Regular-Goldmines-Sander

Hoe waardengedreven ben jij?

Iedereen heeft waarden, of je er nu bewust van ben of niet. Je hebt ze meegekregen van je ouders, school, je vrienden, misschien zelfs van een televisieserie en natuurlijk van jezelf. Organisaties hebben ook waarden, maar daar kan het nog wel eens fout gaan. Deze week vertelt Sander hoe hij en zijn broer samen met organisaties werken om te functioneren vanuit hun waarden.

De broers tegen de wereld

‘Twee broers gaven leiding aan een succesvol reclamebureau. Daar ontdekten ze dat verhalen mensen samenbrengen. En dat praatjes hen uit elkaar drijft.’ Dat klinkt als een goed verhaal, toch? Dit mooie stukje hebben we niet zelf geschreven, maar is rechtstreeks overgenomen van de website waardengedreven.nl. Stephan en Sander Ummelen hebben sinds 2015 een onderneming, waarin ze organisaties helpen om trouwer te zijn aan hun waarden. Ze kijken samen met organisaties hoe ze oprechte verhalen kunnen vertellen. Maar vooral kijken de twee broers waar deze bedrijven nou eigenlijk écht voor staan.

Regular-Goldmines-Sander-Stephan
Hoe hebben jullie je doelgroep bepaald? 

Sander: “Onze doelgroep is een beetje vanzelf ontstaan, wij hebben er niet bewust op gestuurd. Toen wij vroeger vanuit ons reclamebureau werkten kwamen we veel in aanraking met positioneringsvraagstukken. We hielpen bij merkidentiteit en huisstijlen; de focus lag meestal op presentatie naar buiten toe en de communicatie met klanten. Waardengedreven is veel interner gericht. Dat gaat over het in lijn brengen van de organisatiefilosofie met processen en communicatie binnen de organisatie zelf.

We hebben vanaf het begin gezegd dat we op basis van filosofische sturingsprincipes organisaties wilden helpen. Automatisch trek je met deze propositie ook een ander soort mensen aan. We vonden onze boodschap belangrijk en gaandeweg zijn er bepaalde organisaties op onze pad gekomen. Hierbij kan je vooral denken aan overheid en semi overheid.”

Hoe is Waardengedreven ontstaan? 

Sander: “We hadden ooit een reclamebureau. Dat ging over waar een bedrijf voor staat en hoe dit naar buiten toe communiceert. Wij wilden de laag daarachter raken; waar staat een organisatie nou écht voor? Als je jezelf serieus neemt en eerlijk wilt zijn moet je weten of dat beeld ook daadwerkelijk nageleefd wordt. We merkten dat we eigenlijk meer met organisatiecultuur zelf wilden doen en ons niet primair wilden richten op externe communicatie.

Stephan had de rest van ons bureau op een gegeven moment gevraagd of we het interne aspect van organisaties veel centraler wilden stellen in ons werk. Anders kan je nooit de impact hebben die je eigenlijk zou willen. Er ontstond grote spanning tussen Stephan en de designers binnen het bureau. We dreven steeds verder uit elkaar. Wij interesseerden ons voornamelijk in het ontwikkelen van organisaties, terwijl de designers vooral opzoek waren naar creatieve relevantie. We hadden een vergadering waarin Stephan zijn visie deelde. ‘Zo zie ik de toekomst van onze bureau, wie gelooft hierin?’ Niemand niemand stak zijn of haar hand op, behalve ik.

We voelden dat het bergafwaarts zou gaan met het bureau als we op huidige voet door zouden gaan. We waren soms dingen aan het beloven die we niet waar konden maken. Het bureau was niet in staat om volwassen te worden. Stephan zei: “Ik kap ermee. Ik ga mijn aandelen verkopen en voor mezelf beginnen. Doe je mee?’
Ik twijfelde. Ik had een vast salaris, maar geloofde niet in waar het bureau naartoe ging. Het was lang nadenken, maar dacht uiteindelijk: fuck it. Als ik ooit iets ga ondernemen is dit het moment. Ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik het niet op zijn minst zou proberen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder, het is de beste beslissing die ik ooit in mijn werkende leven heb genomen.” 

Uniek zijn

Unieke ervaringen die niemand anders heeft meegemaakt, maken jou uniek. Sander plukt in zijn werk daar de vruchten van. Bij de familie Ummelen thuis ging het altijd over de wereld en politiek. Hij kan altijd met iedereen over alles praten. Mensen willen ook een gevoel hebben bij wie jij bent als mens. Als jij met iemand kan levelen op niveau dan zit het met vertrouwen goed. Je gaat zoeken naar iets wat je met iemand deelt. Sander heeft net als zijn broer een diepe behoefte om een connectie te maken met mensen. ‘I want people to like me.’ Biecht hij met knipoog op. 

Sander is een gezelligheidsdier. Hij wil zoeken naar wat hij en de persoon tegenover hem met elkaar gemeen hebben, daarom is hij zo gericht op de wereld. Hij heeft behoefte om te weten hoe hoe mensen werken en in elkaar steken. Daarom weet hij van heel veel dingen een klein beetje, maar van niks heel veel. Een echte generalist dus. Hij raakt snel afgeleid. Er zijn naar eigen zeggen maar weinig dingen die zijn aandacht voor langere tijd kunnen vasthouden. 

Een goed verhaal: Niet waardevol, maar vol waarde

Een verhaal is iets wat een essentie overbrengt en mensen nieuwe inzichten kan geven. Sander en Stephan noemen hun bureau niet voor niks Waardengedreven. Een echt goed verhaal brengt namelijk waarden over. Dat is een grote reden waarom ze ook veel bij kerken doen. Het beste voorbeeld van een boek wat waarden overbrengt door verhalen is de bijbel. Bij hun oude bureau noemden ze producten voor hun klanten ook wel ‘merkbijbels’. Daar stonden verhalen en plaatjes in die vertelden: “Hier staan we voor”.

Wat gaat er vaak fout betreft de visie van bedrijven? 

Sander: “Wij werken regelmatig met bedrijven die denken dat hun visie duidelijk is, wij ontdekken dat het voor veel van hun eigen werknemers helemaal niet zo duidelijk is. Zo was er ooit een zorginstelling met een visie van twintig kantjes. Er stond ook weinig van echte organisatorische relevantie in, het was eerder een trendanalyse over de zorgsector. Het was geen visie op hun eigen organisatie over hoe ze zichzelf wilde veranderen ten opzichte van diezelfde trends. Het was heel erg geschreven voor de buitenwereld, dat zie je vaker. 

Veel organisaties hebben namelijk een publicatieplicht, waarin bijvoorbeeld jaarcijfers en een visie moeten staan. Sommige bedrijven hebben daar nooit echt serieus naar gekeken of willen zich liever niet teveel committeren. Dus gebruiken ze in hun visie vage woorden. Dingen als dat ze flexibel, duurzaam of toekomstgericht willen zijn, maar dat is niet hoe een visie werkt. Je hebt niet een visie, een visie heb je ergens op. Je hebt bijvoorbeeld een visie op je positie in de gemeente, een visie op werknemerschap of op relatie tot je stakeholder.

Bedrijven moeten zichzelf meer afvragen; waar schrijven we deze visie voor? Waar is het voor bedoeld? Helaas is het vaak zo omdat het nou eenmaal moet.“

Regels voor een goede visie

Je moet goed nadenken over waar de visie voor bedoeld is. Het formuleren van een visie begint met er een hebben. Wie heeft die visie? Neem een bedrijf als Shell bijvoorbeeld. Heeft Shell als geheel een visie?  Nee, dat heeft de raad van bestuur. Deze acht mensen hebben samen een visie die namens het bedrijf naar buiten toe wordt uitgedragen.

Wat is de reden dat je een visie op papier zet? Is het motiveren van je werknemers, de omgeving informeren van je plannen of doe je het vooral om je aandeelhouders tevreden te stellen? Voor een gemeente is dat anders dan voor en bedrijf. Dus waar heb je een visie op en waartoe, die vraag moet je beantwoorden. Er is geen standaard recept, maar je kan altijd inspiratie opdoen bij andere organisaties.

Wat is het grootste probleem waar je tegenaan liep?

Sander: “Ik ervaar niet veel problemen in ons werk, als we die al ervaren hebben had dat meestal te maken met interne belangen en politiek. Hierdoor kan je de intentie niet 100% centraal stellen. De intentie wordt weliswaar uitgesproken, maar er zijn dominante tegenkrachten waar je tegenaan loopt. Dan kan je je proces niet op de manier doen waarop je betekenisvolle impact hebt. Dat zijn niet echt problemen, maar meer voorwaarden. Je kan proberen dat te doorbreken, mee te buigen of ergens anders in de organisatie de energie te zoeken. 

Het gevaar in ons werk is dat het gauw zweverig overkomt. Je moet het dus wel goed blijven koppelen aan de praktijk en praktijkervaringen. Als je het te abstract gaat hebben over visie en waarden haken mensen af.

Stabiliteit is ook een ding. Wij hebben periodes waarin we weinig of geen werk hebben. Dan moet je maar genoeg vet op je bot hebben voor die buffer. Om eerlijk te zijn zit het niet in mijn aard om te sparen, dus ik snij mezelf wel eens in mijn vingers. Het is slim omgaan met kansen die je krijgt. Tegelijkertijd moet je dicht bij jezelf blijven. Ik kan wel geld verdienen met een bepaalde klus, maar wil ik dat wel? En ten koste van wat?”

Soms is het leven simpeler dan je denkt

Het leven is niet controleerbaar. Je moet niet sturen op een ‘masterplan’. Probeer te sturen op je waarden. Waar geloof je in en wat vind je belangrijk? Als je daar trouw aan blijft kom je vanzelf uit waar je wilt zijn. Veel mensen waar Sander mee optrekt steken zo in elkaar. Het is geen filosofie waar je vijf jaar op moet mediteren om het te snappen. Veel mensen doen het uit zichzelf.

Waarom doe je wat je doet? 

Sander: ”De paradox die ik ervaar is als volgt. Aan de ene kant, nothing matters. Ik geloof niet in een hiernamaals. Ik heb een paar mooie jaren op aarde en dan ben ik weg. Nobody cares, behalve mijn familie. Ook al wordt je president, er zijn vele geweest die ook nu geen betekenis voor anderen meer hebben. Het doet er niet toe. Het hele leven houdt zelfs op een geven moment op. De zon ontploft, het universum versnelt. Who cares? Aan de andere kant, is het tegenovergestelde ook waar. Alles doet er toe, elke interactie telt. Het ligt eraan waar je de waarde aan toekent. Ik wil elke dag energie in iets steken waarvan ik denk: “Het leven is echt awesome.” 

Mensen zitten vast aan wat het leven zou moeten zijn en proberen daaraan te voldoen. Authenticiteit is voor jezelf bepalen wat belangrijk is en daar trouw aan zijn. Mensen die helpen om dat te bereiken vind ik heel nobel. Als iedereen doet wat de rest van ze verwacht, denkt niemand na. Mensen gaan naar school voor een baan, is dat je enige doel? Really? Een huis, is dat waar je voor leeft? Mijn huis is een fijne plek, maar als ik morgen weg moet kan ik daar ook afstand van nemen.”

De onderneming Waardengedreven is echt waardengedreven (pun intended). Sander heeft ons geleerd waarom het als bedrijf zo belangrijk is om vanuit een waarde te functioneren. Anders weet je niet meer waarom je de dingen doet die je doet. 

Nu een vraag aan jou, wat zijn jouw kernwaarden? En hoe realiseer je deze in de praktijk?

Website:


Linkedin:

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Dunya van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *