Regular-Goldmines-Arjen-Lemstra

Waarom is een netwerk zo belangrijk, en hoe onderhoud je er één? – met Arjen Lemstra

Ondernemer, netwerk expert, mede-oprichter van het grootste platform in de evenementenbranche, maar bovenal, een levensgenieter. Deze week vertellen wij het verhaal van Arjen Lemstra. De man die gelooft dat ook jij het verschil kan maken. 

Het begon allemaal als grap

Arjen: “Ik ben ervan overtuigd dat er in iedereens leven een paar cruciale momenten komen, waarin dingen drastisch veranderen. Dat had ik toen ik de opleiding leraar lichamelijke opvoeding deed aan de ALO in Amsterdam. Een paar jongens werkten als reisleider voor jongerenreizen in de zomer. Ze vertelden dat ik ook snel moest solliciteren, omdat het zo leuk was. Van het één kwam het ander en 6 weken later ging ik 8 weken naar Griekenland. Uiteindelijk ben ik 8 seizoenen werkzaam geweest in het buitenland. In die tijd waren we eigenlijk al aan het ondernemen. Want in die landen verkochten we excursies als jeepsafari’s, kroegentochten, rodelavonden, etc, en daar leefden we goed van.  

Gymnastiekleraar ben ik nooit geworden, de militaire dienst kwam ik net onderuit en echt zoeken naar een baan wilde niet echt lukken. Uiteindelijk ben ik samen met een hele goede vriend als grap een evenementenbureau gestart. Deze vriend zei: “We zijn al bijna 30. Wat nou als we dat idee van excursies verkopen in het buitenland ook in Nederland doen?” Het begon als iets naast mijn werk. We noemden het: ‘bureau voor levensgenieters’. Wij bleven zelf altijd het langst op feestjes, vandaar de naam. Die ‘grap’ is uitgelopen tot een fullservice evenementenbureau wat ik 18 jaar gerund heb. Daarin heb ik mezelf het ondernemen aangeleerd.” 

Hoe is EventSummit begonnen?

Arjen: De vriend waarmee ik het opzette is er na 5 jaar uiteindelijk uitgegaan, ik ging door. Het bureau kwam tot een punt waarin we landelijke evenementen organiseerden. In 2009 kwam Joris, mijn huidige compagnon, in het spel. Hij had ook een evenementenbureau en we kenden elkaar van deelname aan beurzen. Hij belde mij op en zei: “Ik heb een idee om zelf een beurs te organiseren” Hij wilde een beurs waarin iedereen gelijk was. Alle stands zijn net zo groot en het gaat om het verhaal wat je vertelt in plaats van de grootte van je stand. Hij legde me uit hoe hij dat wilde vormgeven en binnen een tijdsbestek van 14 weken ivm de concurrerende beurs.. Eigenlijk was het onbegonnen werk om het in zo’n korte tijd te doen.

Joris was degene die alles wist van software en het bouwen van een website en ik had mijn netwerk, dus ik belde een paar mensen op. Iedereen zei: “Niet doen.” Hoe meer mensen dat zeiden, hoe meer we het wel wilden doen. En zo hadden we onze eerste beurs in Amersfoort met maar liefst 137 stands en 1500 bezoekers. We hadden in één keer echt iets neergezet. 

Er werd in de eerste jaren nog lacherig gedaan door de grote concurrerende beurzen, maar uiteindelijk zijn we doorgegroeid tot het het grootste eendaagse platform voor de festival en evenementenbranche.”

Waarom is jouw beurs zo succesvol?


Arjen: “Bij ons is de bezoeker belangrijker dan de exposant. De meeste beurzen zetten de exposanten op nummer één, omdat deze fors betalen voor de vierkante meters. Wij doen voornamelijk marketing en sales op niet betalende bezoekers. De exposant betaalt wel. Wij zeggen ook eerder dat we faciliteren, in plaats van organiseren. We doen het met zijn allen. We zeggen tegen de bedrijven die bij ons willen staan: “Je bent verplicht je hele adressenbestand uit te nodigen. Anders mag je niet meedoen.” Dat doen we nog steeds zo. Daarmee hebben we het gered. Bezoekers kwamen zo uit alle hoeken. Via dit gezamenlijke netwerk van ons en de exposanten gaan er op deze manier 200.000 mails uit.” 

Verder werken we nauw samen met partijen die ook een groot netwerk binnen de branche hebben. Dat zijn de media partijen en brancheverenigingen. We zeggen tegen deze partijen: Jij krijgt een gratis stand van ons op EventSummit, kijk maar wat je ervoor terug doet.” De één kan dat waarderen en besteedt daar veel aandacht aan en de ander stuurt een platte mail. Hoe dan ook, we vergroten hiermee ons bereik.”

Hoe heb je je netwerk opgebouwd?


Arjen: “In het begin was ik daar niet zo mee bezig. Ik kom uit het pre-digitale tijdperk. Toen ik begon in de evenementenbranche had je van die archiefkasten met folders van bijvoorbeeld hotels en artiesten. Dat was de tijd dat nog alle kennis, die je had, in een archief zat. Met het internet is dat natuurlijk helemaal veranderd. Die archiefkast heeft nu iedereen. Eerst was het dingen aan elkaar plakken. Het ging er echt om wie en welke locatie je kende. Nu je toegang hebt tot alle informatie die je maar kan bedenken, moet je een sterker concept neerzetten en heel creatief meedenken.

Op een gegeven moment kwam LinkedIn. Ik geloof heilig in Linkedin voor zakelijke relaties. Collegas gebruiken ook wel Instagram of Facebook, maar ik bemoei me alleen met LinkedIn. Mijn bereik is daar gewoon heel groot. Je kan alles en iedereen zoeken en een connectie verzoek versturen. Je moet natuurlijk bij je verzoek wel altijd een persoonlijk berichtje zetten. Als mensen met mij willen connecten zoek ik ook de interactie. Ik stuur dan altijd even een leuk berichtje en vraag naar de reden van het verzoek.”

Netwerken gaat om vrienden maken 

Arjen vertelt dat je met je netwerk om moet gaan hoe je ook met je vrienden om zou gaan. Luisteren, aandacht geven, af en toe verrassen, informeel. Dat is dan ook zijn tip aan studenten. Werk zo snel mogelijk aan je netwerk, daar heb je later zo veel profijt van. Als je een leuke stage zoekt en iemand in je netwerk met een groot bestand plaatst dat, dan krijg je vaak de leukste aanbiedingen om uit te kiezen.

Er zijn mensen die zeggen dat je niet zomaar met iedereen moet connecten. Arjen gelooft dat iedereen interessant kan zijn. Je moet wel goed kijken wie er eigenlijk allemaal in je netwerk zit en deze onderverdelen. Het gaat uiteindelijk niet alleen om de mensen die je direct kent, maar  ook de mensen die je via via zou kunnen leren kennen. Jouw netwerk moet over jou gaan vertellen en jou aanbevelen.

Je ging bijna failliet, hoe is dat gebeurd?


Arjen: “In 2011 hadden we onze eerste drie beurzen georganiseerd en toen toonde Jaarbeurs interesse. Ze benaderden ons vanwege het laagdrempelige concept van onze beurs. 

In die periode heb ik trouwens ook mijn bureau verkocht. Ik was er klaar mee. Ik merkte dat ik geen personeel meer wilde aansturen. Ik ben een creatief persoon en geen manager.

We zijn vervolgens dus beurzen samen met jaarbeurs gaan organiseren in voor ons branchevreemde sectoren. Denk aan E-commerce, facilitair en klantinteractie. We hadden een geweldig idee bedacht hoe we dat gingen doen. Eén keer een beurs bouwen met een aantal stands. In de avond banners eraf en nieuwe banners ophangen. Zo konden we de kosten verdelen over meerdere dagen.

Het probleem was dat we netwerken moesten aanboren waar we niet in thuis waren. Dus moesten we mensen in dienst nemen die de markt gingen onderzoeken en kijken naar wie de stakeholders zijn. Dat hebben we een tijd gedaan, met als resultaat allemaal beurzen met net te weinig stands en teveel kosten. In de zomer van 2013 waren we bijna failliet. We hebben toen het roer drastisch omgegooid. Mijn compagnon en ik gingen met ons tweeën door zonder personeel. Met maar één doel: focus op de evenementenbranche. Eén beurs. We hebben ons toen helemaal gestort op netwerken binnen deze branche om onze zichtbaarheid te vergroten. Dat is gelukt, want Arjen en Joris is eigenlijk een sterker merk dan EventSummit.”  


Hoe zet je je netwerk zo optimaal mogelijk in?


Arjen: “Je kan niet gelijk je netwerk inzetten. Je moet wel een track record hebben. Kijk goed wat je met je netwerk doet als vriend. Voor vrienden heb je alles over. Denk altijd bij iedereen: “Wat kan ik voor je doen? Met wie kan ik jou verbinden?” Naar Vrienden luister je, je gaat niet over je eigen verhaal vertellen wanneer zij in de put zitten. Vrienden wil je graag zien. Als je continu gericht bent op Geven, dan komen onverwachte dingen op je pad. Dan gaan er bijzondere dingen gebeuren en dat is mooi om te zien. Noem het Karma, energie of wat dan ook, maar het werkt.

Probeer altijd te geven zonder eigenbelang, zonder er iets voor terug te willen hebben. 

Korting trouwens valt niet onder Geven, iets extra’s doen wel. Underpromise, overdeliver! Vroeger bij onze beachevents bijvoorbeeld nam ik altijd een mega grote mand mee met allemaal lekkere dingen. Gewoon omdat mensen daar blij van worden. Met dat soort dingen kan je mensen echt verassen. Korting is niks, wat voor gevoel geef je iemand met korting? Hoe moeilijk het soms ook was, met EventSummit hebben we nooit korting gegeven. Maar wel iets extra’s gedaan. Iemand verrassen is zoveel leuker en effectiever.”

Dit geldt ook in je persoonlijke leven. Wanneer heb jij voor het laatst iemand verrast?

Wat is jouw diepe why?


Arjen: “Ik kom erachter dat ik altijd iemand heb willen zijn, beetje in het middelpunt. Het ging van gymnastiekleraar, naar barkeeper, naar reisleider. Binnen de evenementenbranche ben ik nu één van de gezichten. Het maakt mij gelukkig dat ik mijn kennis kan delen, mensen aan elkaar kan verbinden en mijn mening kan laten horen. Het aspect leraar zijn, wat ik van mijn ouders heb gekregen, zit er nog steeds in. 

Daarnaast ben ik altijd voor de underdog, geloof in het goede van de mens en pleit dat we aandacht moeten schenken aan de wereld, die we te leen hebben”

Wij weten in ieder geval dat we de volgende keer aanwezig zijn bij een beurs van EventSummit. 

Veel mensen in het zakenleven zien netwerken als een formeel iets. Iets wat je moet doen om je bedrijf of carrière verder te laten komen. Wanneer je het idee van netwerken om weet te draaien naar vrienden maken, verandert het hele spel voor je.

Denk er over na, hoe zou jij je netwerk benaderen als je ze zou zien als vrienden?

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Gabriëlle Geerts

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/arjenlemstra/
Website: https://eventsummit.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *