Regular-Goldmines-Thijs

Waarom het belangrijk is om dichter bij jezelf te komen

Kunnen mensen veranderen? De één zou zeggen van niet, de ander van wel. Waarom zou je willen veranderen? Hoe zou je dat überhaupt aanpakken? Waar zou het naartoe leiden? Dit is het verhaal van Thijs, een man die is veranderd tot een zelfbewust persoon die in zijn dagelijkse leven magie ziet.

De nuchtere Hollander die toch niet zo nuchter bleek

“Ik was echt een oer nuchtere Hollander.” Tussen de Thijs Tuijt van nu en vijf jaar geleden zit een wereld van verschil. De jongen die heeft gestudeerd in bedrijfscommunicatie rolde de wereld in van het video’s maken. Met ‘TT Film’ maakt hij video’s voor corporate bedrijven. Thijs was altijd druk, werkte veel en feestte veel. Totdat hij merkte dat zijn levensstijl niet voor hem werkte. 

In 2015 is Thijs zijn zoektocht naar zichzelf begonnen. Nu, vijf jaar later, heeft hij verschillende stromingen bestudeerd en zijn eigen waarheid gevonden. Thijs heeft o.a. opleidingen gedaan in coaching, reiki, massage en Taoïsme. Al zijn kennis en ervaring integreert hij in ‘Club Dogma’. Hierin organiseert hij retraites, mannenavonden, coacht hij mensen en nog veel meer. 

Hoe is jouw zoektocht naar jezelf begonnen?

Thijs: “Op een gegeven moment had ik door het overwerken en mijn levensstijl veel klachten. Mijn vriendin van destijds zei dat ik moest kappen en normaal moest doen. Ik zei altijd dat het wel goed kwam en dat het binnenkort rustiger zou zijn, maar dat gebeurde nooit. Ze maakte een lijst met mensen waarmee ik kon praten, ik vond het echt onzin. Om maar van het ‘gezeik’ af te zijn ging ik toch bij iemand langs. Ik vertelde bij die persoon dat ik hier en daar last van had, waarop zij zei: “Dan heb je toch wel echt een burn-out.” Dat was even een realisatiemoment. 

Daarna ging het een tijdje nog slechter. Onbewust was ik weer op zoek naar mijn oude ‘ik’ die veel feestte, werkte en dronk. Na een jaar had ik weer een burn-out. Toen klikte er iets in mijn systeem. Ik besefte echt dat ik iets in mijn leven anders moest doen, want dit werkte zo niet. Daardoor is mijn zoektocht echt begonnen. Vragen als ‘wie ben ik?’ ‘Waar krijg ik energie van?’ ‘Hoe ben ik geconditioneerd?’ Ben ik gaan onderzoeken. 

Mijn levensstijl was erg destructief en niet in lijn met wie ik echt ben, ontdekte ik. Nu is persoonlijke ontwikkeling mijn grootste hobby geworden. In deze zoektocht heb ik heel veel gedaan om steeds dichter bij mezelf te komen. Het is de mooiste reis die ik ooit gemaakt heb gemaakt en die ik nog steeds aan het maken ben.”

Hoe pak je jezelf ontdekken aan?

Thijs: “Ik ben vooral begonnen met mindfulness. Mijn zus is hierin toevallig een trainer, dus ik heb twee keer een acht weekse cursus bij haar gedaan. Daar heb ik heel veel aan gehad. Met dat soort trainingen heb je niet direct resultaat. Als je een paar dagen begint met mediteren voel je je niet gelijk beter. Pas na twee weken merk je dat je rustiger bent in je hoofd. Je moet het tijd geven. 

Mijn volledige focus ging naar vitaal worden. Ik zou in de kracht van mijn leven moeten zijn, maar dat was ik niet. Door mijn fysieke klachten moest ik ook stoppen met voetballen. Ik ben zo begonnen met cursussen en met coaches praten. Ik heb veel coaches gehad, ze hebben mij allemaal op een andere manier geholpen. Ze stelden vooral vragen over mij en mijn leven, waardoor ik antwoorden ging zoeken en ook kreeg.

 Ik heb ook hypnose achtige dingen gedaan waarin ik terug ging naar het verleden. Waarom ik zo hard werk bijvoorbeeld, kwam uit mijn jeugd. Mijn ouders hadden veel ruzie en niet veel geld. Als jochie heb ik in mijn oren geknoopt dat ik moet zorgen voor veel geld. Dit resulteerde er wel in dat ik altijd genoeg geld had, maar het betaalde zijn tol in overwerkt zijn.”

Regular-Goldmines-Thijs-4
Eén simpele knop 

Thijs vond het zichzelf waard om hulp te vragen, dat was voor hem echt een schakeling. Een bedrag investeren aan iemand die met hem aan hem ging werken. Deze schakeling kwam vooral na de eerste sessie met iemand praten. Toen klikte er gelijk iets. “Wat fijn dat iemand twee uur naar mijn ‘gezeik’ wilde luisteren.” Dat was hij gewoon niet gewend. Toen Thijs dat ervaarde, hoe fijn het was om met iemand te praten en zijn besef van eigenwaarde, is hij dat de volle bak gaan doorzetten. Die schakeling was echt net als een knop indrukken. 

Hoe kijk je terug naar de oude jij? 

Thijs: “Ik kijk daar heel liefdevol op terug. Ik begrijp dat het zo gegaan is. Het was nodig om te zijn waar ik nu ben. Het voelt alsof het precies goed is. Ik denk ook dat ik het voor mijn pad nodig heb gehad. Doordat ik alles heb meegemaakt kan ik op een betere manier mensen helpen in hun proces, omdat ik ook aan de andere kant heb gestaan.”

Wat is het doel van Club Dogma?


Thijs: “Club Dogma gaat om je eigen kern ontdekken. Ik wil hierbij mensen assisteren, maar zelfontwikkeling blijft wel zelfontwikkeling. Je moet het zelf doen, maar het hoeft dus niet alleen. Ik wil mensen hun eigen waarheid laten ontdekken. Daarom heb ik voor de naam club Dogma gekozen. Dogma betekent dat je zegt ‘zo is het en niet anders’. Het is een sterke waarheid. In alle stromingen die ik heb verkend zoals taoïsme, boeddhisme en reiki zeggen ze in het begin wij zijn niet dogmatisch. Na een tijdje zie je toch wel de dogma opduiken. Mensen hoeven niet bij één stroming hun waarheid vinden. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen dingetjes en maniertjes. Voor mij heeft het goed geholpen om veel verschillende stromingen te bestuderen.

Het is een speelgrond waarin ik ga ontdekken wat ik allemaal mag komen doen op aarde. Om mezelf beter te leren kennen, daarmee ook mensen te begeleiden zodat zij dat ook kunnen doen. Je eigen waarheid vinden naar binnen en buiten. Alle laagjes eraf pellen. Wie ben jij? Waarom doe je de dingen die je doet?”

Regular-Goldmines-Thijs-3
De magie van spiritualiteit 

Thijs probeert de magie in het leven steeds meer te zien. Spiritualiteit zit in veel dingen. Een auto met een bepaald soort tekst kan al een signaal zijn. Of dieren, dat gebeurt ook vaak. Soms ziet Thijs in een paar dagen op rij zes roofvogels, dat betekent dan iets. Hij onderzoekt vervolgens wat voor spirituele betekenis dat kan hebben en kijkt wat hij eruit haalt. Vroeger zag hij dit soort signalen niet, nu valt het meer op. 

Dit werkt ook zo met getallen. Getal elf bijvoorbeeld heeft iets magisch. Thijs zag een periode het getal elf overal langskomen. Als hij toevallig zijn telefoon open deed of als hij in de avond wakker werd en naar de klok keek, steeds maar die elf. Dit is ook weer een signaal dat je op de goede weg bent. 

Je kan in dit alles geloven, of niet. Als je mag kiezen tussen een wereld waarin alles gaat zoals het gaat of een wereld met magie. Waarin je een onzichtbare wereld betrekt in je bestaan, dan zal Thijs altijd kiezen voor de tweede optie.

Heb je een voorbeeld van een magische moment? 

Thijs: “Ik had ooit een stiltemeditatie van tien dagen. Dat is op een retraite plek met een groep mensen. Je praat niet met elkaar, je kijkt elkaar niet eens aan. Het doel met deze meditatie is om helemaal naar binnen te gaan, je hebt al je focus op de buitenwereld uitstaan. 

Ik kwam dus heel dicht bij mezelf en ik zag in de meditatie steeds flitsen van een uil. Dat zag ik een paar dagen achter elkaar. Op een moment liep ik naar buiten, de tuin in. Op de een of andere manier werd ik getrokken naar een boompje, terwijl ik eigenlijk terug wilde lopen. Ik keek omhoog naar het boompje en er komt een grote uil uit vliegen. Hij kwam bijna tegen mij aan en vloog vervolgens weer weg. Ik had echt bij mezelf: “Wow, wat is dit nou weer.” Aan het einde van de retraite vertelde ik aan de man, die daar al tien jaar woonde, dat ik niet wist dat ze hier uilen hadden. Waarop de man verbaasd zei dat hij daar nog nooit een uil heeft gezien. 

Ik geloof dat die uil iets wilde vertellen. De uil staat voor wijsheid en anderen dingen. Sindsdien voel ik ook wel dat dat een beetje bij me zit. Ik dacht dat dit soort verhalen fantasie waren, maar het is meer dan dat.”

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Thijs: “Ik doe wat ik doe om mensen open te breken. Het heeft mezelf zoveel gebracht om meer eigenwaarde te hebben en om in mijn kracht te staan. Hoe meer ik bij mezelf kom hoe gelukkiger ik word. Ik zit niet alleen in de roze wolken hoor, alles wordt intenser. Geluk wordt intenser, maar je verdriet dus ook. Het maakt me echt blij dat ik nu dit intense leven mag ervaren, echte verdriet en echte blijdschap. Ik voel me levend en dat wil ik graag overbrengen naar andere mensen.”

Iedereen moet het zichzelf waard vinden om tijd en geld in zich te investeren. Jij bent de beste investering die je kan maken. Het kost tijd, energie en geld, maar dat is waar het vinden van je goudmijn om draait. 

Thijs weet waar hij voor staat en is nog steeds bereid om moeite in zichzelf te stoppen. Dat is een mentaliteit die wij bij Regular Goldmines ook willen aanhouden.

We gaan nu iets onbeleefds vragen, eerlijk zijn mag! Vinden jullie jezelf waard om moeite in te investeren? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *