veel mensenkennis en een realistische blik op de werkelijkheid, dit zijn vaardigheden die hij in zijn huidige leven nog steeds gebruikt. 

Zijn broer was bezig met ondernemingen en projecten, hiervoor had hij een tafel nodig die de broers vervolgens samen hebben gemaakt. Dat beviel Koen goed. Hij ging verder met het maken van tafels en kwam tot het punt dat hij een soort speciaal hout uit het buitenland wilde importeren, maar daar had hij een bedrijf voor nodig. Hij heeft zich daarom ingeschreven bij de KvK. Zo is Koen Sinds 2017 zijn werk aan het doen.

Stel je voor je zou opnieuw beginnen vanaf de havo, had je dan hetzelfde gedaan?

Koen: “Ik was ontslagen als vuilnisman omdat ik te duur was voor het bedrijf  waar ik voor werkte.  Als ik niet was ontslagen ging ik misschien door als vuilnisman. 18 jarige ik had daar niet bij stilgestaan. Ik schat het leven in naar een vorm van geluk, als ik vuilnisman was gebleven was ik misschien op dezelfde dagen nog steeds ongelukkig en op andere dagen net zo gelukkig als nu geweest. Dus ik weet niet of ik heel anders in het leven had gestaan als ik andere keuzes had gemaakt. Wat ik nu doe  vind ik wel oprecht leuk.”

 “Je hebt niet de vrije wil om niet jouw ambities te behalen, mits je die altijd voor ogen houd.” Koen Van Eeckhoutte

Koen vertelde ons dat hij als kind kunstenaar of kok wilde worden. Alhoewel hij lachend zegt dat hij voor geen meter kan koken, kan hij wel met zekerheid zeggen dat hij een kunstenaar is geworden. Daarom een tip van hem: kijk goed naar de interesses die je had als kinds zijnde. 

Hoe zou je de stijl van je tafels omschrijven?

Koen: “Per tafel is het anders. Elke tafel zit in een driehoeksverhouding, deze bestaat uit kunst, design en ambacht. Elk van mijn tafels zit altijd ergens anders in die verhouding. Dit was ook gelijk het moeilijke aan het begin van mijn bedrijf. Mensen begrepen niet goed waar die tafels in pasten. Het was onduidelijk of het in een woonkamer hoorde te staan of in een kunstgalerie.

Hierdoor was het moeilijk om publiek te bepalen, ondertussen weet ik dat iedereen het leuk vindt. Wat ergens ook jammer is, want als iedereen het leuk vindt betekent het dat mijn producten niet uitdagend genoeg zijn.

Ik hoop met mijn style een opzichzelfstaand kunststroming te beginnen. Maar als mensen naar mijn beroep vragen houd ik het simpel op: ‘Ik ben tafelmaker.’”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Koen: “Inspiratie komt uit veel verschillende dingen, zoals films, tekeningen van vroeger of gewoon toevalligheden. Ik haal niet inspiratie uit een specifiek ding, activiteit of wat dan ook. 

Als ik echter echt antwoord moet geven op de vraag zou ik zeggen mijn broer. Hij probeerde mij altijd te betrekken bij zijn ondernemingen. Ik was altijd net niet genoeg geïnteresseerd. Toch gaf mijn broer nooit echt op toen hij merkte dat er een lampje ging branden bij het maken van die tafels was hij degene die de vlam in mij had aangewakkerd.”

Hoe begon jij met het verkopen van je product?

Koen: “Brutaal zijn; zeggen dat je de beste bent en zonder twijfel achter je product staan. Ik had een mail gestuurd naar de Milaan design beurs waarin ik vertelde dat ik daar wilde staan met mijn tafels, ik werd geweigerd. Vervolgens heb ik een mail terug gestuurd. Hierin deed ik een beetje onbeleefd met het idee: ‘Weet jij wel wie ik ben?’ Ik deed mezelf voor als een grote kunstenaar uit Nederland en maakte hen echt duidelijk dat ze een fout hadden gemaakt door mij te weigeren. Ik werd later teruggebeld door de producent van het evenement. Na een heftige gesprek met een pittige tante kreeg ik een van de beste plekken toegewezen.”

Denk je niet dat dit averechts kan werken?

Koen: “Dat kan zeker zo werken als je producten of dienst zonder kwaliteit levert. Eerst moet je wat je aanbiedt goed op orde hebben en dan kan je er trots over praten. Het idee is dat je dienst of product zichzelf verkoopt.”

Koen gebruikt social media om hier en daar zijn tafels te promoten, maar wat het beste werkt volgens hem is het juiste netwerk hebben. Zo had een vriendin van hem een keer toevallig zijn tafels aan een ondernemer laten zien die best onder de indruk was (product verkoopt zichzelf). Zo kan je via via een zaadje planten bij mensen.

Ook is het belangrijk om dingen als bel angst te overwinnen. Simpelweg mensen durven bellen en te vragen om bijvoorbeeld een gunst of iets anders wat je wilt.

Wat is je grootste leermoment?

Koen: “Bij de opening van Floon (atelier) ging een tafel kapot tijdens het feestje door een van de gasten. Twee poten van de tafel waren eraf, ik heb hem de volgende dag gerepareerd.

Wat ik bedacht was dat je niks kan maken zonder iets anders te slopen. Ik had de tafel sterker gemaakt, ik bedacht me ook dat deze hiervoor gewoon niet sterk genoeg was. De tafel was nooit sterker geweest als hij niet gesloopt was door die jongen, dus eigenlijk was ik hem dankbaar. Dezelfde tafel kon ik vervolgens echt met zekerheid verkopen. Mijn grootste leermoment is dus dat slechte situaties altijd voor goede uitkomsten zorgen.”

Heb jij wel eens dieptepunten? Zo ja, hoe kom je daaruit?

Koen: “Sowieso, iedereen heeft zonder uitzondering zijn dieptepunten. Soms kom ik daaruit door te wachten, en door tijd voor mezelf te nemen. Het helpt ook af en toe om een specifiek nummer op te zetten. Een trigger opwekken als het ware. Ik heb mezelf een keer aangeleerd dat als ik in mijn handen klap, mezelf weer goed voel. Als je dat eenmaal jezelf goed hebt aangeleerd kan je altijd verder. 

Ik neem ook wel eens een week pauze waarin ik mezelf wat vrije tijd geef. Je moet niet iets maken of doen als je niet goed in je vel zit. Je hoeft niet altijd hard te werken, maar je moet wel je doel voor ogen houden, waardoor je eigenlijk wel de hele tijd onbewust aan het werk bent. En daar komt ook bij, zonder de dieptepunten zou het niet leuk zijn. Alles in het leven komt in frequenties, de dieptepunten resulteren uiteindelijk weer in hoogtepunten en andersom. “

Hoe ben je bezig met jezelf ontwikkelen?

Koen: “Ik ben vooral enorm bezig met mijn basisbehoeften, goed eten, een gezond lichaam en een gezonde geest. Ik eet goed en sport een beetje elke ochtend, dat is voor mezelf al voldoende. Verder mediteer ik elke dag, dat is hoe ik mezelf te been houd. “

Wat is voor jou een gezonde geest?

Koen: “Een bewuste geest is gezond, het is niet ongezond om boos te zijn of dergelijke, maar het gaat erom dat je er bewust naar kijkt en dat je een objectieve visie hebt op je emoties. Het komt een beetje neer op mindfulness. Iedereen heeft een autopiloot systeem als je je daar bewust van wordt kan je die aanpassen naar eigen wil. “


Koen legde ons uit dat zo een bewustzijn belangrijk is voor zijn onderneming, alles draait voor hem om gelukkig zijn. Op het moment dat hij niet meer gelukkig wordt van zijn onderneming zou hij er ook gewoon mee stoppen. Het was makkelijk om met hem te praten, hij legde goed uit wat hij dacht en het was duidelijk te merken dat hij trots was op het werk wat hij levert. Alhoewel wij iets ouder zijn dan hij hebben we het gevoel alsof we veel van hem geleerd hebben, vooral over mindset. Een ding is zeker, hij is heel goed op weg om zijn eigen goudmijn te vinden.


Wat vind jij van een onderneming zoals die van Koen? Zou jij een tafel van hem kopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *