Regular-Goldmines-Douwe

Wat is de relatie tussen skaten en mindset? – met Douwe Macaré

Het is groter dan je denkt. Rollend zie je ze over de straten, hangend bij de parken. Er zijn videogames van gemaakt, televisie programma’s, er zijn zelfs hele kledinglijnen voor ontworpen. We hebben het natuurlijk over de hechte gemeenschap van skateboarders. Hoe kan je binnen deze klassiek extreme sport je eigen goudmijn vinden? 

De jonge talent


Ondertussen is hij al twee jaar Nederlands kampioen in skateboarden. We hebben het natuurlijk over Douwe Macaré (28), hij begon al op hele vroege leeftijd met skateboarden en merkte snel dat hij er aanleg voor had. Nu zit hij in het olympisch team, wordt hij gesponsord door grote bedrijven en is hij een grote voorbeeld voor (beginnende) skaters in ons land. 

Zie jij skaten als werk?


Douwe: “Gek genoeg af en toe wel. Ik word betaald voor skaten en dat is niet voor niks, dus ik moet wel mijn best doen. Alles wat ik doe is om ervoor te zorgen dat ik het skateboarden zo lang mogelijk door kan laten gaan. Een groot gedeelte van mijn werk is dus ook ervoor zorgen dat mijn lichaam niet opgeeft. Zo sport ik naast skaten het liefst elke dag. Het sporten bestaat uit functional training. Dit houdt specifieke oefeningen in waarvan je denkt dat je lichaam het nodig heeft. Ik train dus niet perse op kracht, maar kijk echt naar welke oefeningen toegevoegde waarde hebben op mijn skate vaardigheden. 

Douwe-macare-1
Hoe werkt het om met skaten je geld te verdienen?


Douwe: “Dit gaat vooral via persoonlijke sponsoren en dat kan uit hele verschillende dingen bestaan. Je kan bijvoorbeeld denken aan een horloge, maar ook aan kleding. Alles waarin je skate kan je in principe gesponsord krijgen. Deze sponsoren betalen bonussen wanneer je in de media komt, een wedstrijd wint of een filmpje online plaatst. Je kan zelfs geld krijgen om een sticker onder je board te plakken. Sponsoren voor producten komen relatief snel, maar voor echt betalende sponsoren moet je hoger in de professionele skatewereld komen. 

In 2016 was ik van plan om weer naar school te gaan met het idee van een vangnet. Toen kwam er opeens een sponsor om de hoek lopen. Het was een webshop die vroeg of ik hun ambassadeur wilde worden. We hadden overlegd en kwamen zo tot een deal. Als zij niet langs waren gekomen was ik weer naar school gegaan en had mijn hele carrière er anders uitgezien.

Er is een algemene misperceptie van sporters. Ik ben heel tevreden over mijn inkomen, maar er zijn mensen die denken dat alle professionele sporters rijk zijn. Dit is niet waar. Zo waren er een paar jaren waarin het minder ging. Toen kon je als professionele skateboarder blij zijn als je kon rondkomen met iets doen wat je leuk vindt.”

Hoe verloopt je band met skaten door de tijd heen?

Douwe: “Elke week train ik een paar uur in Den Haag. Het is niet zo dat de coach zegt dat je dit en dat moet doen. Het is wat meer ontspannen, als je daar komt moet de motivatie er al zijn. De coach vertelt wel eens dat hij er niet voor is om ons van de helling af te duwen. Als je het een dag niet voelt geef je er dan aan over. Soms loopt het uit tot een week, daar kan ik echt over inzitten. Iedereen heeft wel eens een slechte dag of week. Het is de kunst om te leren daarmee om te gaan. Ik weet toch wel dat ik het skaten ga blijven doen en bedenk me dan dat goede tijden nog wel komen.

Ik geloof heel erg in volume over intesitiviet, ik train liever veel uren dan één uur intensief. Zo train ik in de sportschool en bij het skaten, je moet weten wanneer te pieken en wanneer niet. Ik heb er niks aan om de coolste truc te doen na een training, al helemaal niet als ik er ook nog eens geblesseerd van raak. Door de jaren heen ga je strategischer om met je tijd. Vroeger ging ik meteen naar de hoogste obstakel, als kind ging dat wel. Maar nu zou ik eerst een warming up moeten doen en een paar keer vanaf lagere obstakels moeten oefenen.”  

Lessen geleerd op de moeilijke manier


Douwe was uitgenodigd voor een kampioenschap in Barcelona. Hij mocht een vriend en een camera crew meenemen. Dat waren allemaal hechte vrienden van hem. Op zaterdag, de avond voor de wedstrijd, liet hij zich meetrekken voor een feestje. Om zes uur ‘s ochtends kwam hij onder invloed zijn hotel binnengelopen terwijl om elf de wedstrijd begon. Denkend slim te zijn pakte Douwe een fles water, maar struikelde op de terugweg over zijn skateboard. De glazen fles viel op de grond en barstte kapot. In het donker zag Douwe weinig van zijn omgeving en stapte voordat hij het doorhad in het glas… De rest kunnen jullie zelf ook wel invullen. Douwe schreeuwde het uit en riep dat het licht aan moest.
Eén van zijn vrienden deed de lamp aan en sprak de woorden:  “Ik ben geen dokter, maar jij gaat vandaag niet skaten.” Ze gingen pas de volgende ochtend naar het ziekenhuis. Na een paar uur worstelen en spartelen kwam Douwe, met krukken, bij het skatepark aan. Toen hij het niveau van de competitie zag kwam hij tot de jammere conclusie dat hij dit makkelijk had kunnen winnen. De gedachte ‘waar ben ik nou mee bezig?’ kwam tevoorschijn. Sindsdien heeft Douwe alles omgegooid. Hij drinkt bijna niet, maakt geen late avonden en zorgt goed voor zijn lichaam.

Neem jij aspecten van skaten mee in jouw alledaagse leven?


Douwe:”je ziet nu met skaten dat veel kinderen steppen. Als ik ze vraag waarom komt er echt altijd uit ‘omdat het makkelijk is.’ Dat is ook zo. Eén voet staat op de grond en je kan sturen. Ze vertellen wel een skateboard te hebben, maar dat dat niet lukt. Dat is een mentaliteit die je overal meeneemt. Niks moet makkelijk, het is altijd hard werken. Dat is de charme ervan. Ik zie wel eens kids die uren oefenen, daar krijg je echt motivatie van. Afwijzing na afwijzing en dan komt die ene succes opeens. Dan doe je hem nog vaker en vaker en dan heb je de truc opeens onder controle. Het is niet leuk om alles makkelijk te kunnen. Je kan beter van je achten een tien maken dan van je vieren een zes. Misschien heb je overal wel net voldoende in, maar wat voor punt maak je daar nou eigenlijk mee?

Toen een jongetje een keer niet van de ramp durfde vertelde ik hem: “ We kunnen ook lekker schaken met zijn allen.” Waarop hij antwoordde: “Je hebt gelijk.” en toen deed hij het ook gelijk.
Vallen doet pijn, maar je kiest er voor. Juist omdat het pijn kan doen maakt het overwinnen met landen vet.”

“Skaten is moeilijk, als het niet moeilijk zou zijn zou iedereen het doen.”

Skateboarden is weloverwogen risico nemen


Skateboarden is een extreme sport. Bij dit soort sporten is het 70% mentaal. De rest is fysiek en dat lukt altijd wel. De tricks die je probeert kosten techniek, maar zijn niet onmogelijk. Het is echt vooral focussen op die 70%. Zo was er een kind die vanaf de vierde trap kon springen, maar hij was te bang voor trap vijf. Heel vaak kwam hij aanrijden en stapte op het laatste moment toch af. Met wat aanmoediging van Douwe probeerde hij het toch en lukte het hem in één keer. Meteen daarna deed hij de zesde trap ook. Angst is iets waarmee je leert omgaan.

Je neemt niet zomaar risico, “Ik ga niet van een dak afspringen.”, zegt Douwe lachend. De helft  van de hoogte daarentegen, misschien wel. Een weloverwogen risico nemen noemt hij het. Je gaat op school niet een presentatie, waar je een cijfer voor krijgt, geven om te oefenen met presenteren. Als je weet dat je een truc kan, train je zoveel mogelijk vanaf trap tien. Trap twaalf doe je dan tijdens de wedstrijd.

Nu kan ik me best voorstellen dat jullie als lezer afvragen: ‘Hoe doe je dat?’ Maak je geen zorgen, want Douwe gaf tips over hoe ook jij een weloverwogen risico kan nemen. 

  1. Bouw zelfverzekerdheid op iets wat je wel durft. Stap één is eng met alles wat je doet, dus maak het jezelf wat makkelijker.
  2. Als je twijfelt ga je sowieso vallen. Je kan beter volledig gaan voor die val, die minder erg is dan je denkt, dan dat je afhaakt. In je hoofd heb je de worst case scenario. Probeer dat te begrijpen en overwin het.
  3. Als de eerste stappen goed gaan bouw je een beetje zelfverzekerdheid op. Oefen die beginstap tot je het helemaal beheerst en neem het dan mee naar de volgende stap. Het is heel logisch bij jezelf nadenken. Als iets makkelijks je al 50 keer gelukt is, lukt de volgende stap je ook wel
Negativiteit


Waar Douwe wel eens last van heeft zijn andere skateboarders die commentaar hebben op dat hij in zee gaat met ‘mainstream’ bedrijven. Het probleem wat zij zien is dat bedrijven die niks met skaten te maken hebben of aanleveren wel met skateboarden geassocieerd willen worden. Het is een principieel ding. Douwe zelf snap wel waar dat vandaan komt, maar tegelijkertijd is het zijn werk en krijgt hij ervoor betaald. Voor hem is de keuze dus alsnog makkelijk gemaakt. 

Je hebt ook mensen die haten op dat skateboarden olympisch is geworden. Echter gaf Douwe ook toe dat dit mensen zijn die zelf niet in de wedstrijd circuit zitten. Ze zijn bang dat het subcultuur van skaten weggaat, maar dat is niet zo. De subcultuur, hangen op straat, elkaar motiveren en dat hechte gemeenschap gevoel zal altijd blijven. Juist omdat het olympisch is geworden is het voor mensen die carrière in skaten willen maken beter geworden. 

Negativiteit steekt af en toe toch nog boven alle positieve reacties uit, maar echt last van haat heeft Douwe niet. Meestal spreekt hij dit soort mensen even aan om te vragen wat er nou aan de hand is. Heel vaak komt er uit dat de opmerkingen gebakken lucht zijn. 

Waarom betekent skaten zoveel voor jou?


Douwe:” Ik doe elke dag het gene wat ik oprecht heel vet vind. Dat functionele trainen doe ik echt voor het skaten, af en toe kijk ik er ook tegenop, maar na de training voelt het heerlijk. Zo nu en dan zie ik mensen vermoeid uit een kantoorbaan komen. Wanneer ze mij zien skaten merk ik dat ze dat stiekem ook wel willen doen. Ze weten dat dat niet kan omdat ze in hun leven andere keuzes hebben genomen. Ik wil dat beetje kindsheid echt behouden. Daarom wil ik skaten zo lang mogelijk volhouden, maar er tegelijkertijd hard voor werken. Die balans is voor mij belangrijk. 

Het is bizar hoeveel parallellen er te vinden zijn in de skateboard wereld met de ondernemingswereld. Het concept van weloverwogen risico’s nemen zal niet vreemd klinken voor de meeste ondernemers. In een maatschappij waarin bewegen steeds minder de norm is, is het mooi dat er mensen zoals Douwe anderen hierin inspireren.  

Vertel ons, is er een activiteit die jij stiekem nog zou willen proberen?

Instagram: @douwemacare

LinkedIn: Douwe Macaré

Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Dunya van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *