Regular-Goldmines-Karim

Mindset en sociale vaardigheden, je komt er verder mee dan je denkt – met Karim Hashem

Als kind wordt je geleerd dat je positief moet denken. Wanneer je opgroeit leer je dat dat positief denken een aspect van je mindset is. Mindset, een veel voorkomend woord in de wereld van zelfontwikkeling. Deze week vertelt Karim Hashem hoe hij naar dit aspect kijkt.

Hij die altijd iemand kan en zal motiveren

‘Wat mij definieert, is dat ik te allen tijde iemand kan helpen in zijn persoonlijke ontwikkeling.’ Al zou je Karim Hashem op een eiland of in een gevangenis zetten, het eerste dat hij doet, is mensen motiveren. Karim gelooft in cumulatieve inspiratie. Als hij iemand kan inspireren kan diegene ook weer iemand anders inspireren, het is een soort sneeuwbaleffect. Dat is wat hem maakt als persoon.

Naast zijn baan in veranderingsmanagement bij de overheid heeft Karim een eigen bedrijf, genaamd Uplifters Academy. Hierin coacht hij mensen die willen doorgroeien in hun carrière. Dit doet hij door in te zetten op sociale vaardigheden. Want het maakt niet uit wat je hebt gestudeerd, wat echt belangrijk is in je carrière, is dat je met mensen kan omgaan. 

Mindset is alles, of is alles mindset?


Karim: “Er is iets waar ik me aan irriteer. Influencers, of coaches die zeggen dat mindset alles is. Met de juiste mindset kan je alles zeggen ze, maar dat is niet zo. Als je een fysieke beperking of gezondheidsklachten hebt, kan je niet zeggen dat het aan de mindset ligt. Nee, je hebt letterlijk een beperking, je kan niet meer dan je kunt. Maar in die beperking kan je met de juiste mindset er alles van maken. Dat is het verschil in die woordspeling.

Van elke situatie kan je wel het beste maken. Ik heb niet het grootste huis, maar ik heb er wel het beste van gemaakt. Met bestaande middelen toch het beste doen. Mindset is niet alles, maar alles is wel mindset. Daar kan je lang over filosoferen.  Stel je voor dat je een visie hebt die je belangrijk vindt. Het was je niet gelukt deze visie te halen als je thuis met de juiste mindset had gezeten, maar geen actie had ondernomen. Je kan het benaderen zoals je wil. Ik wil mensen stimuleren om na te denken. Zo’n uitspraak kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden en dat wil ik juist. 

Er zijn mensen die verkopen dat mindset genoeg is. Nee joh, je hebt meer nodig om succesvol te zijn! Het is al enigszins bepaald door waar je bent geboren. In een sloppenwijk in India kan je zeggen dat mindset alles is, maar die mensen hebben echt minder mogelijkheden en kansen dan wij.”

Wat zijn sociale vaardigheden?

Karim: ”Socials skills zijn eigenlijk de basisvaardigheden om je leven of carrière meer plezierig te maken. Ik geniet echt van trucjes toepassen in onderhandelingen of presentaties. Dat zijn dingen die je kan leren. Vaak heb je bijvoorbeeld een charismatische president. Misschien denk je: “Wauw, die is zo geboren” Nee, die man is getraind. Dat heb ik met mijn eigen ogen gezien. Er zijn veel ministers die allemaal cursussen in presenteren en onderhandelen hebben gedaan. Ze hebben ook een Spin Dosc die hem/haar interessanter laten lijken in de media. Deze technieken kan je toepassen in je werk, waardoor mensen jou opeens charismatisch vinden. 

Je zet de situatie naar je hand, zonder dat je mensen pijn doet. Als je het goed doet, neem je mensen daarin mee. Ik zie vaak mensen die erg hun best doen en toch komen ze maar niet vooruit. Dit komt doordat ze niet doorhebben dat het belangrijk is dat je baas je aardig vindt. Je kan wel super goed werk leveren, maar als je niet ligt bij je baas krijg je die promotie niet. Iedereen is vatbaar voor relaties. Het is extreem belangrijk om door te kunnen groeien.” 

Wanneer ontdekte je het belang van sociale vaardigheden?

Karim: “Mindset begon tijdens mijn studie. Tijdens mijn hbo-opleiding merkte ik al dat je met focus en een goede planning hoge cijfers haalt. Dat was het moment waarop ik realiseerde dat een goede mindset belangrijk is. In mijn eerste jaar hbo zou ik van school gestuurd worden. Ik moest 40 punten hebben, maar ik had er maar 39. Ik gaf niet op, dus ik besloot om een brief naar de examencommissie te sturen voor een herkansing. Die kreeg ik en had ik ook gehaald. Vervolgens had ik met mezelf afgesproken dat ik in het 2e jaar alles zou halen en alles van het eerste jaar zou inhalen. Dat lukte. Ik had in dat jaar dus 80 studiepunten gehaald, terwijl dat er in het jaar daarvoor maar 39 waren. 

Het is gek, maar als je eenmaal de knop om hebt gezet van wat je wil en waarom, hoef je haast geen moeite meer te doen. Op een gegeven moment trek je het aan, leren wordt leuk en mensen willen met je werken.


Social skills begon toen ik stage liep voor de Nederlandse ambassade in Egypte. Als je daar werkt, ben je diplomaat. Mijn familie komt daarvandaan en ik vond het een toffe omgeving. Het was eng om dingen te vragen aan collega’s. Er was een Trainee die daar ook werkte. Hij heeft mij heel veel tips gegeven over hoe je met mensen omgaat. Daardoor realiseerde ik me dat social skills echt belangrijk zijn. Hoe je loopt, wat je aanhebt, het doet er toe. Het werd een fascinatie voor mij. Het is mijn missie om daar zoveel mogelijk mensen in te helpen en bewust van te maken. En als ik daar mijn brood mee kan verdienen is het al helemaal goed.” En uiteindelijk is die jongen een van mijn beste vrienden geworden. 

Wat is een gezonde mindset?


Karim: “Hetgeen waarvan je denkt dat het een ander niet schaadt. Als je een ander niets ontneemt. Aardig zijn voor jezelf en anderen is voor mij gezond, ongezond is het tegenovergestelde. Een gezonde mindset hoeft niet altijd getypeerd te worden als in ondernemen. Als er visite binnenkomt vind ik het belangrijk dat ik ze goed ontvang. Je kan het complex benaderen, maar ook simpel. Doe niet de dingen waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Daar heb je niemand voor nodig, je instinct zegt al genoeg.

Niemand heeft mij per se aangeleerd dat ik mijn gasten goed moet behandelen, het is een gevoel. Het geeft mij een fijn gevoel als mijn gasten mijn gebaren waarderen. Het draagt bij aan mijn geluk en zorgt ervoor dat ik geen ruis in mijn hoofd heb. Mensen die niet in balans zijn, zijn continu iets aan het doen wat niet in lijn is met hunzelf. Dat zorgt voor ruis in je hoofd. Je bent dan niet in een lijn met jezelf en kan dan niet gelukkig blijven.“

Hoe ga je om met tegenslagen? 

Karim: ”Er is een verschil tussen dipjes en tegenslagen. Een dip is een teken dat zegt: ”Karim chillen, nu.” Je lichaam schreeuwt om aandacht. Het communiceert emoties en gevoelens. Je voelt je moe, omdat je ook moe bent en omdat je moet rusten. Als je onrustig bent zegt je lichaam, je doet dingen die niet lijn zijn met wat je bent. Als je een dip hebt, is het even beseffen dat je een dagje moet niksen. Accepteer en omarm het gewoon, niks doen is ook goed. In een tijd van niks doen, kom je tot inzichten. Je kan inspiratie opdoen wanneer je rust hebt. Vaak hadden monniken inzichten gekregen door te mediteren in een grot. Dus: omarm je dip.

Tegenslagen daarentegen zijn voor mij niks meer dan een leermoment. Voordat het mij overkwam wist ik dit niet. Interessant, leuk dat ik het nu weet. Dat denk ik dan. Het kan pijn doen, maar ik weet nu hoe het niet moet en dat is waardevol. Ik kan ook betalen voor een workshop, dan heb ik ook iets geleerd. Dat is ook waardevol. Elke keer als je iets leert, maakt dat jou waardevoller. Dat kan pijn doen. Ik heb momenten gehad die ik echt niet leuk vond. Achteraf vind ik het vet, je houdt er een mooi verhaal aan over en je weet hoe het voelt om iets te verliezen.”

Je kan veel meer aan dan je denkt


Karim zijn moeder is gediagnosticeerd met hersenabces. Ze kwam op de intensive care en moest met spoed geopereerd worden, anders had ze kunnen overlijden. Het kwam goed, maar ze moet een jaar lang herstellen. Dat was het moment dat Karim ook moest bikkelen met zijn studie en een bijdrage moest leveren in het restaurant van zijn ouders. Hij wist alles te kunnen als hij dit zou overleven. Daarin is alles weer mindset, dat heeft hem enorm geholpen met die lastige situatie.

Het ene moment maakte hij zorgen over studiepunten en daarna ligt zijn moeder in kritieke toestand in het ziekenhuis. Die punten waren niet meer boeiend. Dat was voor Karim een moment waarin hij heel bewust werd. Hij kon meer hebben dan hij dacht. Iedereen kan veel meer aan dan hij/zij denkt. Je krijgt nooit een situatie die je niet aankunt. Een leraar geeft je een moeilijke taak wanneer hij ziet dat je het aankunt.

Praktische tips voor een gezonde mindset 

Karim gelooft in balans. Deze balans bestaat uit je lichaam, je geest en je ziel.

Lichaam 

Je voeding en sport is belangrijk. Zorg ervoor dat je gezond eet en dat je regelmatig de tijd neemt om te bewegen. We leven in een maatschappij waarin je in principe nooit zou hoeven te sporten. Dat is onnatuurlijk, vindt daar een ritme in.

Geest


Wat je leest, sterker nog, elke bron van informatie die jij krijgt heeft invloed op wie jij bent. Houd je brein actief door continu te lezen en blijf jezelf op mentaal vlak uitdagen. 

Ziel

Karim is religieus. Zijn derde aspect van balans is het uitvinden waar je nou echt in gelooft. Dat kan religieus, spiritueel, mentaal of wat dan ook zijn. 

Als je op deze drie aspecten inspeelt blijf je in balans. Doe ook gewoon wat je leuk vindt. Als jij wilt gaan kickboxen, ga dan gewoon kickboxen. Jij hoeft bij niemand verantwoording af te leggen om te doen wat je leuk vindt.

Waarom doe je de dingen die je doet?

Karim: “Als ik sterf, wil ik dat mensen nog wat hebben aan wat ik hen geleerd heb. Daarom maak ik filmpjes, want filmpjes blijven bestaan. Als ik sterf kun je mijn filmpjes blijven bekijken. Dat is ook cumulatieve inspiratie. 

Wanneer ik sterf en mensen kopen mijn werk nog steeds omdat het voor hen nuttig is. En dat geld gaat ook nog eens naar bijvoorbeeld mijn ouders. Dat is niet alleen slapend, maar ook stervend rijk worden. Ik wil op een passieve manier mensen oneindig lang blijven helpen.

Mindset speelt dagelijks een rol in je leven. Het zit hem in de kleine dingen. Nu weten jullie, net als wij, dat mindset niet alles is, maar alles wel mindset. 😉 Karim is een persoon die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Dat is een doel waar ook wij van Regular Goldmines naartoe streven.

LinkedIn: Karim Hashem 

Instagram: @karimpeptalks

Website: https://www.karimhashem.nl/academy/

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *