Regular-Goldmines-Frank-Boon

Je passie ontdekken binnen één dag, het is mogelijk – met Frank Boon

Passie is binnen Regular Goldmines een onwijs groot thema. Met het volgen van een passie creëer je een grote waarde voor jezelf en voor anderen. Toen wij dé passie expert van Nederland voor ogen kregen, konden we het niet laten om contact met hem op te nemen. Deze week vertellen we over Frank Boon, de man die een techniek heeft ontwikkeld waarmee iedereen zijn passie binnen een dag kan ontdekken.

Een jongen met een visioen

Franks reis begon rond zijn veertiende. Hij zag een plaatje voor zich, een visioen als het ware. In zijn visioen zat hij voor een groot publiek om ze te inspireren. Het was hem toen nog niet precies helder wat hij zou gaan vertellen, maar hij wist wel dat aan het einde van de dag het publiek vol energie naar huis ging en wist wat hen te doen stond. Dit plaatje is Frank serieus gaan nemen, voor dit plaatje maakte hij keuzes en dat begon al op school. Welke opleiding helpt mij om dichter bij dit plaatje te komen? En dat ging door in zijn carriere. Welke functie helpt mij de skills te leren om dichterbij dat plaatje te komen? En zo ging dat zijn hele leven door. Nu kunnen wij met zekerheid zeggen dat Frank zijn visioen heeft waargemaakt.

De drie aspecten van passie

Iedereen heeft net een andere definitie van passie. Wij waren wel benieuwd wat dé passie expert van Nederland erover denkt. Frank beschrijft passie als het volgende; Een passie is een combinatie van 3 dingen:

1. Datgene waar je goed in bent.

2. Datgene wat je leuk vindt.

3. En misschien wel het belangrijkste: datgene waar je een bijdrage in wil leveren. Dat maakt hét verschil met gewoon een hobby en iets waar je goed in bent.

Het gaat niet over wat je wil of wat je leuk vindt, maar wat staat je hier te doen? Als je dat op die manier ook uitspreekt, merk je dat het een andere energie met zich meebrengt. Dat betekent ook dat je de ik-mentaliteit moet loslaten. Het moet gaan over wat je kan doen voor een ander. Het leuke is, wanneer je energie naar buiten brengt, je dit ook weer terugkrijgt. Zingeving en een voldaan gevoel komen ook daaruit voort.

‘Als je je intuïtie volgt en weet waar je naartoe wil, gaat alles veel makkelijker’ – Frank Boon

Wat is jouw passie?

Frank: “Trainingen ontwerpen over hoe mensen het maximale uit zichzelf kunnen halen. En die training dan zo praktisch en leuk maken, dat men er enorm veel energie uit haalt. Als je mij een onderwerp geeft over hoe je jezelf kan ontwikkelen als persoon en mij hierover laat vertellen in

een grote zaal, maak je mij gelukkig. Als ik met de zaal dan ook nog af en toe kan feesten en kan dansen, heb je echt mijn sweetspot.

Veel mensen hebben het over wat ze willen. Daar moeten we een antwoord op vinden. Dat kan je je niet het hele leven afvragen, dat is zonde van je tijd. De uren tikken weg. Ik vind zelf dat tijd schaars is. Hoe sneller je kan weten wat je wil, hoe sneller je daar profijt van kan hebben.”

Het maken van een show

Toen wij Frank vroegen waar deze passie vandaan komt, zei hij iets grappigs. “Michael Jackson”. Frank is altijd al een fan geweest van The King of Pop. In zijn techniek komen onder andere de volgende vragen voor: wie inspireert jou? Wat vond je leuk als kind? Frank was geïnspireerd door Jackson. Waarom? Omdat hij van zijn optredens echt een show maakte. Dat deel vond hij zo magisch, dat hij het onbewust meegenomen heeft. Frank ontdekte ook op jonge leeftijd dat hij een aanleg voor omgaan met publiek had. Op de basisschool vond hij het al leuk om op het toneel actief te zijn. Mensen konden verwachten dat wanneer het Franks beurt was, er iets tofs neergezet ging worden. Daarin merkte Frank de impact die je kan maken voor een publiek en het applaus wat erna komt. Hij voelde dat hij iets neerzette wat mensen echt op prijs stelden. Zo ontstond de combinatie van iets waar hij goed in was met iets waaraan hij een bijdrage kon leveren.

10.000 uur aan onderzoek (dat is bijna een voltijd bachelor)

Toen Frank bedacht dat dit hetgeen is wat hij wilde doen, besloot hij om alles te lezen wat er te lezen valt rondom het onderwerp passie. Franks manier is om uit alle informatie te filteren wat er goed is en dit vervolgens praktisch en concreet maken. Veel boeken en trainingen hebben de neiging om vaag te blijven. Frank differentieert zich in dit soort dingen door ze juist simpel te maken. Het tweede gedeelte bestond uit het testen van deze methode. Zelfs na de 500e keer werd zijn methode aangescherpt. Zijn doel was maar één ding: een methode die bij iedereen werkt. Eén op één begeleiden is makkelijk, alles kan op maat. Het was zijn doel dat hij zijn techniek voor een zaal van 1000 man kon gebruiken, dat iedereen hem kon volgen en met deze kennis aan de slag kon. Ook nu blijft Frank nog testen, zijn methode is nooit af.

Hoe ziet jouw techniek er in grove lijnen uit?

Frank: “Het belangrijke is dat je je eigen leven ontleedt. Zoals Steve Jobs ooit zei: “You can only connect the dots looking backwards”.

Stap 1: Kijk vanaf jongs af aan tot nu: wat heeft je altijd aangetrokken? Waar speelde je mee? Met wat voor een soort mensen ging je om? Waar hield jij je mee bezig? Daarin vind je misschien dingen die niets met elkaar te maken hebben, maar dat is niet erg. De truc is om altijd twee of drie laagjes dieper te gaan. Wat vond je er precies leuk aan?

Vervolgens ga je dit concreet maken. Wat betekent het precies en hoe kan je hiermee je volwassen leven invulling geven?

Stap 2: Wat zouden de dingen die je in stap 1 hebt ontdekt met elkaar te maken kunnen hebben? Mensen zeggen wel eens dat ze meerdere dingen leuk vinden en dat ze het stom vinden om te kiezen. Bij mij gaat het niet om kiezen, het gaat om combineren. Ikzelf houd bijvoorbeeld van mensen inspireren en van dansen. Ik dacht dat dat niets met elkaar te maken had. Waar ik voor gekozen heb, is om dansen een onderdeel te laten zijn van mijn sessies. Als ik een seminar geeft wordt er gewoon gedanst. Vraag jezelf dus af hoe je iets wat je leuk vindt een plekje kan geven in je eindplaatje.

Stap 3: Maak er echt een concreet plaatje van. Als je al die puzzelstukken hebt en je weet ook hoe je deze kan combineren, maak dan in stap 3 de keuze om hier ook echt voor te gaan. Over een half jaar liggen je interesses misschien ergens anders. Mensen zeggen: “als ik nu kies, zit ik er voor de rest van mijn leven aan vast.” Dat is niet waar. Je kiest wat voor jou nu het beste voelt, waarmee jij nu impact kan maken.

Stap 4: Wat ga je nu doen? En wat ga je niet meer doen? Je weet waar je staat en waar je naartoe wil. Hier zal je je leven op gaan aanpassen. Het leven wordt eenmaal een stuk makkelijker als je weet wat je wel en wat je niet wil doen.”

Wat was jouw grootste uitdaging?

Frank: “Helemaal voor mezelf beginnen. Ik had een goed betaalde baan, fijne collega’s en alles was naar mijn zin. En toch had ik het gevoel dat me iets groters te doen stond. Dat was lastig, want ik ben heel erg risicoaversie. Ik houd van zekerheid en ik heb altijd het stemmetje van mijn moeder in mijn achterhoofd die zegt: “Moet je dat wel doen?”. En dan toch ervoor kiezen om het te doen.

Ik stond in mijn huiskamer. Ik heb een mooi huis en mijn droomauto. Daar sta je dan, ga ik dit allemaal opgeven voor die missie? Als het antwoord nee is, ga ik nooit beginnen. Ik zal dan altijd vasthangen aan die zekerheid. Als het net niet lekker loopt zal ik weer met hangende pootjes terug komen. Ik ben bereid om dit allemaal op te zeggen om deze droom werkelijkheid te maken. Ik zou blijer zijn als ik alles kwijt zou zijn en het wel heb geprobeerd, dan dat ik het niet heb geprobeerd en nog die auto in de garage had. Dat punt was het lastigste. Dat ik ja zei op de vraag of ik bereid was om alles op te moeten geven.“

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Frank: “Mijn echte waarom is mensen uit hun bed laten opstaan. Voelen dat ze zin hebben in de dag. Hard hun best doen die dag, echt aan de bak gaan om waarde te creëren. En dan vervolgens aan het einde van de dag denken: dit was een zinvolle dag. Als je dag na dag het gevoel hebt dat je zinvol bezig bent, heb je volgens mij een heel zinvol leven.”

Ons punt is niet dat ook jij je passie móet ontdekken binnen een dag. We willen jou de waarde van een passie laten zien. Wij geloven net als Frank dat iedereen een passie heeft. Als je deze zoekt zal je hem vinden, maar dan moet je wel echt zoeken.

Frank heeft tienduizend uur besteed aan zijn droom, hij heeft moeilijke keuzes gemaakt en dingen opgegeven. Dit allemaal voor zijn droom en passie. Onze vraag is: durf jij dit allemaal ook te doen?

Auteur: Kadir Bayma

Proofreaders: Gabrielle Geerts, Nadine Fikke

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/frank-boon/

Website: https://degoudenuil.nl/

Instagram: https://www.instagram.com/frankboon/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *