Regular-Goldmines-Anne-lies-Smal

De psychologie achter kleuren – met Anne-Lies Smal

Je hebt kleuren die je leuk vindt, kleuren die je minder leuk vindt, maar wist je ook dat er nog een hele wereld achter het idee van kleuren schuil gaat? Deze week vertelt Anne-Lies over haar expertise in kleuren en hoe ze daarmee mensen helpt.

Taal geven aan gevoelens

Met haar eigen onderneming Bloei!, helpt Anne-Lies Smal mensen die zich niet of minder levenslustig voelen. Dit doet ze zowel vanuit haar expertise als coach als haar expertise in de taal van kleuren. Zij wil mensen daarmee laten zien dat veranderen mogelijk is en dat het kan leiden tot volle bloei.

Anne-Lies: “Weet wat er in je speelt en dat je daar een taal aan kan geven. Als je taal hebt voor je gevoelens  kun je jezelf en aan anderen jouw problemen uitleggen. Wanneer je deze problemen duidelijk kan maken is het vragen en krijgen van hulp makkelijker. Daarin ontdekte ik dat je kleur kan gebruiken. Elke kleur heeft een betekenis en kun je als tolk gebruiken. Soms heb je een bepaald gevoel, maar weet je niet wat dat betekent. Je kan je gevoelens een kleur geven, stel je neemt rood. Dan kan ik helpen en zeg ik: “Rood staat daar en daarvoor en hoe is dat voor jou?” Wat ik merk is dat mensen daaruit ontdekken welke kant ze op moeten gaan en dat kan echt voelen als een opluchting.”

In bloei staan, wat betekent dat?

Anne-Lies: “Ken je dat wanneer je in het OV zit en opeens een bijzonder persoon naar binnen komt? Met een heldere blik in zijn ogen en een glimlach op zijn gezicht heeft hij of zij een energie die je aantrekt. Dat! In bloei staan betekent dat het aangenaam is om bij je te zijn. In bloei staan gaat om energie, wat jouw energie is en hoe je dat uitstraalt.”

Afkeur naar een kleur, er ging iets mis


Anne-Lies heeft heel lang geleden een opleiding gevolgd die nu niet meer bestaat: intuïtieve creatieve kleurontwikkeling. Na de opleiding is ze volledig bezig geweest met de vraag: waar staan die kleuren voor en hoe helpt het ons naar lichter en leuker leven? Ze heeft er een boek over geschreven, je zou ook het hele internet af kunnen stuinen naar de betekenissen achter kleuren. Veel boeiender is de vraag: wat betekent de kleur voor jou?

Stel je voor dat je niet houdt van de kleur rood. Dit is een kleur die staat voor energie en ondernemen, soms eerst doen en dan pas denken. Misschien hield je er eerst wel van en nu niet meer. Negen van de tien keer heeft dat iets met een burn-out of een gevoel van verlies te maken. Je bent enorm doorgegaan in waar rood voor staat. Daardoor is rood een no go voor je geworden, het vraagt te veel energie van je. 

In een kleur staat al een heel verhaal verteld. Een (plotselinge) afkeur voor een kleur kan betekenen dat er ergens iets mis is gegaan. Zo coacht Anne-Lies mensen. 

Lievelingskleur, een boodschap over je identiteit


Je lievelingskleur is in het algemeen de kleur waarin je jezelf het meest in herkent. Als deze verandert is dat omdat jij ook verandert in het leven. Je krijgt andere eigenschappen die je als kind nog niet had ontwikkeld. Het is ook heel boeiend om te kijken met welke kleur je echt niets hebt. Vaak zijn dat de kwaliteiten die je nog hebt te ontwikkelen. Het kan bijvoorbeeld een  vaardigheid zijn die je nog niet van huis hebt meegekregen. Als je daar goed in zoekt ontdek je vaak het antwoord op het probleem dat je hebt. 

Neem als voorbeeld de kleur geel. Deze staat voor focus en aanwezigheid. Iemand die vaak geel draagt valt op en steekt zijn hoofd boven het maaiveld. In Nederland houden we niet zo van de kleur geel, omdat we geleerd hebben dat we niet moeten opvallen. Wat dit eigenlijk kan zeggen is dat je de vaardigheid om op te vallen stiekem ook verlangt, maar dat je dat nog moet leren. 

Hoe ben je gestart met je onderneming?

Anne-Lies: “Ik kwam op een punt in mijn leven waarop ik ontevreden was. Dit had te maken met de liefde, maar ook met andere processen. Iets in mij wilde verder ontwikkelen en daardoor trek je soms dingen aan die niet fijn zijn, tot je doorbreekt. Ik wilde mooie dingen in mijn leven, ik wilde schoonheid. Ik gaf me op voor een cursus kunstwerken maken van bloemen. Voor deze cursus moest ik zelf materialen kopen. Hiervoor ging ik naar de markt en daar gebeurde er iets in mij op gebied van kleurontwikkeling. Ik begon steeds meer op kleuren te letten tot ik op een gegeven moment ook begon te dromen over kleuren. 

Ik dacht: ik heb iets te onderzoeken, dus ben ik een opleiding in kleuren gaan doen. Maar, de vraag was hoe ik mijn boterham er mee ging verdienen. Er was niemand die dit vakgebied kende. Destijds had ik nog een baan waar ik geen energie meer van kreeg. Ik begon door mezelf in te schrijven bij de KVK en ging vervolgens een dag minder werken. Het was alsof ik stage ging lopen in mijn droomleven. Vanaf dat moment ben ik steeds gaan bijsturen.  Ik ging nog een dag minder werken, ik ben met mensen gaan praten, ik heb proefsessies gedaan en ik ben gaan schrijven. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om blogs te publiceren voor andere platforms en werd ik meer gezien. Zo ben ik door elke dag een stapje buiten mijn comfortzone te zetten doorgegroeid tot en met dit moment.”

Visionboard: de Instagram van je ziel

Anne-Lies is niet alleen een expert in kleuren, maar kan ook heel goed de diepere laag van een visionboard naar boven halen. 

Een visionboard is een collage van afbeeldingen en bevestigingen van iemands dromen en verlangens, ontworpen om te dienen als een bron van inspiratie en motivatie. Met een visionboard maak je je doelen concreet, het is een tool die iedereen zou moeten gebruiken. 

Anne-Lies: “Een visionboard helpt om te weten welke kant je op wil gaan. Het is een soort van  instagram van je ziel als het ware. Je kan op zaterdag de hele dag tv kijken op de bank als je wilt. Dat is ook lekker, maar als je jezelf wilt ontwikkelen moet je focus hebben en een kant op gaan. Daar is een visionboard geweldig voor. Wanneer je deze af hebt komt er ook nog eens verdieping, je gaat je visionboard namelijk delen met anderen. Ik heb bestudeerd hoe dat werkt in de mindset van mensen en wat dit zo leuk maakt. 

Het uitzoeken wat een visionboard helemaal betekent is soms een hobbelige weg. Hierbij heb je je onderbewuste nodig. De taal van kleur komt hier ook bij kijken. Ik vraag aan mensen waarom ze nou die ene kleur hebben gekozen “Er stond een plaatje van wat ik wilde.” zeggen ze dan. Maar daar zijn nog meer plaatjes van op, er is een reden dat je specifiek deze hebt gekozen. Waarom is de visionboard van de éne persoon meer bruin, plakt iemand anders hem helemaal vol en laat de ander er juist meer ruimte tussen? Dat zijn allemaal factoren waar je meer informatie uit kan halen dan je denkt. ”

Al die informatie maakt dat je nog veel meer kennis over jezelf en over waar je naartoe wilt ontdekt. Dit maakt het meer dan een folder die je uit elkaar trekt en op een papiertje plakt. Het wordt zo echt een weerspiegeling van je verlangens.

Waarom doe je de dingen die je doet?

Anne-Lies: “Mijn werk is mijn liefde in beweging. Het is bijna te plat om te zeggen, maar er is niets anders. Als je je ‘why’ eindeloos blijft doorvragen kom je uiteindelijk daarop uit. Ik vind het belangrijk dat je beweegt. Dat je uitzoekt wat jou in beweging brengt überhaupt. Mijn blik op een visionboard en coaching is niet alleen om mensen te inspireren, maar om ook echt iets te veranderen. Met verandering beweeg je. Ik vind het belangrijk dat mensen hun gevoel een taal kunnen geven zodat ze kunnen bewegen, dat is wat ik mensen wil leren.“ 

“Without change, there would be no butterflies “ Anne-Lies Smal 

Een onderneming beginnen als expert in de taal van kleuren is niet iets wat bij veel mensen opkomt. Toch laat Anne-Lies ons zien dat niets onmogelijk is.

Wij wisten niet dat er een grotere boodschap lag achter de betekenis van een kleur en hoeveel invloed een kleur op je leven kan hebben. Wij bij Regular Goldmines zullen in ieder geval meer op kleuren gaan letten.

Wat is jouw favoriete kleur en wat betekent dat voor jou?

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Gabrielle Geerts

Instagram: https://www.instagram.com/zijvanbloei/
Website: https://bloei.biz/
LinkedIn: 
https://www.linkedin.com/in/anneliessmal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *