Regular-Goldmines-Jos-Elsendoorn

Een ondernemer, gedreven door vakmanschap – Met Jos Elsendoorn

De ondernemer die het niet doet voor het ondernemen 

“Het gaat mij beroepsmatig om de liefde voor het vak” Een gedreven vakman, voor Jos Elsendoorn is het ondernemers aspect een bijzaak. Ondernemen zonder passie heeft geen waarde. Tegenwoordig heeft het zijn van een ondernemer een bepaald imago, Jos kan bijna zeggen dat hij ondernemer is geworden tegen wil en dank. Het is toevallig zo gelopen. Hij wilde de beste worden in zijn vak en gaandeweg is dat meer richting het ondernemen gegaan. Zo is Jos vanuit de functie als stagiair, eigenaar geworden van NOVAD. Een bureau dat merken helpt om sterk te worden, en te blijven.

Een goede vakman worden, lastiger dan je denkt 

Jos: “Het was nooit mijn plan om een eigen bureau te hebben. Ik zit in een familie van ondernemers en wanneer ik zag wat zij allemaal moesten doen, dacht ik: laat maar. Ik wilde ontwerper worden, simpelweg een hele goede vakman. Maar ik bedacht me dat als je alleen een goede vakman bent, je uiteindelijk toch failliet gaat, je wordt pas succesvol als je meer disciplines aan je vakgebied toevoegt. Ik werk in de creatieve sector, maar ik ben geen vrije kunstenaar. Wij moeten ideeën commercieel exploiteren en dat is meer dan alleen iets leuks bedenken en hopen dat het de klant bevalt.


Van stagiair tot eigenaar

Jos: “Mijn loopbaan bij NOVAD begon als stagiair. Ze waren tevreden over mij als stagiair, dus na mijn studie kreeg ik de vraag of ik er zou willen werken. Ik nam het aanbod aan. Jeugdwerkloosheid was heel hoog in de jaren 80 en ik was blij dat het iets was in de richting van wat ik wilde. “Ik zie het wel.” was het idee. Ik merkte dat ik vanuit het werktekenen beperkt was, ik wilde beter worden dan wat ik in mijn opleiding had geleerd. Ik besloot om nog de opleiding grafisch ontwerper te doen. Dit kon ik meteen toepassen in de praktijk, dus dat was fantastisch. Langzamerhand begon ik ook in te rollen bij de grote campagnes, het vakgebied van art directors. Dat vond ik ook leuk, dus ben ik me daar ook maar in gaan scholen. Toen was ik afgestudeerd art director, ook dat kon ik direct in de praktijk brengen. 

Elke keer wanneer ik iets wilde, was de tijd rijp of waren er mogelijkheden in het bedrijf om aan de slag te gaan. Nu werkte ik in een bureau en viel het met op dat de destijds eigenaar ook andere dingen deed. Hij ging naar klanten toe, uiteindelijk wou ik dat ook doen. Want ja, dat hoort bij het vak. Ik ging vaker mee naar presentaties, en mee naar briefings en presentaties, ik kreeg intensiever contact met het management en leerde over hoe je beleid organiseert. Ik bleek het leuk te vinden en wilde dat aspect ook beheersen. Zo ben ik vanuit art director steeds verder gaan bewegen. 

Het was nooit mijn doel om eigenaar van NOVAD te worden. De eerdere eigenaar ging met pensioen Zijn functie moest overgedragen worden en zo simpel ging het. Het was een uitdaging. Vanuit de drive om een goede vakman te zijn dacht ik: dat hoort er ook bij. Of ik nu eigenaar ben of niet.”

Zie je een patroon bij start-ups? 

Jos: “Een van de dingen die ik steeds terug zie komen bij start-ups is het belang van hun merk. Dat is de waaromvraag, die gaan we samen beantwoorden. Wij helpen met het duidelijk krijgen van de essentie van je merk of product en daar zijn we heel kritisch in. Start-ups komen vaak met de vraag naar een nieuwe website of logo, maar dat is zelden beter. Uiteindelijk komt die website of logo er wel, maar dat is niet waar we ze echt mee helpen. 

Tegenwoordig kan je een logo online voor een tientje laten maken. Wij zijn er niet om een onderscheid te maken in de kleuren groen of blauw bij je logo. Als je geen helder antwoord op die waaromvraag hebt, kan je niet eens een keuze maken tussen groen en blauw. Wat wij dus vooral doen is coachen.

Kwaliteit is geen toegevoegde waarde

Jos: “Wij maken onderscheid tussen basisvoorwaarden en toegevoegde waarde. Mensen zeggen wel eens enthousiast dat hun product van topkwaliteit is. Dan zeg ik: “Oké, dat verwacht ik ook voor die prijs.” Het zou raar zijn als je zou zeggen dat de kwaliteit tegenvalt. Hoe geloofwaardig ben je als fabrikant of merk als je kwalitatief niet goed zou zijn. Ga niets roepen over kwaliteit, daar raken mensen niet van overtuigd. Ga op zoek naar meerwaarde. Vroeger was duurzaamheid in een product een toegevoegde waarde. Tegenwoordig is het voor veel consumenten een basisvoorwaarde.

Als bedrijf kom je er nu niet meer als je niet duurzaam bent. Neem de chocolade-industrie bijvoorbeeld. Sinds Tony’s Chocolonely arbeiders eerlijk betaalt, zijn andere fabrikanten daarin meegegaan. Je wordt indirect gedwongen om te reageren. Nadat Tony transparant is geweest over de arbeidsomstandigheden, kan jij als bedrijf niet op dezelfde manier door blijven gaan. Jij moet nu ook aantonen dat binnen jouw merk alles op orde is.

Als je dus naar de waarde van je dienst of product kijkt, maak dan goed een onderscheid tussen wat de basis en wat toegevoegde waarde is”. 

De druk van verantwoordelijkheid

Jos: “Ik zie maar een nadeel in het leiden van een bedrijf: De verantwoordelijkheid. Je kan je nergens meer achter verschuilen. Jij bent de eindverantwoordelijke. Ik ben indirect verantwoordelijk voor acht gezinnen.

Ik ben een groot fan van Pieter Elbers, de eigenaar van KLM. Hij vertelt dat binnen een organisatie iedereen een verantwoordelijkheid heeft. Een piloot moet veilig landen en de monteur zorgt ervoor dat het vliegtuig niet in de lucht uit elkaar valt. Pieter heeft toevallig de verantwoordelijkheid om duidelijkheid binnen de organisatie te krijgen, maar eigenlijk is elke functie even belangrijk. Maar stel dat KLM failliet zou gaan, dan krijgt er maar één iemand de schuld en dat is hij.”

Wat is het leukste aan ondernemen?

Jos: “Het leukste is het moment dat dingen goed lukken. Vanuit een probleemsituatie jezelf afvragen hoe je dingen gaat doen. Dat je terugkijkt naar de eerste gesprekken en denkt: “We hebben veel gedaan. Het ziet er goed uit, de klant is blij en onze verwachtingen komen ook uit.” Het leukste van ons vak vind ik dat het resultaat uiteindelijk zichtbaar wordt. Je ziet een billboard hangen of iets in de supermarkt met jouw werk. De combinatie van al deze aspecten vind ik nog steeds heel tof om te zien.”

Wat is je grootste leermoment?

Jos: “IK werkte eens samen met een copywriter. Het viel hem op dat ik vaak ‘ja maar’ zei. Ja maar, dat is te duur. Ja maar, dat is niet stevig genoeg. Ik zocht veel excuses voor waarom iets niet zou kunnen. Hij zei: ”Daar moet je mee ophouden, het is niet belangrijk. Het is belangrijk om het idee te verkopen en de klant mee te nemen in het verhaal. Dingen waar je nu een probleem in ziet, kan je een alternatief voor zoeken, maar weet dan wel het uitgangspunt. Later kan je nog besluiten dat het op een net andere manier moet. Dat was voor mij een hele wijze les. Ja maar dit, ja maar dat. Daar moet je soms afscheid van nemen en gewoon zeggen: “Dit is een geweldig idee.”

Wees niet bekrompen 

Jos: “Soms heb ik keuzes gemaakt die voor iedereen goed waren, maar waarbij ik twijfelde of het goed was voor mezelf. Kan ik dit wel goed genoeg? Iedereen in het team staat erachter en gelooft dat het de goede oplossing is. Moet ik wel naar klanten toe gaan? Ik heb dit allemaal nooit gewild. Ik wilde gewoon achter mijn tekentafeltje dingen doen. Ik had behoorlijk wat vooroordelen in het ondernemerschap, maar gaandeweg heb ik de toegevoegde waarde erin ontdekt. Eerst zag ik het plezier van bijvoorbeeld klantcontact niet in. Ik zou het nu zonder klantcontact niet meer willen. Ik weet nu hoe leuk het is. ‘s Middags sta ik bij een melkfabriek en ‘s ochtends bij een betonfabriek. Ik krijg alle verhalen van die mensen. Je hoort en ziet dingen, en dat maakt je leven beter.

Dat bekrompen inzicht van toen, de art director die dacht: ‘ik bemoei me niet met sales, al helemaal niet met geld’ heb ik achtergelaten en dat heeft mij goed gedaan. Wees niet te bekrompen en probeer dingen gewoon uit, je zal het waarschijnlijk leuker vinden dan je denkt.”

Het is moeilijk om goede keuzes te maken in je bedrijf als de ‘why’ nog niet helemaal duidelijk is. Als we één waardevolle les van Jos hebben geleerd, is het dat je pas efficiënt kunt groeien als je weet waarom je doet wat je doet. 

Wat zou jij willen doen en waarom? 

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke

Instagram: https://www.instagram.com/joselsendoorn/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/joselsendoorn/

Website: https://www.novad.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *