Regular-Goldmines-Wilbert

NEXIT Architecten: begonnen in een atelier, uitgegroeid tot een erkend bureau

Het is overal om ons heen, de straten, de wegen, maar natuurlijk vooral in de steden. Iedereen kan het waarderen, architectuur. Een vrij geromantiseerd beroep, maar wat betekent het nou om een ondernemende architect te zijn?

The long game

In 1997 besloten Wilbert de Haan en Addy de Boer hun eigen architectenbureau op te richten. NEXIT begon met kleine opdrachten van vrienden en familie en is organisch uitgegroeid tot de dag van vandaag. Een regionaal opererend bureau met een breed pakket aan ontwerp opdrachten dat steeds meer landelijk opereert.

Hoe ziet jouw functie eruit? 

Wilbert: “Als partner heb je een deel van de bedrijfsleiding op je. Naast officemanager die de basics organiseert, moet er heel veel aangestuurd worden. Wij zijn druk met het aansturen van mensen in de studio die het modelleerwerk doen.Verder zijn wij veel op pad om werk binnen te halen en om de juiste eerste schetsen te presenteren aan de opdrachtgevers. 

Mensen hebben het romantische beeld dat architecten de hele dag schetsen, was dat maar waar. Het is leuk om te doen, maar helaas gebruik je maar een klein deel van je tijd voor schetsen. Het grootste gedeelte is het aansturen.”

Hoe is NEXIT opgericht?

Wilbert: “Ik had na mijn studie eigenlijk direct de ambitie om mijn eigen bureau te starten. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wel had ik als eerste stap een eigen werkruimte gehuurd. Dit was een atelier dat ik deelde met mensen uit andere disciplines. Van daaruit ging ik naast mijn werk aan eigen eerste opdrachten werken. Op een gegeven moment kwam ook Addy dat atelier binnenrollen. Als mede architecten werkten we al snel samen aan een paar klusjes en merkten we dat het heel erg klikte. Vanaf dat punt duurde het niet meer lang tot we onze klusjes samenvoegden onder de naam NEXIT. ”

Wat betekent architectuur voor jou?


Wilbert: “Sommigen vinden het de kunst der kunsten. Ik kijk er ‘bescheidener’ tegenaan. Ik vind het meer een dienend beroep, zeker met de status van NEXIT. Wij hebben geen sterrenstatus en kunnen niet overal ons kunstje doen. Zeker in sommige sectoren vraagt het veel verantwoordelijkheid voor je opgave. Het is goed nadenken over iedere euro die je voor je opdracht uitgeeft. 

Tegelijkertijd kunnen we hele mooie dingen maken. Zelf noem ik dat een kunstje. Elke keer weer zien dat je met een beperkt budget toch leuke dingen kan doen. Het proces naar een ontwerp is soms pijnlijk. Het gebeurt regelmatig dat je hele leuke Ideeën moet loslaten, maar wanneer het uiteindelijk klaar is, is het voldoenend. Je ziet dan het eindresultaat en de mensen die blij zijn. Dan zie je door het hele proces heen en denk je: Oh ja, dit is heel goed geworden. 

Dát is architectuur in mijn ogen. De worsteling, het kunstje, de engineering capaciteit om functionele en mooie gebouwen te realiseren. Dat moet je leuk vinden. Het is elke keer een opgave, maar dat is het vak.”

Overtuigen is een vak apart

Eén van de waarden van NEXIT is duurzaamheid. Toen wij Wilbert vroegen of het lastig was om dit in de praktijk waar te maken vertelde hij het volgende: “Het valt mee om bedrijven die duurzame producten hebben te vinden, maar het is lastig om dat soort partijen in het proces, dat al een rijdende trein is, toe te passen. Je moet namelijk een aannemer overtuigen dat een bepaalde leverancier een goed product heeft. Die kijkt meestal met een beetje argwaan, want hij moet ook zijn garantie geven. Dus vooral in het proces eist het nogal wat van NEXIT, om partijen mee te nemen in een duurzaam product of partij. Dit kost extra energie en uren.”

Het heeft te maken met inzicht in het proces en ook vaak een beetje psychologie in hoe mensen werken. Wilbert heeft aangegeven dat een vak als psychologie eigenlijk miste in zijn opleiding. Voor een deel is het talent, maar het is zeker te leren. 

Wat was voor jou een groot leermoment?

Wilbert: “We hadden een keer veel tijd gestopt in het uitzoeken hoe je een bepaalde woning energetisch beter kan maken. Dit hadden we uiteindelijk kant en klaar aan de aannemer geleverd. Wat bleek, is dat hij al een isolatiemateriaal voor een aantal jaren had ingekocht bij een leverancier. Daar ga je al, dan zit je al vast aan afspraken waar jij geen invloed op hebt. Dit was best een frustrerend moment, maar nu je weet dat het zo loopt pak je het de volgende keer anders aan.”

Het grote spectrum van architectuur

Aan een architect zijn favoriete gebouw vragen is alsof je aan een muzikant vraagt wat zijn favoriete album is. Het is niet te beantwoorden, je vergelijkt appels met peren. NEXIT werkt aan een breed spectrum van gebouwen, ze zijn geen specialisten.

Er zijn projecten waar Wilbert  trots op is omdat het gewoon echt mooie gebouwen zijn geworden, zoals Hotel Modez in Arnhem. Deze is ingericht door een samenwerking van modeontwerpers en andere ontwerpers. Tijdens het project vertelde Wilbert dat iedereen op de een of andere manier de geest van het ontwerpen oppakte en zelf aanvulling gaf. Het voelt tot aan de dag vandaag nog steeds enorm geslaagd. 

Er zijn ook projecten waar dit wauw factor er niet vanaf druipt, bijvoorbeeld een renovatieproject op de Geitenkamp (Arnhem). Hierin heeft NEXIT een omvang van 150 woningen gerenoveerd. Oude woningen in een versleten staat waren helemaal gebracht naar moderne standaard. Dit zie je niet aan de buitenkant. NEXIT heeft hier geen vingerafdruk achtergelaten, maar ook op dit soort projecten is Wilbert heel trots. Dit is de andere kant van het spectrum. 

Nieuw terrein op

Architecten zijn generalisten, ze weten over alles een beetje. Het gebeurt regelmatig dat je een project instapt waarin je net niet genoeg kennis van hebt. Denk aan het renoveren of bouwen van een theaterzaal. Je moet rekening houden met dingen als geluid, licht en anderen dingen die niet specifiek in het vakgebied van een architect zitten.

Hoe pak je dat aan? 

Wilbert: “Door in het diepe te duiken, maar ook door te studeren. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet voor heel veel informatie. Regelmatig gaan we op pad om andere projecten te bezoeken, maar ook mensen constateren. Zo proberen we hier en daar wat dingen te vragen en kennis op te doen. Dat doen we sowieso intensief en samen met adviseurs. Een architect is een generalist, dus op een geven moment heb je een specialist nodig als het er echt op aankomt. Je hebt een netwerk van adviseurs nodig. Soms worden die door de opdrachtgever al aangesteld, maar vaak heb je ze ook zelf nodig. 

De adviseurs die je nodig hebt kan heel verschillend zijn. Het kan technisch zijn, denk aan geluid en warmtetechniek, maar het kan ook maatschappelijk zijn. We hebben zelfs ooit een trendwatcher geconsulteerd.”

Tegen wat voor problemen zijn jullie aan het begin gelopen? 

Wilbert: “Addy en ik zijn best snel na onze studie gestart, we hadden maar een paar jaar gewerkt. Dit brengt zijn voordelen en nadelen. Je bent jong en hebt weinig te verliezen. Je kunt wat makkelijker de keuze maken voor het zelfstandige bestaan en gewoon beginnen. Aan de andere kant heb je een hoop barrières te overwinnen, met name opdrachtgevers. Zij kijken altijd met een beetje argwaan naar je. Ik had altijd het gevoel dat we meer bewijs moesten meenemen, om te laten zien dat wij het ook konden. Juist omdat architectuur een breed scala aan kennis vergt, zullen opdrachtgevers jonge professionals altijd kritisch beoordelen. Je kan het ze ook niet kwalijk nemen. Ik heb daar geen andere formule voor dan gewoon doen, doen en doen.

Denk wel goed na over de opdrachten die je aanneemt. Op een geven moment hadden Addy en ik tegen elkaar gezegd dat we werk gingen doen waarmee je verder komt. We gingen kritisch kijken naar de opdrachten die we aannamen. Want juist omdat we met vrienden en kennissen werkten waren het kleine opdrachtjes, in het begin was dat prima. Je leert er namelijk heel veel van, maar het zijn lastige referenties die je niet verder brengen. 

Kijk dus kritisch of je in de comfortzone blijft, of dat je je doorontwikkelt. Als je kiest om je door te ontwikkelen, gebeurt dat op de een of andere manier ook. Je krijgt andere kansen en opdrachten.”

Wat is je advies aan een jonge architect die zijn eigen bureau wil starten? 

Wilbert: “Toen ik afstudeerde kreeg ik van mijn hoogleraar het volgende advies: alle kansen aangrijpen die langskomen. Doen, doen en doen. Het maakt niet uit wat voor klus, pak het aan en doe het! Met name de eerste jaren was het hard werken aan kleine klusjes. Daar heb ik heel veel van geleerd. 

Ik zou willen toevoegen dat je ook gewoon goed moet nadenken over het pad dat je wil bewandelen. Houd de stippen op de horizon goed in de gaten. Weet dat als je net begint je ook eerst kleine klussen moet doen. Zorg dat je daarmee een pad volgt waarmee je kan groeien. Blijf niet hangen in dezelfde dingen, hoe gemakkelijk en veilig dat ook voelt. Dat is het hele ondernemen.”

Een pittige werkveld, een dienend beroep en elke keer een kunstje uitvoeren. Een wereld waarin gebouwen niet mooi op het oog zijn, kan je het voorstellen? Architecten zijn en blijven cruciale mensen in onze maatschappij. 

Hoe kijken jullie aan tegen architectuur? En laat ons weten welk gebouw jou aanspreekt! 

Website: nexitarchitecten.nl

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/wilbert-de-haan-229764b/

Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Nadine Fikke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *