Regular-Goldmines-Joya

Waarom je moet stoppen met het werk wat je niet leuk vindt – met Joya van den Boog

Er zijn mensen die hun hele leven hetzelfde werk doen bij hetzelfde bedrijf. Velen zullen om de zoveel jaar bij een ander bedrijf beginnen, puur voor de verandering van omgeving. Maar je hebt er ook enkelen tussen zitten die er voor kiezen om totaal iets anders te doen. Deze week gaan we het daar samen met Joya over hebben.   

Het droomleven wat niet het droomleven bleek

Uit haar eigen behoefte heeft Joya van den Boog besloten om mensen een platform te bieden waarin ze zelf aan de slag kunnen met persoonlijke ontwikkeling en zo hun eigen switch kunnen maken op persoonlijk of zakelijk gebied. Alleen, of samen met de community op het platform groei je en zet je echte stappen vooruit. Hiervoor was het haar droom om een projectmanager te zijn in de IT. Ze had hier zeven jaar blind naartoe gewerkt. Na een week als projectmanager bleek het werk niet meer te passen bij haar. Ze wilde opstappen en vroeg hierbij om advies. Joya’s ouders en vrienden zeiden dat ze het gewoon een kans moest geven. Met dat advies is ze ongeveer drie maanden doorgegaan. In 2016 had Joya al een burn-out gehad, dus ze herkende de signalen van wegstromende energie en het vermoeid thuis komen. Conclusie: ze wilde dit gewoon echt niet als werk. 

Joya besloot om een 9-daagse training in Nepal te volgen over persoonlijk leiderschap. Met een groep liepen ze door de bergen. Een coach, waar ze een goede klik mee had, herkende zichzelf heel erg in haar. Ze vertelde: “Je blijft doorgaan in je huidige werk, terwijl je weet dat het niet goed is. Je gaat ervan uit dat het advies van anderen juist is. Waarom leef je het leven van een ander?”  Joya had geen idee waarom ze dat deed en daar, op dat moment in Nepal, nam ze de beslissing om een andere weg op te gaan.

Werk is werk, of toch niet? 

Toen Joya terugkwam in Nederland stapte ze op. Ze had niets anders, ze wist ook niet wat ze wel ging doen. Het enige wat zeker was, was dat het een financiële uitdaging ging worden. En toch deed ze het, tegen alle adviezen in. Joya deed veel koffietjes met mensen ter inspiratie, ze las veel boeken en ging dingen uitproberen. Ze raakte geïnspireerd door andere ondernemers met hun drive en trok de conclusie dat ze voor zichzelf wilde beginnen.

Het is belangrijk om je werk leuk te vinden en er energie van te krijgen. Ze zag dat veel mensen om haar heen dat niet hadden. ‘Werk is werk’ en ‘je moet geld verdienen’, wordt er vaak gezegd, maar Joya gelooft daar niet in. Wij trouwens ook niet. Je wordt in een studie opgeleid tot een bepaald beroep en als je dat achteraf niet leuk vindt, jammer dan – want je gaat je jaren expertise en diploma opgeven. Zij is tegen dat idee. “Je kan op elke leeftijd totaal iets anders doen als je zou willen. Iemand gedreven door passie werkt veel beter en leert sneller, dan iemand die geen energie uit zijn werk haalt.”, vertelt ze.

Van loopbaan coaching naar platform voor persoonlijke ontwikkeling

Toen ze voor zichzelf begon, was er een drive om mensen te helpen met een carrièreswitch. Mensen het zetje te geven om te gaan doen wat ze eigenlijk diep van binnen al wilde doen of samen te onderzoeken welke volgende stap mogelijk was. Tijdens ieder traject, en ook bij haar eigen switches, merkte ze op dat het niet per se de carrièreswitch centraal staat bij het ‘iets-anders-willen-doen’. Vooral het persoonlijk ontwikkelingsproces dat daar aan vooraf gaat om te ontdekken wat het is dat diegene wilt gaan doen.

Voordat je kan weten waar je naar toe kan bewegen, is het essentieel om te weten wie je bent en wat je wilt voor jezelf in de toekomst. En daar is het platform voor in het leven geroepen. Waar je zelf aan de slag kan gaan met thema’s rondom persoonlijk ontwikkeling. Iedere maand wordt er een bundel toegevoegd met onder andere informatie, opdrachten, podcasttips, blogs, video’s, boekentips om echt zelf aan de slag te gaan. Aanvullend heb je community sessies waar je samen met de community stappen kan maken en erkenning kan vinden bij elkaar. Om zo jezelf beter te leren kennen.

Waaraan kan je merken dat je niet de juiste baan hebt? 

Joya: “Je kan je werk niet voor de volle 100% leuk vinden. Ik geloof in de 80/20 verhouding. 80% van het werk vind ik leuk en 20% wat minder.

Als je na een dag werken helemaal afgepeigerd thuis komt, en dat continu hebt, is dat een signaal dat er iets moet veranderen. Of het dan aan het werk zelf ligt, of misschien aan de werkcultuur, of je persoonlijke situatie verschilt per persoon. Als je geen energie van je werk krijgt, loop dan weg, want dat is je belangrijkste signaal dat je kan volgen.”

Hoe zou je het wisselen van een baan kunnen aanpakken? 

Joya: “Je hoeft natuurlijk niet altijd als ondernemer te beginnen als je je werk niet leuk vindt. Zo hoeft wisselen van baan in loondienst ook niet altijd buiten je huidige bedrijf te zijn. Wat ik hierin belangrijk vind is transparantie. Als werknemer kan je een gesprek aangaan met je leidinggevende waarin je zegt: “Ik ben communicatieadviseur, maar het lijkt me ook leuk om iets in de IT te doen. Kunnen we daar iets voor regelen?” Het is in het bedrijfsleven een soort taboe om zulke ruimte te vragen, we zijn bang dat we dan niet meer gewild zijn. Terwijl in de praktijk mensen elkaar juist willen helpen. 

In een LinkedIn bericht had ik deze vraag ook voorgelegd of men voor het zoeken naar een nieuwe baan, het eerst bespreekbaar zouden maken bij hun leidinggevende. Meer dan de helft antwoordden daar “Nee” op en dat is echt een gemiste kans.

Als je bij iemand van de organisatie aangeeft dat het werkt niet bij je past en dus vraagt om iets anders uit te proberen, kan je er vanuit gaan dat diegene graag met je meedenkt. Als dat niet het geval is en je leidinggevende dus niet met je meedenkt, kan je jezelf afvragen of dit überhaupt een gezonde werkomgeving is waar je wilt werken. Mensen denken dat ze alles kunnen verliezen met zulke vragen, maar dat is niet waar.”

Voor hen die een switch willen maken: het verlangen naar zekerheid maakt je bang. 

Ga iets anders doen. Doe het gewoon, je hebt echt niets te verliezen. Je kan in principe van alles bedenken wat fout kan gaan, maar als je echt iets wil, gaat het sowieso lukken. Er zijn mensen die jaren miserabel zijn in hun werk, dat is zonde.

In elk traject van Joya tot nu toe zeggen mensen: “Ja maar, ik heb ook mijn vaste lasten.” Dat begrijpt ze ook. Iedereen die op zichzelf woont heeft vaste lasten. Mensen willen zekerheid. Zelfde geldt voor garantie van een resultaat. Elk mens en elke situatie is anders, dus echt voorspellen is gewoon niet mogelijk. Als mens willen we soms te veel zekerheid en zijn we te bang voor het kleinste risico. Zonde, want daarmee belemmer je je eigen dromen en toekomst.

Waarom doe jij de dingen die je doet? 

Joya: “Ik wil andere mensen helpen om te bereiken wat ze echt willen. Om de geweldige persoon te worden die al in hen zit.

Dit komt vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb ontdekt hoeveel erin kan zitten, ondanks dat je al had bepaald hoe je leven eruit zou moeten zien. Je hebt op elke leeftijd nog zoveel hoofdstukken in je leven waar je niets van weet. Het is soms eng om te beseffen dat je ze nooit allemaal gaat ontdekken, maar je kan best veel hoofdstukken openen zolang je maar begint. Er zijn zoveel bijzondere verhalen in mensen. Het is zonde voor hen die soms echt lijden aan een baan of leven waarin ze niet gelukkig zijn. Soms kan je veel tegenslagen hebben, maar je hebt ook zelf de mogelijkheid om hier een positieve draai aan geven. Je maakt je eigen geluk, daar geloof ik in.” 

Wees niet bang, als je geen energie uit je werk haalt, zoek dan iets anders. We kunnen het bij Regular Goldmines niet vaak genoeg benadrukken. Met het volgen van een passie creëer je een grote waarde voor jezelf, en voor anderen. 

Haal jij elke dag energie uit je werk? Zo niet, licht dat dan aan je werk zelf, je omgeving of aan je persoonlijke situatie? 

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke

Instagram: https://www.instagram.com/makeyourswitch.nl/

Site: www.makeyourswitch.nl

LinkedIn: www.linkedin.com/in/joyavandenboog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *