Regular-Goldmines-Cor-De-Graag

Slim werken en experimenteren – Met Cor de Graag

De ene persoon begint meteen met ondernemen, de ander begint eerst in loondienst, en  je hebt ook mensen  die nooit voor zichzelf durven te beginnen. Deze week vertelt Cor hoe hij na jaren in loondienst toch voor zichzelf is begonnen. Met kritisch denken en een vrije agenda heeft hij zijn goudmijn gevonden.

Naar The Next level met Cor

“Ik ben altijd al een rotjong geweest”. Dit vertelde Cor met een dikke knipoog meerdere keren tijdens ons interview. Hij heeft vier jaar geleden vanuit een wereld van sales- en consultancy functies bij Corporate- en MKB bedrijven besloten om voor zichzelf te beginnen. In zijn onderneming doet hij dat wat hij als beste kan; kritisch en analytisch denken, observeren en goede vragen stellen. Met zijn bedrijf Company Optimizer lost hij geen problemen op maar maakt hij oplossingen zichtbaar en laat hij anderen de volgende stap in business zetten.

Plannen, laat je niet gek maken

Cor: “Dingen gebeuren in het leven. Ik zocht een huis en voor ik het weet ben ik in Rotterdam terecht gekomen. Ik plan zo min mogelijk. Het is belangrijk voor me om ruimte te houden voor onverwachte dingen. Daarom hou ik altijd één dag per week vrij voor onverwachte zaken of afspraken. Ik zeg altijd: “Cor is een vrije vogel, die moet je niet in een kooitje zetten.”

Ik heb geen standaard plan B. Op het moment dat plan A dreigt vast te lopen, worden de contouren van plan B vanzelf zichtbaar. Het vooraf maken van een plan B kost niet alleen veel energie, maar je loopt ook het risico dat plan A makkelijker vastloopt. Je bent namelijk al voorbereid op een plan B waardoor je mogelijk sneller opgeeft. De noodzaak van het hebben van een plan B hangt wel af van de branche waar mijn klant in zit en de specifieke afspraken die je met elkaar maakt. Vaak ontstaat een plan B vanzelf, ik vind dat je simpelweg niet te veel moet plannen.

Een paar weken geleden gaven we een training aan een groep docenten. “Stel je voor dat de beamer uitvalt.”, zei één van hen. Voor Cor was de oplossing simpel, je gebruikt dan gewoon een whiteboard als dat beschikbaar is of je doet gewoon je verhaal zonder presentatie. Je moet niet in paniek schieten als er een kink in de kabel komt bij plan A. Je kunt heel veel plannen, maar in de praktijk werkt het toch vaak anders. Als metafoor gebruik ik altijd klussen. Je dacht één keer naar de praxis te gaan, maar uiteindelijk ga je tien keer. Je dacht de klus voor het avondeten af te hebben, maar het is ondertussen 9 uur en je bent nog steeds bezig. Je moet jezelf afvragen wat voor een toegevoegde waarde een gedetailleerd uitgewerkt plan heeft. Als je begint met ondernemen kun je alles tot op de millimeter nauwkeurig op papier willen zetten maar als je start, kom je er  snel achter dat het vaak anders uitpakt dan wat jij op papier hebt gezet. De praktijk is meestal leerzamer dan dat wat je op papier hebt gezet.”

Net niet goed genoeg zijn, perfect!

Cor: “Je hebt twee soorten benaderingen van mensen die solliciteren op een openstaande vacature. Stel je voor dat je een vacature hebt met tien eisen. De één denkt dat hij/zij aan vijf eisen kan voldoen en gaat solliciteren. De ander denkt: Ik beheers niet alles wat op het  lijstje staat en solliciteert daarom niet. Het gaat er niet om of je iets nu kunt, het gaat erom of je jezelf en je werkgever kunt overtuigen of je het kunt leren. En als dat zo is, moet je gewoon solliciteren. Ik krijg bedrijfsmatig vaak genoeg een vraag die ik op dat moment niet kan beantwoorden. Als dit gebeurt dan zeg ik: “Ik heb nu geen antwoord, maar morgen wel.”

Als je nu 80% zeker bent van je zaak kun je de 100% procent gedurende het project realiseren. Ik geloof dat je jezelf kunt uitrekken en het maximale eruit kunt halen. Er zijn mensen die een baan hebben die ze met twee vingers in hun neus doen. Waar zit dan de groei? Zowel de sollicitant als de werkgever maakt dan een fout. De een neemt een baan die enorm snel saai wordt en de ander huurt iemand in die zijn werk snel niet meer serieus gaat nemen. Je moet altijd iemand hebben die op maximaal 80% zit.”

Zuurstof binnen je organisatie: Regels en procedures, weg ermee

Cor: “Regels en procedures, je moet er zoveel mogelijk afscheid van nemen. Stel jezelf altijd de vraag wat hun toegevoegde waarde is en wat er gebeurt met je bedrijf als je afscheid neemt van 80% van de processen en procedures. Houdt het op bij dat wat op basis van wet en regelgeving nodig is en niet meer dan dat?

Als je je niet beperkt, heb je voor je het weet een oerwoud aan processen en procedures. Ik zal een voorbeeld geven. Als een proces in de praktijd niet goed werkt dan wordt er vaak een aanvullend proces geschreven om de tekortkomingen van het origineel weg te nemen. We willen in een wereld van zekerheid zoekers alles zo veel mogelijk dicht timmeren met regels. Soms gaat men zo ver dat men een management laag toevoegt om een probleem te tackelen. In principe ben je op deze wijze alleen bezig met het plakken van pleisters en haal je de zo broodnodige zuurstof uit de organisatie. In feite neem je  alleen de symptomen weg en niet het probleem. Als bedrijf moet je jezelf bij het toevoegen van iedere regel, proces of procedure afvragen wat de toegevoegde waarde is en of het niet ten koste gaat van je innovatie, creativiteit of zelfs je productiviteit.

Regels en procedures zijn vaak een kwestie van onzekerheid en wantrouwen vanuit de directie richting het personeel. Ik ben ervan overtuigd dat mensen deze regels niet nodig hebben. Hoeveel lichter zou je je organisatie maken als je met deze regels zou kappen? Processen killen je creativiteit en creativiteit heb je juist nodig voor innovatie. Durf te experimenteren. Vooral door te experimenteren, ga je je groeien.”

Was jij altijd al een kritische denker?

Cor: “Het was een belangrijk aspect in mijn opvoeding. Tijdens de lagere school kwam ik wel eens enthousiast thuis, omdat ik iets leuks van mijn docent of medeleerling had gehoord. Mijn vader vroeg altijd: “Wat vind je zelf?” Ook wanneer er iets in het nieuws kwam, vroeg hij, “Wat vind je zelf? Wat is jouw visie?” Dat is altijd de rode draad geweest in mijn opvoeding. Van jongs af aan moest ik de krant en boeken lezen. Mijn vader wilde dat ik wist wat er in de wereld gebeurde. Ik werd continu uitgedaagd om mijn eigen mening te vormen en om kritisch na te denken.

Mijn vader zei ook altijd dat één bron geen bron is. Je moet uit meerdere bronnen je informatie halen om tot een conclusie te komen. Dit zie je allemaal terug in mijn carrière. Ik heb altijd het maximale randje opgezocht met mijn antwoorden en kritische vragen, terwijl veel anderen veilig binnen de kaders bleven. Kort gezegd, ik ben altijd een eigenwijs rotjong geweest”

De kunst van slim werken

Cor gelooft in efficiënt en effectief werken. In Nederland wordt er vaak gezegd dat je het goed doet als je maar hard genoeg werkt. Mensen zeggen ook vaak: “Wat heb ik een drukke week.” Er wordt dan ook wel eens met open mond gekeken wanneer Cor nonchalant zegt dat hij een relaxte week heeft gehad.

Als je goed nadenkt over wat je doet en alleen datgene doet waar je goed in bent, zul je het nooit te druk hebben. Veel ondernemers hebben het superman syndroom. Ze moeten alles goed doen, maar vooral ook alles zelf kunnen. Als je net begint, is het logisch dat je veel zelf wil doen. Maar zodra het mogelijk is, moet je zo snel mogelijk andere mensen dingen laten doen waar jij minder goed in bent of misschien zelf helemaal niets van bakt. Zo kun je sneller alleen de dingen doen waar je echt goed in bent. Dat is pas slim werken.

Voorspelbare onvoorspelbaarheid

Cor: “Je hebt mensen die op jonge leeftijd al zijn begonnen met het ondernemen, maar er zijn ook mensen die zijn begonnen in loondienst. De een werkt in loondienst omdat ze het oprecht leuk vinden. De ander is er ingerold, maar wil eigenlijk iets anders doen.

Er is een gek fenomeen in Nederland. Als je begint met werken als bakker zul je ook bakker blijven tot de dag dat je met pensioen gaat. Als je als bakker op je 40e besluit om bijvoorbeeld opeens als bankier te werken, denken mensen: “Dat kan toch niet?” Mensen raken in de war. We houden van voorspelbaarheid. Ik ben voorspelbaar onvoorspelbaar. Mensen verwachten  dat ik iets doe dat totaal onverwacht is en dat geeft mij een vorm van vrijheid. Probeer jezelf ook op zo’n manier te positioneren. Je zult merken dat je minder bang wordt om bepaalde keuzes te maken.”

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Cor: “Ik wil mezelf en de mensen om me heen ( klanten, vrienden et cetera ) faciliteren en inspireren om de volgende stap te zetten ( next level gaan). Dat is mijn missie in het leven. De persoonlijke groei is hierbij de basis. Ik heb wel eens gesprekken met bedrijfseigenaren die vertellen over hun groeiplannen. Dan vraag ik: “Hoe zit het met je persoonlijke groei?” Meestal kijken ze me vreemd aan. Ik denk dan: “Waar doe je het allemaal voor als je als persoon niet wil groeien?” 

Ik groei van dit interview, ik groei van elke ontmoeting die ik maak. Persoonlijke groei is KEY. Als je als persoon groeit, groei je als partner, vriend, werknemer, werkgever of eigenlijk in alles! Je kan niet als ondernemer met je bedrijf groeien zonder persoonlijk te groeien.”

Excentriek, dit is hoe je het beste Cor in één woord beschrijft. Een kritisch denkende man, die weet waar hij voor staat en beschikt over de vaardigheid om door mensen heen te prikken. Mensen zoals Cor zijn de tegenstem wanneer iedereen al voor stemt. Kritisch denken is in onze visie een must voor het vinden van je goudmijn.

Durf jij eerlijk over jezelf te zeggen dat je een kritische denker bent?

Instagram: https://www.instagram.com/inspiredbycor/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/cordegraag/

Website: https://www.company-optimizer.nl/

Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Dunya van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *