Regular-Goldmines-Jody

Je droomberoep maken van je favoriete social media platform, hoe doet Jody dat?

Het wordt wereldwijd gebruikt door mensen die inspiratie zoeken voor interieur, schilderen, outfits, technische klusjes, recepten en nog veel meer. Pinterest is een plek waar je alles kan vinden, maar wist je ook dat je er een onderneming mee kan beginnen? Dit is het verhaal van Jody Hoogendoorn, een vrouw die met Pinterest begon als hobby en uiteindelijk heeft geleid tot haar droomberoep.  

Van hobby naar onderneming

Tien jaar geleden begon Jody Hoogendoorn met het gebruiken van Pinterest. Een grappig feitje, Pinterest bestaat ook tien jaar. Ze is dus een van de eerste gebruikers. Het begon met het zoeken van inspiratie voor leuke ideeën, maar ze ontdekte dat het ook zakelijk ingezet kon worden. Jody verdiepte zich hierin en heeft in 2018 besloten om hier 100% voor te gaan. Zo ontstond de ‘Pinacademie’.

Bij de Pinacademie leert Jody zzp’ers, kleine en grote bedrijven om Pinterest op de juiste manier toe te passen en zo hun onderneming te versterken. Ook neemt Jody zo nu en dan de verantwoording van accountmanagement op zich. Jody heeft bewezen dat je je goudmijn vindt door het volgen van iets waarin je gelooft. Zelfs wanneer je hierin nog veel mensen moet overhalen.

Hoe is de Pinacademie ontstaan?

Jody: “Ik werd ooit benaderd door iemand om samen iets met Pinterest te doen. Destijds speelde dat al wel door mijn hoofd. Ik vroeg mezelf af: ‘Hoe kan ik bedrijven in Nederland laten zien hoe interessant Pinterest is zodat zij het zakelijk in gaan zetten?’. Op een geven moment hakte ik de knoop door en besloot ik om het gewoon te doen. Wel besloot ik om het alleen te doen, dat vond ik toch fijner. Pas na een half jaar had ik die stap echt gezet.

Ik zag bij grote bedrijven veel mogelijkheden. Veel bedrijven hebben namelijk geen Pinterest account of passen deze niet goed toe. Ik leer hen hier meer uit te halen. Heel vaak hoor ik het kip-en-ei verhaal. Het werkt niet, dus ik doe het niet. Waarop ik hen vertel dat het niet werkt, omdat ze het niet op de juiste manier toepassen. Ik wil mensen heel graag laten zien dat Pinterest veel voor je kan doen.” 

“Pinterest is een stoomtrein. Het komt langzaam op gang, maar als het eenmaal rijdt is het niet meer te stoppen. ” – Jody Hoogendoorn

Hoe besloot jij om jezelf een expert te noemen?

Jody: “Ik zag niemand anders iets met Pinterest doen. Ik besloot mezelf dus zo te positioneren. In het begin is dat best raar om over jezelf te zeggen, maar er was gewoon niemand anders die het deed. Langzamerhand zie je nu steeds meer mensen die zich Pinterest Expert noemen maar daar zitten echt hele grote verschillen in.”

Essentiële Pinterest-tips van Jody 
  1. Pinterest is een zoekmachine, je kan er veel op vinden. Als je dat bij je bedrijf wil toepassen moet je je account met Google vergelijken. Het is een hele andere mindset dan social media. Zoals je een website inricht om gevonden te worden door Google. Zo richt je je Pinterest account in om gevonden te worden door Pinterest Gebruikers.
  1. Je hebt geen interactie. Op de socials gaat een groot gedeelte van je tijd naar interactie met je volgers, op Pinterest niet. Zo was er ooit iemand die een mail stuurde vanuit Pinterest naar zijn volgers. Hij kreeg hier best wel heftige reacties op. Dat werk niet zo op Pinterest, je moet daar mensen niet gaan benaderen. Het is dus belangrijk dat je begrijpt dat Pinterest geen social media platform is, maar een zoekmachine.
  1. Continuïteit is belangrijk. Er zijn bedrijven die in een paar uur heleboel berichten plaatsen en dan weer maanden niks. Dat werkt niet, je verschiet in een keer al je kruit. Zorg dat je dagelijks wat plaatst. Hoeveel moet ik dan plaatsen? Je gaat schrikken, maar die sweet spot is tien posts per dag. Minder werkt ook wel, van niks naar iedere dag twee of drie is al veel beter. Planning tools zijn daar ideaal voor.
  1. Het mooie op Pinterest is dat oude berichten ook nog steeds heel veel website bezoekers op kunnen leveren. Als je al vijf jaar blogt heb je ontzettend veel content. Vooral tijdloze content doet het goed op Pinterest. Zo was er een artikel dat ging over hoe je betere gesprekken kan hebben met je kind. Ouders met jonge kinderen vinden dat nu leuk, maar dat zal altijd interessant blijven. Dat artikel is 5 jaar oud en levert maandelijks nog steeds organisch bezoekers uit PInterest op. Dat gebeurd niet op Instagram of Facebook.
Wat was het grootste probleem bij het opzetten van je bedrijf?

Jody: “Awareness rondom Pinterest kweken en dat is nog steeds zo. Het gaat nu makkelijker dan eerst, maar het blijft een belangrijk onderdeel bij wat ik doen. Veel mensen focussen vooral op Facebook en Instagram terwijl die tools steeds lastiger worden. Laatst had ik een online evenement. Ook daar waren veel mensen die iets zeiden van: ‘Ik wist niet dat dit kon met Pinterest’.  Een groot gedeelte van mijn werk gaat dus nog steeds naar mensen en bedrijven laten zien hoe interessant Pinterest is. Dat is best gek, omdat Pinterest veel harder voor je werkt dan Instagram of Facebook. Het is echt een ondergeschoven kindje. Vaak is er bij grote bedrijven een account aangemaakt door een stagiaire, maar zit het stof te verzamelen.”

Een kickstart

Toen Jody net begon met de Pinacademie wilde ze er geen hobby bij, maar een serieus bedrijf. Ze volgde een coachingstraject voor startende ondernemers waarin ze werkte aan haar pilot traject. Ze maakte voor deze pilot een wensenlijstje van vijf bedrijven die ze in haar portfolio wilde hebben. Niet elk van deze bedrijven hoeft ja te zeggen. Al zeggen er maar drie ja, dan heb je alsnog mooie namen op je cv En dat is bij Jody gelukt. Dit is het stappenplan om een kickstart aan je dienst te geven:

  1. Maak een lijst van vijf bedrijven die jij in je portfolio wil hebben. 
  2. Ontwikkel een pilot traject die je deze bedrijven kan aanbieden.
  3. Benader deze bedrijven en voer het traject uit. 

Het gaat er in dit traject niet om dat je veel winst maakt. Het gaat erom dat je ervaring opdoet, je dienst kan testen, mensen leert kennen en dat je een portfolio opbouwt. 

Regular-Goldmines-Jody-2
Wat betekent Pinterest voor jou?

Jody: “Het is de leukste baan van mijn leven. Dagelijks heb ik ‘tsjakka’ momenten, dus echt een moment waarbij ik ‘yes’ denk.“

Ik kom in aanraking met zoveel leuke bedrijven (zoals vtwonen, Dille & Kamille, MIljuschka, Goossens wonen en slapen) en werk met toffe mensen samen. Het is zo leuk om mee te maken hoe ik bij mensen het kwartje zie vallen. Mijn klanten zijn zo divers. Het voelt ook helemaal niet als werk. Ik heb nu een paar pittige weken achter de rug. Hierin moest ik ook in de avond doorwerken, maar zelfs dan voelt het niet als werk. Momenteel moet ik even zoeken naar de work-life balance, maar ik geloof dat ik daar zeker uitkom.”

A company of few

Op het moment is Jody heel erg met een probleem aan het worstelen, Ze vindt het leuk om  trainingen te geven en om enthousiast aan de slag te gaan. Door de pandemie liggen de trainingen helaas stil. Jody heeft zelf een hekel aan online trainingen, dus die wil ze niet geven. Daarvoor in de plaats heeft ze een 6-weekse live training via Zoom ontwikkeld. Buiten haar trainingen doet ze ook nog accountmanagement, dus ze heeft een goede basis waarmee ze kan rondkomen. Het probleem is dat Jody zo veel aanvragen voor accountmanagement krijgt dat ze tegen haar grenzen aanloopt. Moet ze het alleen doen of samen gaan werken? Eigenlijk wil ze niemand in dienst nemen, maar ze wil ook geen aanvragen afwijzen. 

Ze heeft besloten om toch wel iemand in dienst te nemen. Het is niet haar ambitie om tien man in dienst te hebben. “Dat zou mijn worst nightmare zijn.’’ vertelde Jody ons, terwijl ze een slok koffie nam. In haar toekomstbeeld bestaat de Pinacademie uit maximaal drie of vier man. Iedereen doet zelfstandig zijn ding en zo nu en dan sparren ze met elkaar. Jody zal er voornamelijk zijn om te begeleiden. Een groot bedrijf leiden is niets voor haar, dat zou het plezier er ook vanaf halen.

Wat aan pinterest vind je zo leuk? 

Jody: “Andere sociale media vind ik niet leuk. Pinterest is een happy place. Er is geen negativiteit. Op Twitter bijvoorbeeld gebeurt er van alles en nog wat. Mensen kunnen daar zo negatief naar elkaar zijn. Op Pinterest is dat gewoon niet.

Op het moment dat je een recept wil zoeken zit je daar lekker in. Je zit in een positieve bubbel. Op Facebook en Instagram ben je bewust dingen aan het delen met anderen. Misschien ben je bezig met het krijgen van erkenning of het laten zien dat je een leuk leven hebt en dat trekt mij niet aan. Op Pinterest ben je echt voor jezelf bezig, je zoekt naar dingen waar jij wat aan hebt. Dat maakt het leuk.” 

Waarom onderneem je in Pinterest?

Jody: “De grote why. Ik heb heel lang gezegd; ik ben ondernemend, maar geen ondernemer. Als je jezelf een hokje in wilt stoppen moet je dat vooral zeggen. In het coachingstraject heb ik ontdekt dat ik wel degelijk een ondernemer ben. Ik doe dit alles echter niet om het ondernemen, ik vind Pinterest gewoon heel erg leuk. Ik krijg de kans om met ontzettend mooie bedrijven en mensen samen te werken.

Ik heb niet van tevoren bedacht dat dit het zou zijn, maar ik ben er echt gelukkig mee. Het is wel eens pittig, maar het voelt nooit als werk en dat is fijn. Ik bepaal zelf wat ik doe en hoe ik dat doe. Het is simpelweg mijn doel om de online happy place net iets mooier en toegankelijker te maken voor de wereld. 

‘Het voelt nooit als werk.’ Dat zijn woorden waarvan wij hopen dat iedereen, die zijn goudmijn zoekt, ooit uitspreekt. Het vinden van je goudmijn begint altijd met het vinden van je passie. Deze passie kan soms een hobby zijn. Probeer te ontdekken hoe je vanuit deze hobby een meerwaarde kan creëren!   

Jody heeft ons, en als het goed is ook jullie, het belang van Pinterest laten zien. Gebruik jij Pinterest en wist jij dat het zakelijk ingezet kon worden? Laat het weten in de reacties!

Instagram: jody_hoogendoorn

Website: https://www.pinacademie.nl/

LinkedIn: Jody Hoogendoorn Pinterest Expert

Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Nadine Fikke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *