Regular-Goldmines-Marco

Public speaking: Doei standaard, hallo eigenheid

Tegenwoordig zijn ze heel populair en toegankelijk; inspirerende sprekers over de hele wereld, denk bijvoorbeeld aan TEDx. Mensen die hun verhaal, idee of mening vertellen op een gepassioneerde manier. Hoe bereid je zo’n mooie presentatie voor? Waarom is het überhaupt belangrijk om goed te kunnen presenteren? Marco vertelt je deze week alles over public speaking. 

De man met vele gezichten

“Het is leuk om te weten dat ik ooit als clown in het circus heb gewerkt” Marco Pesch heeft genoeg te vertellen bij het voorstelrondje zoals je ziet. De public speaking expert heeft een lang pad bewandeld voordat hij zijn bureau Happy Good Talk (HGT), waarmee sprekers worden getraind, heeft opgezet. 

Regular-Goldmines-Marco-3

Veel mensen zeggen dat hun passie van vroeger komt, maar dat heeft Marco niet. Hij heeft wel eens overwogen om acteur te worden, maar het artiestenvak was altijd iets voor erbij. Als hobby bijvoorbeeld. Marco had de gedachte: ‘Ga maar een echt vak studeren, daarna kan een artiestenvak wel.’ Hierdoor is hij vrij snel het zakenleven in beland.

Marco werkte als consultant in 2008. Daarin hadden ze een project waarin ze bedrijven adviseerden in ondernemerschap. Het project was een groot succes. Op een geven moment zei zijn baas: “Marco, ik wil dat je een roadshow organiseert en vertelt over het succes van dit project.” Marco had bij zichzelf; ik kan dat niet, ik ben veel te jong, dus ik ga een cursus in acteren volgen. Na één les gedaan te hebben was hij verkocht, er was een vuurtje aangewakkerd. Twee maanden later had hij zijn baan opgezegd. 

Dromen met een houdbaarheidsdatum 

Marco was net zo assertief als wij. Hij wachtte tot de theatervoorstelling voorbij was en ging na afloop handjes schudden. Hierbij stelde hij zich voor en maakte duidelijk dat hij acteur wilde worden. Mensen konden dat waarderen, dus hij kwam snel in gesprek. Zodoende begon hij meer en meer klussen te krijgen. Mooie groepen met toffe projecten. Fight club vertaald naar theater, een eigen film gemaakt. Dat waren fantastische avonturen, maar na zeven jaar merkte Marco dat er iets was veranderd.

Hij werd bitter en gemeen. Hij gunde het andere jongens niet meer om de rol te krijgen. Zo was hij niet en zo wilde hij niet zijn. Misschien was er een houdbaarheidsdatum aan deze droom en was het tijd om te stoppen. Toen hij dat durfde toe te geven ontspande hij. In 2017 stopte Marco met acteren, en nu? Hij was de jongen met een droom. Hij had alles opgeven om deze droom  achteraan te gaan en nu blijkt ook dit niet dé droom te zijn. Hij ging goed nadenken over wat hij nou eigenlijk echt wilde.

Hoe dacht je na over wat je wilde? 

Marco: “Ik ben met mensen gaan praten. Het was vooral informatie horen over beroepen en sectoren. Wat is er allemaal? Ik heb nagedacht ‘Waar word ik blij van?’ Het ging niet meer om geld verdienen of om stoer zijn.

Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje met de vraag: ’Ik heb een groep mensen die getraind willen worden om een goede presentatie te geven, wil jij dat doen?’  Ik was een beetje onzeker, ik had dat nooit gedaan en wist niet of ik het wel kon. Ik ging het toch proberen. Daaruit bleek, dít is het.

Dus, hoe ontdek je je passie? Ga doen en dan kom je erachter. Je maakt nooit verkeerde keuzes. Wel is het zo dat wanneer je de keuze gemaakt hebt je weet of deze klopt. Zo niet? Dan maak je een nieuwe keuze en daardoor ga je weer een andere kant op.”

De driehoeksverhouding van passie 

Marco’s trots en ego hadden een deuk opgelopen. Hij had iedereen vertelt zijn passie ontdekt te hebben met acteren, en dan blijkt het toch niet zo te zijn. Een passie blijkt vloeibaar. Het ene moment is het dit en het andere is het dat. Je ontmoet iemand of je ervaart iets en je passie kan veranderen. Hoe Marco zijn ideale ervaring van passie beschrijft is als volgt:

  1. Dat waar je hart sneller van gaat kloppen.
  2. Dat waar je goed in bent.
  3. Dat waar je geld mee verdient.

Als consultant was hij goed in zijn vak en verdiende hij er geld mee. Als acteur was hij goed en vond hij het leuk, maar verdiende hij er geen geld mee. En nu met HGT heeft hij alle drie de punten. Het voelt alsof alles in Marco’s leven precies zo heeft moeten gaan, hij voelt zich sterker dan ooit.  

Hoe word je een public speaking expert?

Marco: “Door jezelf een expert te noemen en dan ben je het? Okay, grapjes even terzijde, ik kan mezelf nu echt een expert noemen. Toen ik net begon had ik dat veel minder. Ik kon er zelf niet helemaal achter staan om mezelf een expert te noemen. Ik merkte dat ik om mensen mee te nemen in mijn verhaal, ik ze wel iets moest bieden. Vandaar dat ik ervoor koos om mezelf de term expert te geven. 

Na de eerste training die ik gaf kreeg ik direct terug: “Marco, jij bent echt een expert.” Ik geloofde het zelf nog niet. Het was moeilijk om die term te dragen. Ik vond mezelf de term niet waard, maar andere mensen vonden van wel. Toen besefte ik iets. Ik keek altijd omhoog naar de nog 100 keer betere experts, en die zijn er. Ik realiseerde dat ik ook de andere kant op kan kijken. Er zijn mensen die op de lange na niet zo goed zijn als ik. De groep die minder goed is, is vele malen groter dan de groep die wel beter is dan ik. Die lijn schuift op en daarom kan ik mezelf nu met volle zekerheid expert noemen.”

Regular-Goldmines-Marco-2
Wat voor een tool is public speaking?

Marco: “Het is een tool die elke dag meerdere keren wordt toegepast, mega belangrijk dus. Public speaking is een koepelterm, de intentie van je speak bepaald hoe je het noemt. Als je iemand wil overtuigen is het een pitch. Als het je intentie is om informatie over te brengen, is het een presentatie. Als je mensen wil inspireren is het een keynote.

Public speaking bestaat altijd uit mijzelf en de ander. Ik ben de spreker en de ander is het publiek. Public speaking zit in meer dan je denkt. Jullie zijn nu ook een publiek. Ik vertel een verhaal aan jullie, jullie luisteren en er zit een boodschap in. Zelfs wanneer iemand simpelweg vraagt: ‘Wat voor een werk doe je?’, ben je al aan bezig met public speaking. Het hoeft niet altijd voor duizenden mensen te zijn, het zit ook in kleine dingen.

Public speaking heeft altijd het doel om een ander in beweging te krijgen. Met je verhaal wil je een reactie uitlokken. Je wil dat je publiek iets laat of juist iets wel gaat doen, dat is public speaking.”

Happy Good Talk gaat voor authenticiteit 

Bij HGT is er geen vast stappenplan. Ze vinden dat er al genoeg is van hetzelfde. Zet TEDx of Youtube aan en je ziet meestal dezelfde grappige extraverte man, inclusief de standaard grapjes. Daar hebben ze bij HGT genoeg van. Minder van hetzelfde, meer van dat andere graag. In zowel eigenheid als representatie. Het publiek vraagt om inspiratie. Marco gelooft dat je mensen inspireert door jezelf te zijn. En ja, dat is ook met je gekke trekjes en je rariteiten.

Ze trainen je om zelfvertrouwen te krijgen,  zodat jij jezelf durft te zijn en kan zijn. Daarboven komen presentatietechnieken, maar dat is maar een klein gedeelte. Wat maakt jou nou een goede spreker? Veel trainingsbureaus zeggen: “Ik heb een lijst met tien zaken, als jij aan deze zaken voldoet ben je een goede spreker.” Bij HGT zeggen ze: “Ik heb een lijst met tien zaken, welke passen bij jou?” 

Hoe bereid jij je eigen talks voor?

Marco: “De grootste fout die ik bij sprekers zie, is dat ze veel te uitgebreid willen vertellen. De saaie presentaties ontstaan wanneer ze gaan vertellen over teveel verschillende dingen. Ik als publiek weet niet waar het heen gaat. Houd het simpel. Ik denk altijd na over hoe ik de boodschap van mijn presentatie zo duidelijk mogelijk kan overbrengen.

Mijn eerste stap is altijd om het doel van de talk duidelijk te hebben. Wat kom ik hier doen en wat wil de ander van mij?  Ik bepaal het doel eerst en kijk daarna naar het onderwerp. Daaromheen bouw ik een verhaal. Dit doe ik veel in sticky notes. Het is als het ware het geraamte van mijn talk. Ik zie hoe de verhaallijn loopt en als iets niet klopt ga ik het wisselen.”

Zelfs een expert is soms zenuwachtig

Marco moest ooit een ‘fucked up’ verhaal vertellen voor 150 mensen. Praten over je eigen falen is al spannend, want mensen gaan er wat van vinden. Vijf minuten van tevoren vroeg de organisator van de dag of Marco zijn verhaal in het Engels kon vertellen. Blijkbaar waren er Engelse mensen in het publiek. Marco zijn zenuwen schoten door het dak, met een brok in zijn keel antwoordde hij: “Okay, dat kan ik wel” 

Hij probeerde rustig te worden. Het verhaal ging redelijk soepel, totdat er iets gebeurde. Het viel stil, Marco kwam niet meer op het Engelse woord voor bivakmuts. Om eerlijk te zijn, wij van Regular Goldmines kwamen er ook niet op. Marco probeerde nog een soort Tom and Jerry zet te doen om grappig over te komen. “You got the bad guy. And he wears this thing on his face.” Maar helaas wist niemand waar hij het over had. Op een gegeven moment biechtte hij maar in het Nederlands op dat hij het woord bivakmuts zocht, maar niemand wist het. Iemand had het opgezocht en het bleek balaclava te zijn. Iedereen moest even lachen en toen ging Marco weer door. Door de situatie waren de zenuwen een stuk minder.

Marco’s punt is dat elke spreker nog steeds zenuwen ervaart. Je wordt zenuwachtig, omdat je bang bent dat mensen iets van je gaan vinden. Dat je niet goed genoeg bent. Het is belangrijk om te snappen dat je dat denkt. Het zit in je hoofd en je hebt het zelf verzonnen. Als je dat verzonnen hebt, kan je ook andere dingen verzinnen. Bijvoorbeeld, dat je wel goed genoeg bent. 

Wat is de meest kritische keuze die je in je onderneming hebt moeten maken? 

Marco: “Ondernemerschap gaat om keuzes maken. Een goed voorbeeld is mijn doelgroep. Wie is je doelgroep? Iedereen die wil leren presenteren? Dan weet je nog steeds niet over wie je het hebt. Mijn neefje van negen zou ook wel willen presenteren, maar hij valt niet in mijn doelgroep. Durf heel direct en zelfs bijna brutaal te kiezen wie je doelgroep is.

Ik had van tevoren drie partijen in gedachten. Jonge professionals, omdat ik veel energie van ze krijg. Ten tweede freelancers, ik was zelf freelancer en ik wilde deze toffe creatieve geesten helpen. En als laatst bedrijven, want er moest ook geld verdiend worden. Dit was het plan tot ik besefte, hoe ik ga ik geld verdienen? Jonge professionals bepalen en betalen niet, dat doen hun managers. Dus ik moest me toch wel meer focussen op bedrijven.”

Wat is jouw einddoel?

Marco: “In mijn bedrijf ben ik heel erg op zoek naar groei en dat hoeft niet te gaan over omzet of omvang. Groei kan gaan over persoonlijk geluk, over ontwikkeling, over impact, noem maar op. Hoe kan ik een mooier en beter mens zijn in deze wereld? 

Een einddoel bestaat niet. Doelen wel, maar een einddoel niet. Mijn doel met acteren had een houdbaarheidsdatum, het hield op een geven moment op. Wat ik nu als doel gesteld heb, is om een bepaalde levensstijl te hebben. Ik wil mijn neefjes vaak kunnen zien, op een vrijdagmiddag twee enthousiaste jongens (Ja, dat zijn wij) kunnen helpen met hun dromen. Die levensstijl is wat ik najaag. Daarom werk ik hard en doe ik wat ik doe.”

Jezelf blootstellen aan mensen en een verhaal vertellen waar je achter staat. Public speaking is één van de engste dingen die een mens kan doen, maar dat maakt het zo leuk. De eigenheid die Marco bij mensen zoekt is ook een thema bij Regular Goldmines. Er is al veel van hetzelfde, durf je karakter te uiten! 

Wij zouden graag willen weten, wat maakt jou nou echt uniek tijdens het spreken? Laat het weten in de reacties! 

Instagram: @Marcotalk

Website: https://happygoodtalk.com/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marcopesch/

Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Nadine Fikke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *