Regular-Goldmines-Ralph-Weijers

Een pionier in tiny houses- Met Ralph Weijers

Tiny houses zijn in Amerika al een vrij bekend concept. Mensen met een 80-urige werkweek besluiten om kleiner en minimalistischer te leven in ruil voor meer vrije tijd en een verbeterde levensstijl. Zoals we weten is het zo dat alles wat in Amerika bekend is, vanzelf in Nederland terechtkomt.

Deze week delen we het verhaal van een opkomende de start-up in de tiny house wereld: ‘Drophouse Amsterdam.’ 
 

Corona is het einde, of toch niet? 

“Ik had jaren geleden van een vriend gehoord dat ik voor mezelf moest beginnen. Dat idee had ik zelf ook wel.” Ralph Weijers begon ooit met het organiseren van festivals. Zo doende bouwde hij ervaring op in die wereld. Hij maakte een switch van het organiseren van festivals naar ticketing software. Daar hielp zijn kennis over event-productie in de sales van deze software. 

Door de pandemie worden er weinig tickets meer verkocht, maar gelukkig ontdekte hij nog iets wat hij heel leuk vond. Het aanbieden van tiny houses, op maat, voor wie dan ook. Zo begon zijn huidige start-up, Drophouse Amsterdam.  

Waarom spreken tiny houses je zo aan?


Ralph: “Door de jaren heen heb ik ontdekt dat je ergens pas succesvol in kan zijn wanneer je er echt achter staat. Dan pas zet je die extra stappen, beantwoord je ‘s avonds ook nog die mail en stop je zeker niet om vijf uur met werken. In het organiseren van evenementen had ik dat heel erg.”

Ralph was ook altijd al met zijn broers bezig met het verhuren van appartementen. Vastgoed is net als een tiny house fysiek tastbaar, hij merkt gewoon dat het hem energie geeft. Hij kan er leuk over vertellen en straalt trots uit over zijn product. 

Waar is het idee vandaan gekomen om Drophouse te beginnen?

Ralph: “In Nederland komt bijna alleen maar het volgende voor op gebied van tiny houses. Stel je voor je hebt partij A. Die heeft alleen maar zijn eigen design, en dat moet je maar leuk vinden. Partij B is wat flexibeler, maar dan betaal je meteen minimaal 65.000 euro. Dat vind ik zelf een beetje te duur. Dus ik begon ik rond te zoeken naar leverancier. Zo ontmoette ik iemand die iets vanuit Estland had geïmporteerd. Zo ben ik me gaan verdiepen in de Baltische staten. Ik ontdekte dat ik vanuit daar voor een stuk goedkoper een huis kan laten bouwen en hier naar toe kan laten importeren.” 

Via zijn laatste werkplek kende Ralph een getalenteerde architect. Die kon voor hem een paar mooie ontwerpen maken. Maar toen bedacht Ralph zich: Wat nou als ik een soort one stop shop maak voor mensen die zoiets willen? Dat kan iets zijn voor de achtertuin of een tiny house op wielen, zij kunnen het maken en ook nog eens goedkoper dan de rest van de markt.  

Partnerships zijn heilig

Ralph: “Ik geloof heilig in partnerships. Je mogelijkheden worden exponentieel groter wanneer je met partners werkt. Zo is het voor mij een idee om in elk land een vertegenwoordiger te hebben, maar ook om bijvoorbeeld samen te werken met makelaars. Makelaars verkopen niet alleen huizen, ze verkopen ook potentie. Een oud huis bijvoorbeeld, “Die kan je perfect verbouwen”, zeggen ze dan. In mijn geval zouden ze bij een huis met een tuin kunnen aangeven dat je vergunningsvrij een verhuurunit erin kunt plaatsen. Kap een paar bomen weg, zet de unit er neer en je verdient de helft van je hypotheek terug.”

Wat is je grootste uitdaging tot nu toe?  

Ralph: “Dit is wel iets nieuws voor me, ik heb hiervoor jarenlang in de software gezeten. Je moet je er wel van bewust zijn dat het iets nieuws is en voorbereid zijn. Wanneer een nieuwe software update uitkomt is het meteen voor iedereen beschikbaar en komen er zo nu en dan bugfixes. Dat is bij tiny houses wel heel anders. Het is niet zo dat wanneer je een handtekening zet dat je je huis meteen hebt. Er is nog een periode van productie en transport en daar zit risico aan vast.”

Ralph zit heel erg met de vraag: hoe kan ik perfect leveren wat de klant wil? En daarom moet hij niet alleen een mooi plaatje van een huis laten zien, maar ook een duidelijke bestektekening. Zoveel stopcontacten komen er in, zoveel kranen. Dit gaat hij zo duidelijk mogelijk maken voor zijn klant, zodat er later geen onenigheden kunnen ontstaan. 

Het echte operationele risico is transport. Een tiny house pas niet in een container en komt kant-en-klaar hiernaartoe. Het kan niet in stukjes, want het concept is dat je een huis ‘dropt’ en niet nog in elkaar moet zetten. Het huis moet over de weg, vervoerd worden, daar ziet hij nog het operationele risico. Maar ook daarvan is Ralph overtuigd dat hij eruit zal komen met een inmiddels goede verzekering.”

Nakomen wat je belooft


Ralph vertelt dat het in zijn vorige werk het nog wel eens een uitdaging was om na te komen wat je belooft. Echt kunnen waarmaken wat je toezegt. Het zit in de nature van een verkoper om te zeggen: “Dat kunnen we wel. Ik heb goede programmeurs achter me. Dat komt goed.” En dan krijg je van je programmeurs een lange lead time om je oren.

Dan sta je wel met je mond vol tanden bij je klant en moet je hem vertellen dat je niet waar maakt wat je verkocht hebt. Met Drophouse gaat Ralph er alles aan doen om precies na te komen wat de klant 100% wil. Tot aan de laatste details gaat alles afgevinkt worden.  

Drie tips voor de startende ondernemer

Een paar concrete tips komen altijd van pas.

  1. Hou je vaste kosten zo laag mogelijk. Start bijvoorbeeld vanuit huis als dat kan, in plaats vanuit een kantoorunit of neem ook niet direct een lease-auto.
  2. Zorg voor een duidelijk merk identiteit. Stel jezelf de vragen: Wat doe je? En wat wil je overbrengen? Denk daar nog een tweede, derde, vierde keer over na.
  3. In Ralph zij optiek begint elke onderneming met verkoop. Pak gewoon de telefoon op, pleeg acquisitie en zorg ervoor dat mensen jou kennen en je iets verkoopt. 
Wat is jouw definitie van succes?


Ralph: “Kunnen onderhouden wat je leuk vindt. In mijn geval is dat primair: mijn vaste lasten betalen. Secundair: doen wat ik leuk vind en dat volhouden. Tertiair: ook nog eens leuk op vakantie kunnen gaan en mezelf ontwikkelen als persoon” 


In principe is een dak boven je hoofd hebben al succes, maar je zou ook kunnen volhouden dat je pas succes hebt als je leuk op vakantie kan. Hoe hoog leg je de lat? Als Ralph gewoon in zijn huis kan blijven wonen en doen wat hij leuk vindt, dan is het voor hem al een succes. 

Wat zou je aan onze lezers nog willen vertellen? 

Ralph: “Doe dingen waar je achterstaat en die je leuk vindt. Alleen dan geef je de volle honderd procent en kan je uitblinken. Ik geloof dat elke succesvolle ondernemer iets doet wat hij leuk vindt. Je moet namelijk die extra kilometer lopen, het moet een no-brainer zijn. Je doet het gewoon omdat je het leuk vindt. Hou het niet alleen bij een passie, kijk hoe het ook bedrijfseconomisch interessant is.“

Het is waarschijnlijk dat in de aankomende jaren het bewustzijn rondom tiny houses in Nederland nog groter gaat worden. Het is leuk om te zien hoe mensen zoals Ralph zich hierin willen en durven te pionieren. 

Mogelijk zal er een dag komen waarin ook wij door Drophouse een huis laten droppen in onze tuin.

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Gabrielle Geerts

Instagram: https://www.instagram.com/drophouseamsterdam/
Website: https://www.drophouseamsterdam.nl/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/drophouseamsterdam/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *