Regular-Goldmines-Michiel-Holthinrichs

Holthinrichs watches: Een passie voor schoonheid, uitgelopen tot een onderneming

Horloges zijn tijdloze producten. In een wereld waarin we de tijd altijd op onze telefoon kunnen zien, kiezen veel mensen er toch voor om een horloge om hun pols te dragen. Het gaat om meer dan het praktische aspect. Michiel vertelt ons alles over wat het betekent om een waardevol horloge te ontwerpen.   

Van Architect naar horloge ontwerper

Na te beseffen dat de rol van architect tegenwoordig lastig te vervullen is, besloot Michiel Holthinrichs de droom die hij vanaf zijn achtste had los te laten. Michiel was altijd al geïnteresseerd in kleding en het verzamelen van mooie dingen. Daar hoorde voor hem een horloge bij. Na een jaar of vijf en 300 horloges in zijn verzameling verder, merkte hij dat de lol van het verzamelen er af was. Toen kwam het eureka moment. Vanuit zijn bouwkunde opleiding is Michiel getraind als ontwerper, dus waarom niet gewoon je eigen ontwerp maken?

Hij is vervolgens de wereld van productontwikkeling ingedoken. Bezoek na bezoek werd zijn ontwerp realistischer. Toen hij er één kon maken vroeg hij af: Waarom niet meer? Tijdens het afstuderen kreeg Michiel een klant aanvraag en besloot dat hij na zijn studie meteen aan zijn horloges zou gaan werken. Nu, enkele jaren later, is Holthinrichs Watches een erkend merk en een pionier op gebied van horloges met 3D geprinte onderdelen.

Regular-Goldmines-Michiel-Holthinrichs
Op wat voor een manier hebben 3D-geprinte onderdelen invloed op je merk?

Michiel: “Het grappige is dat het in het begin vooral tegenwerkte. Zelf dacht ik dat het zou meewerken, want het zorgde wel voor veel reclame. Mijn horloges kwamen door de 3D-onderdelen in veel technische media, maar het zijn vooral tech fanaten die dat soort dingen lezen. Zij hebben over het algemeen geen interesse in een horloge. Ik had ook veel reclame in de horlogewereld, maar daar zijn de mensen een beetje conservatief. Die hebben dan weer zoiets van: ‘Alles wat uit de printer komt ziet er niet uit’. 

Op een manier was ik ook met ze eens, zeker bij de eerste horloges. Ik wist toen minder goed hoe ik het moest afwerken. 3D-geprinte onderdelen kosten namelijk heel wat uren om mooi af te werken. Daar werd ik door allerlei kanten zwaar op afgerekend. Ik kreeg wel eens opmerkingen over mijn horloges waarvan ik dacht: ‘dat doet pijn.’ Het voelde heel oneerlijk. Je hebt als merk in het begin nog geen credibility, dus je wordt makkelijk afgekraakt. Dat wordt met de tijd wel minder en je went er natuurlijk ook aan.”

Hoe ben je erop gekomen om 3D-printen toe te passen?

Michiel: “Bouwkunde is een studie waar naar nieuwe mogelijkheden wordt gezocht. Zo is in die wereld printen snel opgepikt. Het wordt onder andere gebruikt voor maquettes en zelfs voor echte gebouwen. Toen ik hoorde dat er een huis in Amsterdam werd geprint besloot ik me er in te verdiepen.

Toen ik mijn eigen horloge wilde maken ging ik langs allemaal productiebedrijven. Wat ik leerde, is dat je normaal gesproken te maken hebt met een productieserie die je één keer instelt. Deze machine kan vervolgens in massa onderdelen maken. Omdat je er zo veel maakt, kan je ze per onderdeel goedkoper maken. Dus toen ik vroeg hoe dat zat met mijn enkele horloges, vertelden veel bedrijven dat het heel duur zou worden, of dat ze het simpelweg niet wilden doen. 

Met 3D-printen kon ik mijn horloge wel realiseren, niet wetende dat het op de lange termijn duurder zou worden. Toch ben ik blijven haken in het printen. Ik ontmoette een professional op het gebied van printen en hij leerde mij heel veel over de techniek. Zo ontdekte ik eigenlijk dat ik juist met printen een intrigerend ontwerp kan maken.

Opgeleid tot ontwerper

Michiel deed een studie in architectuur, maar gaf aan dat hoewel hij nu iets anders doet, zijn studie hem heel erg heeft geholpen. Zo kon hij al technisch tekenen, op de computer 3D-modelleren en wist hij hoe bepaalde ontwerpprocessen verliepen. Hij wist dat hij dingen moest testen en finetunen, dat heeft erg geholpen. Als afgestudeerde ontwerper heb je een oog waarmee je beter kan zien wat mooi is en wat niet. Wat mooi is blijft altijd voor een groot gedeelte subjectief, maar in een opleiding leer je dat wel verfijnen.

Hoe zou je de stijl van je horloges beschrijven?

Michiel: “Modernistisch klassiek zou je kunnen zeggen. Het is geïnspireerd door moderne architectuur, Art Deco en Postmodernisme. In die periode was er aandacht voor detail en verhoudingen in het algemeen en dat is iets wat ik in mijn horloges terug probeer te laten komen.” 

Hoe ziet de inside wereld van horloges eruit?

Michiel: “Je hebt een bepaald deel van de markt dat een status aspect bevat. Er is sowieso wel een niche in exclusiviteit, kijk bijvoorbeeld naar Rolex. In technieken heb je nog een andere niche en dat is: hoe is het gemaakt? Denk aan dingen als micromechanica waarin niet eens handwerk in het product zit. Als je je daar in verdiept kom je alweer een nieuwe wereld tegen. In deze wereld kunnen echt horloges zitten die tonnen of zelfs miljoenen kosten. Er is hier maar een klein, maar rijk publiek voor. Je kan het vergelijken met wijn drinken. Je hebt mensen die veel wijn drinken, maar je hebt ook echte wijnproevers die heel veel geld uitgeven voor maar één fles. 

Ik merk dat er een nieuwe markt ontstaat. Je hebt tegenwoordig veel mensen die oprechte producten willen hebben. Het is een rijke laag die meer geïnteresseerd is in kwaliteit. Voor mij als onafhankelijke maker is dit een groeiende markt, maar voor grote merken niet. Zij gaan te veel uit op een algemeen publiek.

Klassieke horloges zullen altijd koning blijven. Mechanische modellen bijvoorbeeld waren 50 jaar geleden al achterhaald op gebied van nauwkeurigheid. Het ding is dat het niet uitmaakt, want het gaat om de charme van de techniek, dat maak het ook een sieraad. Een smartwatch zal dat nooit vervangen. Een klassiek model wordt niet outdated, maar iets wat tijdsgevoelig is wel.

Regular-Goldmines-Michiel-Holthinrichs
Michiel de ‘slechte’ verkoper

Als ontwerper is er voor Michiel geen specifieke challenge, maar wel op gebied van erkenning. Erkenning is iets waar elke ontwerper op een manier naar zoekt. Bij Michiel uit dat zich in dat hij verkopen haat. Hij biechtte al op dat hij totaal geen verkopers geest bezit. Het moet van binnenuit komen dat mensen zijn werk mooi vinden. Hij wil niemand wijsmaken dat zijn horloges mooi zijn, want dan is het niet oprecht.

Schoonheid is een grote waarde binnen jouw merk, kan je die schoonheid beschrijven?

Michiel: “Dat is eigenlijk niet te beschrijven, maar ik zal het proberen. Eigenlijk is schoonheid niet meer dan aandacht aan iets besteden. Je kan iets maken, maar zit er wel aandacht aan of is het een losse flodder? Aandacht maakt dat iets mooi wordt. Er is natuurlijk altijd smaak aan verbonden, maar dan is het uitgesproken, want dan heb je je niche. Je design moet niet een allemansvriend zijn, want dan heb je ook een nietszeggend ontwerp. Kort gezegd, een bepaalde eigenheid en aandacht maakt schoonheid.”

“Als je iets niet mooi vindt, maar wel ziet dat het mooi gemaakt is, kan je het alsnog waarderen.” – Michiel Holthinrichs 

Regular-Goldmines-Michiel-Holthinrichs
Wat zijn lastige aspecten van het ondernemen?

Michiel: “Ik heb op de middelbare school en in mijn opleiding nooit iets gehad over praktische zaken van ondernemen. Dit is ook iets waar ik tegenaan liep. Op een manier heb ik geluk met hersenen zodat ik kan inzien hoe de belastingdienst werkt. Op school zouden vakken als hoe je iets kan aanpakken en hoe je een planning maakt verplicht moeten zijn. Ik heb dat moeten leren door te doen, of door bijna failliet te gaan. 

Het is best vreemd, maar ik had een keer de gedachte: “Het is klaar, ik kan nu niks meer doen. De rekeningen komen eraan, het is afgelopen.” Ik werd gered door iemand die ‘s avonds opeens een horloge van mij kocht. De dag erna kreeg ik een aanvraag van veertien stuks. Dit soort dingen zorgen ervoor dat ik emotioneel afvlak. Ik deel dit soort verhalen met mijn vriendin die dan door een emotionele rollercoaster gaat. Zij schrikt er soms nog wel eens van hoe rustig ik in zulke situaties kan blijven. Het is alsof je zo vaak een klap in je gezicht krijgt, dat het geen pijn meer doet. 

Wat is jouw grootste tip voor de startende ondernemer?

Michiel: “Ik ben in zekere zin een gevoelsdenker. Wat ik belangrijk vind, is dat wanneer mijn gevoel zegt dat ik iets moet doen, ik dat niet cognitief moet overwegen. Dit klinkt cliché, maar je moet gewoon je gevoel volgen. Wanneer je dit volgt merk je vanzelf of het werkt of niet. Vervolgens pas je het aan en kan je het finetunen. 

Ik ben nog nooit belemmerd geweest door praktische bezwaren. Voor zorgen als geld, netwerk en andere dingen vond ik altijd een oplossing. Dat is ook het ding, als je iets echt wil, vind je wel oplossingen voor praktische aspecten. Het is daarom belangrijk om oprecht te zijn in het gene wat je wil doen. Ondernemer zijn voor het idee van ondernemer zijn vind ik waardeloos. Je hebt een diepere reden nodig om iets te doen.” 

Als je iets echt wilt vind je altijd een manier om de obstakels op je weg tegen te gaan. Je kijkt naar hoe je  de kennis die je al hebt kan gebruiken en hoe je de plekken waar je tekort komt kan aanvullen. Michiel heeft het concept dat niks onmogelijk is goed in zijn oren geknoopt en op de perfecte manier uitgevoerd. 

Nu is onze vraag, wat zijn praktische bezwaren van jouw doelen? Laat een reactie achter! Wie weet kan Regular Goldmines iets voor jou betekenen.

Michiel Holthinrichs
Website: holthinrichswatches.com
Instagram: @holthinrichswatches

LinkedIn: Michiel Holthinrichs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *