Regular-Goldmines-Jacob

Zoveel keuzes elke dag, hoe maak je de juiste?

In het leven kom je dagelijks talloze keuzes tegen, het is niet gek als je af en toe niet meer weet wat je moet doen. Life Design, het klinkt bijna als een soort videogame, is een bedrijf waarin Jacob van Hoek jou leert hoe jij door al die bomen heen kan kijken en weer een mooi bos kan zien.

Vraag na vraag

“Ik doe kneiter veel en eigenlijk ook heel weinig.” Is het eerste wat Jacob vertelde nadat we hem vroegen wat hij deed. De van huis uit getrainde gymdocent heeft een grote bijdrage bij TED X Tilburg en organiseert de grootste studiedag voor gymdocenten, maar daar houdt het niet op. Sinds een paar jaar heeft hij ook zijn eigen onderneming: Life Design.

In Life Design zet Jacob mensen in beweging. Hij praat, maar luistert vooral naar wat ze vertellen. Vervolgens stelt hij vragen, waardoor mensen met nog meer vragen naar huis gaan. Jacob wilt mensen aan het denken zetten over henzelf en hun leven. 

Wat betekent het concept van een keuze voor jou?

Jacob:” Ik denk dat het belangrijk is om als mens te weten waar je naartoe wilt. Zo wil ik een stuk bos in bezit hebben waar ik een zelfvoorzienend boomhut kan bouwen. Een deel van die hut is super hightech met de beste computer en internetverbinding die je kan bedenken. Aan de andere kant heb je weer back to basic waar ik moet ploegen en zweten. Alles wat ik nu doe heeft als resultaat om dichter bij deze visie te komen. Dit plaatje waar ik naartoe wil kan ik bereikt hebben over 5 jaar, misschien zelfs 10 jaar, dat is nog niet zeker, maar ik weet dat het daar is.

Om naar dit doel toe te werken vraag ik mezelf af; Wat heb ik nodig? Ik heb dit en dat nodig, dus wat moet ik daarvoor doen? Zo ontdek ik bijvoorbeeld dat tijd en ruimte essentieel is zodat ik energie heb om met mijn doel aan de slag te gaan. Je zult ook ontdekken dat een deel van je benodigdheden geld is, maar je kijkt heel anders tegen geld aan. In plaats van dat geld verdienen je doel wordt, gaat het er juist om wat je er mee doet.

Als het doen van bijvoorbeeld deze interview 0 bijdrage had gehad aan het gene waar ik heen wil had ik jullie vriendelijk bedankt, maar jullie verzoek geweigerd. Als je weet waar je heen wilt kan je goed bepalen waar je ja of nee op kan zeggen. Ik heb de heilige overtuiging dat iedereen stiekem wel weet wat hij of zij wilt, maar het nog niet duidelijk heeft uitgezocht of het te eng vindt om uit te spreken.”

Hoe specifiek moet zo een doel zijn? 

Jacob: “Een tijdslimiet is okay, maar je moet jezelf geen deadline geven. Stel je voor dat je een lijst maakt met drie doelen die je een week de tijd geeft om af te hebben, maar dat is je in die week niet gelukt. Als je naar die lijst kijkt en vervolgens een week ziet staan raak je opgelucht, want je hebt nog een week. Als er een exact datum stond waar je al overheen was dacht je misschien laat maar, ik ben al te laat. Een tijdslimiet op deze manier neerzetten geeft je een gezond spanningsveld. Er zijn dingen die je af móet hebben, maar dat weet je zelf als geen ander, dus daar hoef je niet een deadline op te zetten.

Zelf maak ik elke dag een lijst van ongeveer tien dingen en spreek ik met mezelf af dat ik doorga tot de lijst compleet is. Als ik aan het einde van de dag niet alles af heb ben ik niet teleurgesteld. Ik ben juist tevreden over de taken die ik kan wegstrepen.”

Van actie tot resultaat

Een actie levert een resultaat. Wanneer jij weet dat dat resultaat een goed gevoel levert maakt het niet meer uit met wat voor instelling jij aan die taak begint. Want nadat je het af hebt gemaakt voel je je weer goed. Als je bij jezelf merkt dat je niet de motivatie hebt die dag moet je gewoon met iets kleins beginnen en daaruit doorrollen. Iets afmaken geeft een goed gevoel en het resultaat helpt met gaan waar je naartoe wilt.

Dit gaat allemaal terug naar bewustwording en voelen wat er in je hoofd en lijf gebeurd. Wat geeft jou voldoening? Wat geeft jou energie? Het is altijd beter om iets te doen, ook al is het kleins, dan niets. 

Tot in welke details denk jij na over je keuzes?

Jacob:”In mijn geval gaat dat best ver, ik drink al bijvoorbeeld 3 jaar geen alcohol. Ik zat niet lekker in mijn vel door de suiker en alcohol zelf. Ik ben van alles van plan, dus ik moet gezond zijn en fit blijven. Laatst op het station twijfelde ik om een zakje m&m’s te kopen, dus ik aan mezelf vragen: waarom? Had ik honger? Nee. Is het misschien uit verveling? ja. Dat is weer een stukje bewustwording. Ik had misschien een beetje trek, maar de vraag is: is dat essentieel? Ik ben daar niet altijd zo bewust mee bezig, dat moet je ook niet willen. Zo nu en dan eet ik ook patat, maar dan kies ik er wel echt voor en geniet ik er ook volledig van.”

Hoe is LifeDesign ontstaan?

Jacob: “Zoals ik het nu noem had ik ooit volgens de handleiding van het leven alles afgevinkt. Denk hier aan huisje, boompje, beestje. In een periode van 6 maanden tijd is dat alles verdwenen. Ik zat niet lekker in mijn vel als man, niet lekker in mijn vel als partner, als individu en ook niet als werknemer. Ik deelde niks, bij mezelf zat ik op de derde plek. Opeens woonde ik in een anti kraak, ik had geen werk, geen relatie en een burn-out . Ik zat op een kruispunt waarvan ik niet meer wist of ik vooruit, achteruit, linksaf of waar dan ook heen moest.

Toen opeens kwam de gedachte: Het is al goed. Het wordt alleen maar beter, ik weet alleen niet hoe en wanneer. Ik keek naar de positieve kanten in mijn leven. Zo ben ik mezelf gaan herontdekken en gaan terugkijken naar wat ik leuk vond. Gaandeweg ben ik weer in beweging gekomen.

Ik vroeg mezelf af: Wat is het nou wat ik kan? Ik kan mensen in beweging zetten. Mentaal luisteren naar wat in mensen omgaat en dit vervolgens vertalen. Ik kan dromen, voor mezelf, maar ook voor een ander. Ik kan mensen hun dromen voor me zien en ik durf vragen te stellen, dus als ik dat combineer kan ik mensen stimuleren. Dat is wat ik mensen leer, leren wat jij wilt in het leven.”

“Er is voor mij, over mij gekozen en ik heb niet gekozen” -Jacob van Hoek

Negativiteit is sterker dan positiviteit 

Wij zijn geprogrammeerd om alert te zijn voor gevaar. Positieve momenten kosten 12 seconden om opgeslagen te worden.”Ga dat maar eens tellen.”, vertelde Jacob geamuseerd. Een negatieve moment opslaan daarentegen kost maar een fractie van een seconden. Ook is het zo dat je hersenen in een loop zitten waarin ze een groot gedeelte van de tijd hetzelfde denken, met alle gevolgen van dien. 

Jacob legde uit dat je hersenen simpel gezegd voornamelijk met 3 dingen bezig zijn: 

  1. Ervoor zorgen dat je niet hoeft na te denken over ademhalen, je hartslag en alle andere dingen die je lichaam automatisch doet. 
  1. Seintjes geven voor gevaar. Als je merkt dat 120 op de snelweg iets te snel is zal je  even afremmen.
  1. Het derde ding is dat onze hersenen jou willen behouden tot wie je denkt te zijn. Als jij bijvoorbeeld denkt dat je geen handstand kan en jij blijft dat denken, dan zal je het ook nooit kunnen. 

Alles wat je in je hoofd aandacht geeft groeit, dus dan kan je maar beter positief dan negatief denken. Ja, soms heb je zware dagen, maar dat mag er zijn. Het mag niet bepalend zijn over het gene wat je nog wilt gaan doen. 

Kan jij het maken van een goede keuze vertalen naar een recept? 


Jacob: “Elke keuze die je maakt is een goede keuze, omdat er ook vaak geen keuze gemaakt wordt, wat op zichzelf eigenlijk ook een keuze is. 

Simpel gezegd; als je twijfelt zou ik het doen, behalve als je iemand pijn doet. Je weet zelf donders goed wat je wilt en kan. Alleen de buitenwereld hindert jou soms met een laagje onzekerheid en schaamte. Het maken van een bewuste keuze is weten dat wanneer je een keuze maakt dit een gevolg heeft. Dat gevolg komt op je pad. Als jij echt bewust een keuze maakt kan jij beslissen of die gevolg een bijdrage aan je leven heeft of niet.

Het lastige tegenwoordig is dat er veel keuze is, daardoor maak je minder snel een keuze. De een vindt het te spannend om te kiezen. De andere is nieuwsgierig en probeert van alles een beetje, maar maakt ook nooit een definitieve keuze. De echte tip is om voor jezelf helder te hebben weten wat je wilt.”

Macht der gewoonte 


Het is niet dat mensen niet  willen veranderen of dat ze niet genoeg passie hebben. De methode van hoe ze het aanpakken klopt niet. Het duurt tussen de 60 en 100 dagen om een gewoonte aan te leren. Een eenvoudige manier is om je routine van een dag uit te schrijven. Dit mag tot diep in de detail, bijvoorbeeld:

  1. Ik doe mijn ogen open
  2. Ik sta op
  3. Ik pak mijn telefoon 

Wanneer je je gewoontes op een rijtje hebt kan je deze makkelijker aanpassen. Neem als voorbeeld dat je fitter wilt zijn. Je maakt dan misschien de keuze om s ochtends oefeningen te doen. Die stappen moet jij je eigen maken. Het gaat er niet om of je 1 of 10 push ups doet. Het gaat om de volgorde van je gewoontes en om deze deel te maken van je routine. Je kan beter heel vaak een klein beetje sporten dan één keer heel heftig. Want wanneer je het heel vaak een beetje doet heb je tenminste een gewoonte geleerd en na dat punt kan je het zwaarder aanpakken.  

Wat is jouw diepste verlangen?


Jacob: “Ik wil op het podium staan om mijn verhaal te delen zodat mensen in beweging komen. Je hebt veel bijeenkomsten waarin je informatie uitzendt, maar na een paar dagen je publiek  weer terug in reality is zonder enige verandering. Ik weet nog niet hoe ik mensen in beweging ga zetten, misschien wel vanuit mijn boomhut waar ik het eerder over had.
Ik heb liever 2 mensen zoals jullie die met 100% aandacht luisteren, waarvan ik zie dat ik impact maak, dan een publiek van honderd die half luistert en verder hun eigen ding doen. Er zijn nog veel strategische dingen die ik moet uitwerken om dat voor elkaar te krijgen, maar dat is wat ik echt wil.”

Keuzes, sommigen hebben ze, anderen niet. We maken ruzie om onze keuzes, twijfelen om keuzes, lachen om keuzes. Soms zijn we keuzes zat en andere keren hebben we niet genoeg keuze. Keuzes maken het leven ingewikkeld, maar dat maakt het juist leuk.

De positiviteit straalde van Jacob af. Hij vertelde zijn perspectief duidelijk en oprecht. Zijn verhaal zette ons en hopelijk ook jullie aan het denken. Bij Regular Goldmines weten we in ieder geval dat we niet meer op dezelfde manier naar keuzes kijken. 

Nu zijn wij wel benieuwd, wat was jouw meest lastige keuze?

Website: https://lifedesign.world/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jacobvanhoek/

Instagram: https://www.instagram.com/_jacobvanhoek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *