Regular-Goldmines-Kiki

Hoe blijf je op alle vlakken gezond? Vitalogie – met Kiki

Bij Regular Goldmines ontmoeten we zoveel mensen die een beroep hebben waarvan wij het bestaan nog niet eens wisten. We willen jou ook duidelijk maken dat jouw passie dus nog diep in een grot verstopt kan zijn. Maar je zal hem vinden, altijd.

Burn-out: de kans om op zoek te gaan

I KIK OFF. Nee, het is geen slecht gespelde Engelse zin. Het is het bedrijf van Kiki Goessens. Draai de I KIK in de naam maar eens om. Na een burn-out in 2018 kwam Kiki erachter dat ze niet meer wist waar ze nou echt voor stond. Net als wij is ook zij op avontuur gegaan om te leren van anderen, maar vooral om te leren over zichzelf. Inmiddels zijn we beland in 2020 en heeft Kiki antwoorden. Ze is een vitaloog en is voor haarzelf begonnen.

Je vraag je vast af wat een vitaloog is. Maak je geen zorgen, want in deze post gaan we jou alles vertellen over wat het betekent om een vitaloog te zijn. En delen we natuurlijk Kiki’s verhaal.

Wat is een vitaloog?

Kiki: “Hoe zorg je ervoor dat je jezelf vitaal voelt, in de breedste zin van het woord. Het gaat om het vergroten van energie. Als vitaloog kijk je naar een schijf met vijf vitaliteit aspecten die samen zorgen voor meer evenwicht. Dit kan je toepassen voor een individu, maar ook voor een bedrijf.

(Vitaliteitsschijf van vijf, Klaas Koster)

Fysiek welzijn bijvoorbeeld gaat erover of mensen fit blijven. Zijn ze gezond? Slapen, bewegen en vooral ontspannen ze genoeg?  

Het psychologisch aspect gaat over je mentale staat. Hoe zorg je ervoor dat je het glas half vol in plaats van half leeg ziet? Het gaat er ook over hoe je naar jezelf en je omgeving kijk en hoe je zelfbeeld is. Nu zie je dat iedereen wat neerslachtiger is en alles net iets negatiever ervaart.

Bij sociaal welzijn staat de vraag hoe je met je omgeving omgaat centraal en hoe je in relaties staat. Als bedrijf hoe kan je je afvragen hoe de werknemers met elkaar omgaan. Weet je wel wie je collega nou echt is en welke talenten hij heeft? Het kan ook gaan over hoe je je naar buiten toe presenteert.

De filosofische schijf gaat over zingeving. Bij bedrijven ga je echt graven naar de ‘why’. Waarom bestaan ze en wat voegen ze toe aan onze samenleving? Bij individuen is het de vraag waarom ze hun bed uit komen en waar hun vuurtje van gaat branden.

Al deze veranderingen beginnen bij bewustzijn. Als je als bedrijf niet voelt dat je iets moet doen, of dat je moet veranderen, kan ik wel met je in gesprek gaan, maar dan gebeurt er niets. En dat is niet gek, want mensen houden nou eenmaal niet van verandering.

Als vitaloog ga ik in gesprek en kijken we een beetje hoe je scoort op deze vijf schijven, dit kan op veel verschillende manieren. Aan de hand daarvan kun je zien waar we aan moeten werken. Dit kan moeilijk gaan, want het is lastig om jezelf te beoordelen. Door goed door te vragen, komen toch de juiste resultaten naar boven.

Hoe pas je vitalogie toe in je eigen leven?

Kiki: “ Ik ben heel erg bewust van waar ik sta. In 2018 had ik een burn-out, omdat ik altijd maar deed wat ik niet wilde doen. Dat kwam omdat ik maar deed wat mijn omgeving van mij verwachtte. Ik ging zomaar in een functie, want ‘dat lukte mij wel’ en ik vond dat ik alles goed moest doen. Doordat ik op een gegeven moment thuis kwam te zitten, ontdekte ik hoe belangrijk die ‘off switch’ was. Die knop hielp mij met het voelen waar ik naartoe wil. Met wat wil ik mensen verder brengen? Sinds vitalogie op mijn pad is gekomen, vraag ik mezelf met alles af of ik dit vanuit een interne gevoel doe, of omdat mijn omgeving het van mij verwacht.

De schijn is hoog

Het valt Kiki op dat wij allemaal soms de schijn op proberen te houden. Dat zie je ook wel eens terug bij bedrijven. Dan wordt er gezegd dat het goed gaat, want kijk maar eens naar de cijfers op papier. Maar is de werknemer gelukkig? Nee. Als bedrijf ga je een keer de rekening betalen voor het feit dat je werknemers niet gelukkig zijn. Wil je echt weten hoe het met ze gaat? Gun je ze echt werkplezier?

Soms hebben bedrijven als kernwaarde dat ze hun werknemers gelukkig willen houden en continu willen laten leren. Als vitaloog is dan ook de vraag: Hoe laat je dat zien? Hoe ervaren de mensen dit zelf? Hoe kan het bijvoorbeeld dat je werknemers na gemiddeld twee jaar een andere baan zoeken? Mensen, en dus ook bedrijven, vinden het lastig om kritisch naar zichzelf te kijken. Wanneer je dat wel doet en je gaat het aan, kan je mensen echt overtuigen van je visie. Mensen raken dan bevlogen en hebben veel meer productiviteit.

Hoe ben je in deze wereld terecht gekomen?

Kiki: ”Toen ik thuis kwam te zitten door mijn burn-out, was ik erg uitgeschakeld. Het was zwaar. Ik ging bij mezelf na wie ik was en waar ik voor stond. Dus heb ik feedback van mijn omgeving gevraagd. Wat vind jij bij mij passen? Wat denk jij dat mijn kwaliteiten zijn? Ik heb met heel veel mensen een gesprek gevoerd over wat zij deden. Ik vroeg ook altijd of ze mij met iemand anders in contact konden brengen. Ik wist niet eens welk doel ik had. Ik benaderde mensen met het idee: “Ik wil met je in gesprek, maar ik weet zelf nog niet eens waarom.” Het was daarom ook echt buiten mijn comfortzone.

Uiteindelijk sprak ik een vriendin die iemand kende die bij de Vitacademie zat. Ik raakte in gesprek, ze vertelde enorm enthousiast over de opleiding. Zo belde ik uiteindelijk de opleiding zelf en heb ik een uur met een van de docenten gebeld. Toen had ik echt het gevoel ‘dit is het!’ Alles in mijn omgeving en waar ik voor stond kwam samen.  

Wat is een gezonde vitaliteit?

Kiki: “In balans ben je nooit, maar je moet er wel altijd naar streven. Voor mij is het belangrijk om datgene te doen waar je energie van krijgt, zowel in je privé als in je bedrijfsleven. Hierin is het ook belangrijk dat je dezelfde persoon bent in je privéleven en op je werk. Veel mensen zeggen dat ze professioneel willen zijn. Je hebt als het ware een professionele Kiki en een privé Kiki. Ik vraag mezelf dan af: Wat is dat dan en bestaat dat wel? Wat maakt die ‘pro’ Kiki anders?

Er is een onderzoek gedaan waarin mensen een test moesten afleggen. Hierin werd er eerst getest wie jij bent en vervolgens wat je laat zien aan je omgeving. Wat bleek, is dat dat bij heel veel mensen niet klopt. Je bent dan als persoon continu op je tenen aan het lopen en dat gaat wringen. Uiteindelijk loop je leeg.

Zo zijn er ook mensen die na het einde van een werkdag zichzelf helemaal leeg voelen. Je moet jezelf heel goed afvragen waar dat dan aan ligt. Want meestal is het zo dat je de hele dag iets hebt moeten doen wat je geen energie geeft en heb je je ‘professioneel’ moeten gedragen.”

De off switch

Kiki heeft het vaak over een off switch, maar wat is dat nou? Het is letterlijk stilstaan. Vanuit stilstand kan je groeien. En dat klinkt tegenstrijdig, maar door die knop bewust om te zetten kan je bewust kijken waar je naartoe wilt. We zijn allemaal maar aan het rennen. Veel mensen vinden het ongemakkelijk of zelfs irritant om alleen met hun eigen gedachtes te zijn, maar het is wel cruciaal.

Kinderen die zich vervelen komen tot de meest creatieve ideeën. Tegenwoordig komt dat bijna niet meer voor. Als kind heb je een telefoon, PlayStation of televisie, je bent de hele dag geëntertaind.

Kiki zegt wel eens tegen haar kinderen dat ze zich maar bewust moeten vervelen, kijk maar wat eruit komt. En eigenlijk zouden volwassenen dat ook wel eens moeten doen.  

Waarom doe jij dit alles écht?

Kiki: “Ik wil anderen in energie zetten. Ik wil ze laten floreren, omdat ik denk dat we dat allemaal te weinig doen. We zijn te veel bezig met krachtig zijn. Dat kwetsbare mogen we meer laten zien. Dat is hoe ik het heb ervaren en ik denk dat we dat allemaal nodig hebben. Het voelt soms alsof we als mensen tegenover elkaar staan. Ik wil dat we weer iets meer één worden.”

Wat ik echt belangrijk vind, is dat je jezelf afvraagt of jij het leven leidt, of dat je wordt geleid door het leven. Jij moet altijd verantwoordelijk blijven, dat maakt het ook leuk.

Wat wij opmerken uit Kiki haar verhaal, is wanneer je lang genoeg doorzoekt, je vindt wat je passie, en dus je goudmijn is. Vitalogie klinkt als een heel interessant beroep. Mogelijk dat er een dag komt dat het een algemeen bekend is binnen onze maatschappij.

Nu een vraag aan jou. Wat betekent vitaliteit voor jou? En hoe maak je dit beeld van vitaliteit waar in je eigen leven?

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke

Instagram: @i_kik_off
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kikigoessens/

Website: https://i-kik-off.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *