Regular-Goldmines-Rico-Versteeg

Rico Versteeg: De jongen die op zijn 14e begon met ondernemen.

Ondernemen, zonder te weten dat dat bestaat

Rico: “Het begon allemaal op mijn 14e. Ik had een simpel DJ setje gekocht en kreeg na wat oefenen binnen een maand al een ‘boeking’ via een vriendin. Voor een paar uur draaien kreeg ik 50 euro. Dit is voor een kind van 14 natuurlijk ongelofelijk veel geld. Toen bedacht ik me wel dat als ik dit vaker zou gaan doen, ik niet met zo’n simpel setje aan kon komen. Dus investeerde ik mijn verdiende geld, om zo beter en bekender te worden. Zonder te weten dat hiervoor überhaupt een woord voor was, was ik op mijn 14e aan het ondernemen.

Maar dan loop je tegen een muur

Rico: “Door de mond tot mond reclame kreeg ik via vrienden nog een aantal boekingen. Dit liep goed totdat ik bij kroegen en discotheken terecht kwam. Daar kwam ik er achter dat de mond tot mond reclame niet meer werkte. Het is lastig om jezelf als DJ bij een tent te verkopen, want er zijn heel veel andere DJ’s die ook willen draaien en zeggen: “Huur ons!”

Over de DJ wereld zeg ik altijd dat je of een rijk persoon achter je moet hebben die je kan promoten. Je kan talent en een hoop geluk hebben met een nummer dat heel goed uitpakt en waar je wat mee verdiend. Maar wat je ook vaak ziet is dat er een management bij komt kijken en je helpen meer  te bereiken in het entertainment wereldje. Ik had op dat moment geen van allen. Conclusie: ik moest iets hebben. Een soort unique selling point. Iets wat mij interessant en uniek maakt.”

En toen kwam er een idee

Rico organiseerde zelf huisfeesten wat begonnen met een feest op zijn verjaardag. Die feesten werden met de editie drukker en drukker. Totdat het een beetje uit de hand liep. Op zijn 16e bedacht hij zich dus: “Wat nou als ik een zaal afhuur, en daar een feest organiseer? Zo hebben de buren geen last van de feesten en heb ik meer ruimte” Hij had een afspraak gemaakt met een eigenaar van een horeca locatie, waar hij voor ongeveer 1000 euro zijn locatie een avond mocht gebruiken. Dat geld had Rico helemaal niet, dus vroeg hij bij zijn ouders een lening aan. Zij verklaarden hem voor gek, maar vertrouwde hem het bedrag wel toe, mits hij dit bedrag terug zou betalen, of het nu een succes werd of niet. Eindstand: de club stond driekwart vol en hij had het geld ruim terugverdiend.

Kansen zien waar anderen problemen zien

Rico: “Toen ik 17 was, werd de alcoholgrens van 16  naar 18 ingesteld. Jongere konden niet meer uit gaan want, alle discotheken gooiden hun minimale leeftijd naar 18+. Daar in de doelgroep van 16+ zag ik zoveel kansen liggen. Zo ontstond het evenement Huiskamer Sessie, een allround feest zoals hij eerder in zijn huiskamer organiseerde, maar dan nu in horeca locaties.

Veenendaal is leuk, maar je wil wel verder denken. Zo groeide Rico met zijn evenement naar 10+ locaties verdeeld over Nederland, met zijn eerste festival in 2019. Vanuit de horecazaken kwam er steeds meer vraag naar de promotie en marketing van Rico. “Kan je wat je voor jouw evenementen doet, ook voor onze andere evenementen doen?” Hoorde hij regelmatig. Ze zagen hoe succesvol hij was in het bereiken van de doelgroep via social media. Daarom bedacht hij zich: Dit is een business model! “Met mijn marketing help ik bedrijven aan leads, bezoekers en verkopen. Toen ik dit doorhad, ben ik mijzelf gaan verdiepen in het perfectioneren van de strategieën achter de online advertenties.

Een tandje minder  

Rico: “Ik heb een tijd in Albufeira, Portugal gedraaid en dat is natuurlijk altijd s’nachts. Als je dan op maandagochtend een afspraak had met een klant waar je de marketing voor verzorgt is dat heel pittig, alles liep door elkaar. Dat gaat misschien een paar weken goed, maar op een gegeven moment trek je dat niet meer. Zo begon ik een plan te broeden om me langzaam van de evenementen los te weken, en me meer te focussen op mijn marketingbedrijf. 

De evenementen werden goed gedocumenteerd. We noteerden wat goed ging, wat minder goed ging en de planning voor bepaalde situaties. Wanneer ik de verantwoordelijkheid over evenementen aan de volgende generatie zou doorgeven, zou alles grotendeels al klaar zijn. Die eventmanager zou dan alleen de documentatie moeten volgen. Zo zou ik vervolgens meer kunnen focussen op mijn marketingbedrijf.”

Corona gooit roet in het eten, of toch niet?

Rico: “Vanwege de pandemie staan alle evenementen stil. Ik moest mijn inkomen dus plotseling volledig halen uit mijn marketingbedrijf. Mijn lange termijn visie moest ineens versneld in werking gezet worden. En dat begon niet soepel. Mijn grootste marketing klanten zaten namelijk in de horeca. Door dit, en ook nog andere privé omstandigheden heb ik in een tijd in een dip gezeten. Ik ben altijd positief ingesteld, maar het was even moeilijk. De kosten liepen namelijk gewoon door. Denk hierbij aan huur van ons kantoor, abonnementen voor software, personeel, etc. De toekomstige bezoekers van de evenementen wilde duidelijkheid, die wij als organisatie nog niet hadden gehad van de overheid. We ontvingen op de avond dat de evenementen werden afgelast meer dan 150 dm’s via de Instagram van Huiskamer Sessie, waar ik nog geen antwoorden op had.

Gelukkig ben ik uit die vicieuze cirkel gekomen door al mijn energie aan mijn marketingbedrijf te besteden en alles netjes op te lossen met de toekomstige gasten van de evenementen. Ik ben opnieuw gaan nadenken over waar mijn sterke punten liggen en hoe ik deze voor toekomstige klanten kon gebruiken. Uiteindelijk ben ik naar andere bedrijven gaan kijken. Wat doen zij? En, misschien belangrijker werkt wat zij doen?  

Wat ik ontdekte is dat ik wil dat het bij mij voor klanten laagdrempelig blijft. Iedereen is welkom en als ik geloof in je bedrijf en de cijfers kan ik er wat van maken. “We zien dat als alles goed gaat er een geldmachine gemaakt wordt voor onze klanten. Bovenin de machine gooi je het advertentiebudget en aan de onderkant van de machine komt het er x een percentage uit”

Omdat wij als team hard voor onze klanten werken verspreiden we de naam van ons bedrijf juist door kwaliteit te leveren. Dit leverde steeds meer nieuwe klanten op, zonder dat we onszelf hoefde te promoten. Naast dat ik aan het hoofd sta van een team, ben ik ook een consultant geworden voor andere ondernemers die hulp of tips nodig hebben met het groeien van hun bedrijf.

Waarom is jouw marketing formule zo succesvol?


Rico: “Veel bedrijven kijken volledig naar het aspect ‘sales’. Ik kijk liever creatief naar marketing. Hoe kan ik op een creatieve manier de boodschap overbrengen? In plaats van dat ik gewoon een poster maak, denk ik: wat nou als je een persoon met veel volgers op instagram erbij betrekt? Ik probeer altijd op een andere manier naar het stukje promotie te kijken.
Iedereen doet al hetzelfde, wij proberen het anders te doen. Veel visueel werk, denk aan videos en foto’s. Mensen houden niet zo van lange teksten, maar kijken liever. Wij maken een creatieve video commercial die we via advertenties op social media aan de juiste mensen laten zien, die sturen we door naar een goed gebouwde website of webshop en uiteindelijk worden het klanten. Dat is onze formule in een notendop, het is natuurlijk wel gecompliceerder dan dit, lacht hij.

Hoe kijk jij naar ondernemerschap?


Rico:  “Het grappigste is, dat het nooit mijn doel was om dit allemaal op te zetten. Het is gewoon gebeurd. Sommige mensen zijn ondernemer omdat ze besloten dat ze dat willen zijn. Ik ben het geworden door te doen wat ik leuk vind. En dat is ook een manier. Ik ben altijd aan het werk. Ik kom thuis, ik eet iets en dan werk ik verder. Veel mensen vinden dat ongezond, maar ik vind wat ik doe leuk. Daarom ben ik altijd bezig. Als mensen me vragen hoeveel uur ik werk zeg ik nul, of ik zeg: het aantal uren dat mijn ogen open heb, maar dan word ik vaak voor gek verklaard. Als ondernemer ben je altijd bezig met wat je doet.

 
Ondernemen is voor veel mensen een grotere stap dan dat het daadwerkelijk is. Voor mij is het een manier van denken. Je wordt geconfronteerd met een probleem en lost deze vervolgens op een creatieve manier op. Corona kwam in het spel, dus geen evenementen meer. Als ondernemer zie je dat niet als een probleem maar als een uitdaging. Hoe kan je het beste met de situatie omgaan, en er misschien zelfs voor zorgen dat het geld op levert?

“Oplossend denken, dat is voor mij ondernemen.” – Rico Versteeg 

School, is niet alles. Het gaat om het geven van waarde

Rico: “Op school was ik niet de beste leerling. Ik kreeg regelmatig stof waarvan ik dacht: “Wat moet ik hier straks mee?” Ik wil jonge mensen ook echt laten zien dat als je niet goed bent in school, je het in de ‘grote mensen wereld’ ook kan redden. Ouders leren aan hun kinderen dat je een zo hoog mogelijk diploma moet halen.

In onze maatschappij heerst de cultuur dat je een papiertje moet hebben om het te maken in het leven. Daar ben ik wat vanaf gestapt. Ik denk dat als je waarde kan bieden, het niet uitmaakt wat voor studie of achtergrond je hebt. Een papiertje heeft wel zijn voordelen. Het laat doorzettingsvermogen zien aan potentiële werkgevers. Maar als je wilt ondernemen, en je kan waarde bieden door een vaardigheid of door bepaalde kennis, dan maakt dat papiertje eigenlijk niet uit.  De een is tegen deze uitspraak, en de een is voor, maar zo sta ik in ieder geval in het leven.’’ Bied waarde aan de juiste mensen.

De kick van blijdschap

Hetzelfde gevoel krijgt Rico zowel bij marketing en draaien. Mensen blij maken en een goede tijd laten beleven. Bij marketing krijgt hij een kick als hij zijn klant verkopen oplevert. Zo was er een restaurant dat binnen een maand op de kaart gezet moest worden. Door de succesvolle marketing waren er voor de eerste openingsdag 97 reserveringen. ‘Dat is dan leuk, maar niet het leukste.’ vertelt Rico. Want het leukste moment was toen hij de eigenaren vertelde hoe veel reserveringen er waren. ‘Om dan hun gezichten te zien is het mooiste, je verwezenlijkt een droom.’ 

Met draaien als DJ was dat ook zo. Wanneer Rico voor een paar duizend man staat, die de tijd van hun leven hebben. En als dan net dat nummer opkomt waar iedereen op wacht dan gaan ze allemaal uit hun dak. Zulke momenten geeft Rico echt een kick. 

Waarom doe je wat je doet?


Rico: “Ik ben er zo ingerold. Het stukje waar ik ook op kick is mensen blij te zien en helpen. Ik hou ervan van om met mensen bezig te zijn en dit soort interviews af te leggen. Dat stukje is de basis in alles wat ik doe. Evenementen organiseren, mensen helpen en dromen verwezenlijken. Het is mijn drijfveer. En tuurlijk, op een gegeven moment komt daar een financieel aspect bij kijken. Ik moet een bepaald bedrag verdienen om alles te kunnen betalen en om te leven. Dat is een sub-drijfveer.

Het 14 jarige jongetje had nooit kunnen verwachten dat hij binnen tien jaar over zijn ondernemingen zou praten voor een interview. De rollercoaster van het leven is voor mij een pad waarop je aan het zoeken bent. Je vindt iets wat wel werkt en iets wat niet werkt, dus je gaat soms op je bek. Maar dat stukje blijven zoeken wat wél werkt, dat zal ik voor altijd leuk blijven vinden.”

Instagram:
Ricover Media Group: @ricovermediagroup
Dj Ricover: @djricover
Huiskamer Sessie: @huiskamersessie
Rico Versteeg: @rico.versteeg

Linkedin:

https://www.linkedin.com/in/rico-versteeg/

Website:

www.ricovermediagroup.nl
Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Dunya van Zanten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *