Regular-Goldmines-Joya

Een accountant met een passie voor mensen – Met Denny ten Camp

‘Ooit ben ik begonnen bij een big four kantoor en heb ik een eigen administratiekantoor gehad. Later heb ik dit verkocht, ben ik directeur bij een accountantskantoor geworden en partner geweest bij een ander kantoor. Vervolgens heb ik een aantal jaar geleden een burn-out gehad en nu ben ik sinds eind 2018 partner bij Grant Thornton.’ Duidelijk is dat Denny ten Camp als (register-)accountant een heel scala aan ervaring heeft opgedaan. Deze week vertellen we hoe Denny als adviseur familiebedrijven ook start-ups/scale-ups begeleidt bij financiële aspecten en hoe hij met zijn burn-out is omgegaan.

Denny over het begeleiden van start-ups

Een deel van de werkzaamheden van Denny is begeleiden van start-ups bij met name de financiële aspecten, maar zeker niet alleen. Ook bij juridische issues en aandachtspunten. Hij kijkt bijvoorbeeld ook mee als er een bepaald product ontwikkeld wordt en waar mogelijk een intellectueel eigendom in zit. – I.E. is iets unieks wat in nog geen enkel product te vinden is – Voordat je op de markt treedt, moet je kijken of je wel beschermd bent met de juiste patenten. Daar helpt Denny je mee. 

Denny vindt het leuk om met ondernemers bezig te zijn. Als er een concept op tafel ligt, denkt hij graag na over hoe je het slimmer kan doen. Hij zorgt  ervoor dat een ondernemer lekker kan slapen.

Wat Denny kort gezegd doet is vooral goed luisteren en vragen stellen. Door de juiste vragen te stellen, zet je mensen aan het denken en komen ze vaak zelf met de juiste antwoorden. Hij krijgt ook wel eens de vraag: ’Wat zou jij doen?’ Dan geeft hij hierop antwoord en beschrijft hij hoe hij het zou aanpakken. Heeft hij het altijd goed? Nee, want ook Denny is maar een mens.  

Tips voor de startende ondernemer (ook als je nog geen winst maakt)

Door de jaren heeft Denny met veel ondernemers gewerkt en heeft hij ons en dus ook jou enkele tips gegeven voor je onderneming. Ook wanneer je nog geen winst maakt. 

  1. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor je doelgroep. Je product wordt niet verkocht als niemand weet dat het bestaat of wat je doet.
  2. Op een gegeven moment moet je durven te investeren, maar doe het wel verstandig. Je hebt startende ondernemers die verkeerde investeringen doen. Wanneer Denny achteraf vraagt waarom, krijgt hij wel eens het antwoord: “Dat vond ik mooi” of “Dat wilde ik graag”. Door in de verkeerde dingen te investeren, kan je als (startende)ondernemer soms tegen grote problemen aanlopen. 
  3. Zorg dat je een relevant netwerk om je heen hebt. Als ondernemer kan je het niet alleen. 
  4. Je hebt een doel en een droom, een visie. Focus je daarop. Als je begint met 100 dingen tegelijkertijd, focus je je niet. Houd je gefocust op je doel en werk vooral daaraan. 
Wat zijn jouw persoonlijke criteria om met een bedrijf samen te werken?

Denny: “Ik moet het leuk vinden. Als ik geen klik heb met de ondernemers, houdt het op. Toen ik een jaar of dertig was, lag ik een keer wakker van een klant. Hij was onterecht niet fair tegen me. Ik zat er echt mee in mijn maag en ik besloot om hem hierover te benaderen en stelde hem voor om maar met iemand anders samen te gaan werken. Deze ondernemer schrok daarvan, en gaf aan dat hij dat helemaal niet wilde. Sindsdien kunnen we het heel goed met elkaar vinden. Dit heb ik inmiddels een paar keer meegemaakt. Er zijn enkelen die dan ook stoppen met de samenwerking. 

Als je jong bent, denk je dat je dit niet kan maken, want je bent te bang om je klanten te verliezen. Mijn gouden tip is: als je jezelf bent en blijft, krijg je de klanten die bij je passen. Als er klanten zijn die ik niet leuk vind, verwijs ik ze naar iemand anders. Misschien klikt het met een ander wel. Het hebben van een klik is belangrijk. Als je continu op je tenen moet lopen, kan je niet lekker werken. Authentiek kunnen zijn is voor mij van wezenlijk belang.”

Was de carrière die je hebt afgelegd altijd al je plan?


Denny: “Mijn plan op mijn twintigste was om op mijn vijftigste te kunnen stoppen met werken, dat is niet gelukt. Ik heb een paar jaar geleden een grote tegenslag gehad en dat heeft me veel geld gekost. Dat is jammer, maar daar leer je ook weer van. Bij zoiets moet je een keer slikken en dan gauw doorgaan, met jammeren schiet je niets op. Ik had geen bepaald doel voor ogen. Ik was goed met cijfers, maar mijn passie was het niet. Ik wilde met mensen bezig zijn. Ik zeg wel eens dat ik per ongeluk accountant ben geworden. Ik ben heel erg geïnteresseerd in wat de ondernemer doet. Er is zo veel dat ik leuk vind, wat mijn interesse kan wekken, daarom gaat adviseren mij misschien wel zo goed af en blijf ik het leuk vinden om te doen.” 

En toen kwam een burn-out in het spel

Denny heeft bijna tien jaar ongemerkt op zijn tenen gelopen. Het ging allemaal goed, hij had volop energie en zat in een positieve flow. Op een gegeven moment merkte hij dat het hem teveel werd. Dingen kwamen bij elkaar. Hij sliep opeens maar twee uur per nacht. Zo kwam hij ook langzaam in een neerwaartse spiraal totdat het licht uitging. Het werd pas echt duidelijk toen hij een gesprek met een klant had, waarin hij écht niet wist wat voor advies hij kon geven. Zelfs geen richtingsgevoel. Dat had hij nooit eerder gehad. Zijn toenmalige compagnon vertelde hem dat hij naar de dokter moest gaan, want dit ging niet goed. En daaruit is inderdaad gebleken dat Denny zichzelf volledig opgebrand had. Bijna een jaar heeft hij vervolgens niets kunnen doen. Langzamerhand begon Denny te voelen dat hij weer dingen moest gaan oppakken. 

Denny: “Ik dacht dat ik alles aankon. Een goede vader zijn en een kantoor met 70 man aan personeel aansturen, klanten helpen en diverse vrijwilligerstaken vervullen. Ik was 24/7 bezig en op een gegeven moment was ik op. Ik had niet in de gaten dat ik mezelf aan het opbranden was. Dat kan ineens heel snel gaan. Ik moest eerst zorgen dat ik de fysieke problemen weer onder de knie kreeg. Ik had ook een poosje dat ik niet meer op bepaalde woorden of namen van mensen kon komen, mezelf totaal niet kon concentreren. Tijdens mijn advisering kon ik altijd een paar stappen vooruit  denken. Dat had ik gewoon niet meer. Weg was dat. Het was tegen het einde van 2019 toen ik met een klant in gesprek zat en we al zo’n twee uur bezig waren. Ik ging even koffie halen, kwam terug, en zei: “Laten we even terug gaan naar het begin. Als dit je doelstelling is, waarom doen we het dan niet op deze manier, veel minder omslachtig en duur?” Ze keek me verbaasd aan. “Dat we daar niet eerder op zijn gekomen.” was haar reactie. En toen wist ik dat ik weer op de weg terug was.”

Na de burn-out

Er zijn mensen die bij een burn-out totaal iets anders gaan doen met hun leven. Dit probeerde Denny ook, hij wist dat dit niet voor niets gebeurde. Hij bezocht een psycholoog, maar merkte al snel dat dat niets werd. Het kostte energie en hij had alles behalve dat. Hij had een tijd niets gedaan totdat hij uiteindelijk weer benaderd werd door ondernemers om ze te helpen. Denny besloot dat af en toe te doen. Eind 2018 werd hij partner bij Grant Thornton. Hij bedacht zich wel, dit is weer accountancy, is dit wel een goed idee? Maar het was wel waar hij goed in was en hij vond het leuk, niet zozeer het cijfermatige werk, maar juist de advisering. Denny besloot om het gewoon te doen en er weer een succes van te gaan maken. 

Wat pakte je anders aan na je burn-out? 

Denny: “Ik merk nu sneller wanneer het te veel wordt. En dan weet ik: Ik moet even rustiger aan doen en taken delegeren. Ik zeg nu wel eens tegen een klant sorry en dan plan ik een ander moment een afspraak in. Je helpt anderen soms het beste door eerst even jezelf te helpen. Soms is dat door niet altijd meteen tijd vrij te maken.”

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Denny: “Het geeft me een goed gevoel. Ik wil iets goeds doen. Voor de mensen achter de onderneming. Als ik iets belangrijks kan doen voor een onderneming, hebben veel mensen daar vaak profijt van, een fijner of beter leven misschien, en dat vind ik mooi. Ik geloof dat als je succes kan delen, je nog succesvoller wordt.”

Wie vertelde jou dat het zijn van een accountant saai is? Denny vertelde met plezier en passie over zijn werk. Dit heeft ons laten zien dat je in elk vakgebied de uitdaging kan vinden en het plezier er volledig uit kan halen. Kijk naar de aspecten van je beroep die je wel leuk vindt en verdiep je daarin!Auteur: Kadir Bayma

Proofreader: Nadine Fikke

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/dennytencamp/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *