Regular-Goldmines-Rick

Kunst uit chaos creëren, hoe doe je dat?

Een chaotische kunstenaar die op jonge leeftijd begon als graffiti artiest. Intussen heeft hij ontdekt dat er veel meer dingen zijn dan alleen street art die hem aanspreken. Hij is nog erg zoekende, maar Rick is heel goed op weg om zijn goudmijn te vinden.

Begonnen als uitvinder, gegroeid naar kunstenaar

Rick is altijd al een creatieve chaoot geweest. Toen hij voor het eerst begon na te denken over de vraag “wat wil je later worden?” wist hij dat uitvinder het perfecte beroep voor hem zou zijn. Toen hij speels begon ‘uit te vinden’ heeft hij wat dingetjes gemaakt die in de praktijk weinig uithaalden. Naarmate hij ouder werd liet hij dat idee varen en begon hij zijn creativiteit op een andere manier te uiten, namelijk graffiti (op legale manier). Dit fascineerde hem zo erg dat hij potentie zag om er zijn brood mee te kunnen verdienen, zijn artistieke activiteiten groeiden naar een serieus niveau. Nu hij in de kunstscene zit, is hij aan het experimenteren naar verschillende media. Wat vind ik het leukst? Waar kan ik het meest mee? Waar heb ik het meest aan? Dit alles helpt hem, net als ons, om zijn eigen goudmijn te vinden.

Hoe zou je je werk omschrijven?

Rick: “Als ik het in één woord moet uitleggen, is het experimenteel.  Ik heb dit jaar mijn studie Grafische Vormgeving afgerond en dit heeft mijn stijl ook beïnvloed. Vorm speelt de hoofdrol in mijn werk, kleur komt op de tweede plaats. Ik moet wel toegeven dat ik nu weer meer het aspect kleur aan het verkennen ben.”

De betekenis van kunst

“Ik ben een chaotische creatieveling, op zoek naar mijn ding.” Vertelde Rick. Wat zijn ding is heeft hij nog niet precies gevonden, maar hij weet dat zijn werk potentie heeft. In essentie zou hij zichzelf eerder een maker noemen, alhoewel hij tegelijkertijd ook een kunstenaar is. Deze combinatie van zelfbeeld is iets wat Rick pas recent ontdekt heeft.

Toen wij vroegen wat zijn definitie van kunst was legde hij dit zorgvuldig uit. Volgens hem is de exacte definitie van kunst ingewikkeld uit te leggen, maar voor hem persoonlijk is het redelijk simpel. “Als jij iemand kan laten geloven dat iets kunst is, dan is het kunst.”

Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Rick: “Een van meest voor de hand liggende antwoorden is de wereld om ons heen, dat doen veel creatieve mensen volgens mij. Wat mij persoonlijk heel erg inspireert zijn mensen die sterk geloven in wat ze doen. Deze mensen stralen met hun werk een soort energie of een aura uit die bijna aanstekelijk is. Als jij je visie op de wereld op zo’n manier kan delen dat mensen je begrijpen, ben je goed bezig.”

Rick wilde vroeger uitvinder worden. Toen hij ouder werd heeft hij dat losgelaten, omdat hij dacht dat dit hem niet zou lukken. Zijn uitvindingen als kind vond hij niet per sé praktisch, vertelde hij grinnikend. Op de middelbare school wist hij dus niet wat hij wel wilde worden. Uiteindelijk is hij na de middelbare school toch een soort uitvinder geworden. 

Wat is je grootste leermoment?

Rick: “Toen ik in Barcelona ging studeren ging ik daarheen met een vriend, Joost. Hij is mijn tegenpool. Ik had al bedacht, ik ga nooit met hem samenwerken. Dat zou nooit werken. Op een gegeven moment werden wij als studenten gevraagd om ons aan te melden voor een kunst exhibitie met het thema overbevolking. Joost en ik hadden ons ingeschreven.”

Ik liep een keer om kwart voor 11 in de avond langs de studio’s en ging ik met hem brainstormen over ideeën. Op een gegeven moment kwamen we met een idee die we allebei heel vet vonden. We waren allebei te trots om het idee voor onszelf te houden. We wilden het idee echt niet laten liggen, dus moesten we het maar samen doen. Het was een grote uitdaging om met iemand te werken waarvan je van te voren hebt bedacht dat dat niet mogelijk is. Een professionele houding was hier heel belangrijk. Ik bedacht me dat als ik met hem kan samenwerken, dan kan ik met iedereen samenwerken. Achteraf hebben we elkaar perfect aangevuld, juist omdat we tegenpolen zijn.

Rick werkt in heel veel soorten media, hij moet dus vaak een schakeling maken in vormen van werken en aanpakken. Hoe vaker hij dit doet, hoe makkelijker het wordt. Wat voor hem werkt is om een logisch schema voor zichzelf te maken.

Als je op nieuw terrein komt is samenwerken alles. Daarin kan je je onderscheiden van een gemiddelde kunstenaar. Je moet sterk in je schoenen staan om professioneel te blijven. Er niet uitkomen bij een meningsverschil is geen optie. Je hebt deadlines, dus je moet je trots opzij kunnen zetten en tot een compromis komen. Als je die vaardigheid bezit ben je een heel eind op weg.”

Wat vind jij belangrijke eigenschappen in je branche? 

Rick: “Zelfcontrole en dingen in perspectief kunnen zien. Emoties mogen niet de overhand nemen. Het komt neer op een professionele houding. Niet opgeven is ook enorm belangrijk. Het kan gebeuren dat jij heel blij met iets bent, maar dat vervolgens iedereen kritiek geeft op je werk. Het is dan moeilijk om in jezelf te blijven geloven, maar dat is wel de sleutel naar succes. Verder helpt het om je oprechte zelf te zijn. Als iemand oprecht is heb je het gevoel dat je beter met die persoon kan communiceren.”

Rick was eerst heel erg bezig met graffiti, maar is de afgelopen jaren geswitcht naar kunst. Graffiti heeft eigenlijk zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd voor andere kunstvormen. In zijn tijd op de opleiding had hij via school veel middelen tot zijn beschikking, waarvan hij wist dit niet meer te hebben als hij afgestudeerd zou zijn. Toen hij dat bedacht, was loslaten niet meer mogelijk. Hij ging als een kip zonder kop kunst produceren, met de hoop dat als hij dertig dingen per dag maakte, hij hier drie kwalitatief hoge werken uit haalde. Zo begon de zoektocht.

Hoe zie jij jezelf over 20 jaar?

Rick: “In grote lijnen hoop ik nog creatief bezig te zijn en gezond te zijn. Geluk is ook van belang natuurlijk. Geluk zou ik niet omschrijven als een begrip, maar als een gevoel. Dat gevoel is voor iedereen anders. Voor mij is het dankbaar zijn voor wat ik heb. Je kan mensen spreken in een woestijn die alleen maar een tent hebben, maar zijn dolgelukkig zijn. Zo kan iedereen met de juiste realisatie van dankbaarheid gelukkig zijn.”

Ik krijg wel eens de vraag of ik andere keuzes had gemaakt als ik opnieuw kon beginnen. En dat is altijd heel makkelijk: “Nee. Alle keuzes die ik heb gemaakt, hebben me gebracht waar ik nu ben. Ik zou me niks anders kunnen voorstellen dan mijn huidige leven, dus nee, ik zou precies dezelfde keuzes en vooral dezelfde fouten maken.”

Rick is een kunstenaar die elke kans pakt om zich op een betere manier te uiten en hoe kan dat beter dan veel verschillende media proberen en zoveel mogelijk fouten maken? Volgens ons is de weg naar perfectie zoveel mogelijk experimenteren en fouten te maken. Alleen dan zul je mogelijkheden vinden die je anders niet had gevonden. Rick is bekend met deze filosofie, hij is niet voor niks een uitvinder. 

Van welke fouten heb jij het meest geleerd? Laat het weten in de reacties!

Instagram: @beschrijver 

Auteur: Kadir Bayma & Filip van de Bruinhorst
Proofreader: Dunya van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *