Regular-Goldmines-Suzanne-Koolen

Van topsportster naar remote worker

Sinds 2014 werken Alex Malone en Suzanne Koolen remote, dat betekent tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Meetings in the Sun (MITS) wil aan de wereld laten zien dat remote werken een tool is die ook jou de mogelijkheid geeft om je leven precies zo in te richten zoals jij zou dat willen. Deze week vertellen we over Suzanne Koolen, de co-founder van MITS.  

Meetings in the Sun, de remote plek van Nederland 

MITS is een online platform dat kennis en inspiratie deelt over remote werken. Ze delen tips, tricks en ervaringen over hoe je vrijheid kunt vinden in je werk. Ze helpen professionals, ondernemers, werkgevers én werknemers bij het optimaliseren van hun werkdagen om zo meer output te kunnen leveren in minder tijd. Ook helpen ze bij het vinden van vrijheid door te laten zien hoe werken leuk kan zijn in plaats van iets wat er nou eenmaal bij hoort. En als laatst, maar niet als minst, nemen ze je mee in de wondere wereld van hoe je werk kunt combineren met reizen, want 25 vakantiedagen per jaar zijn nooit genoeg geweest.

Het begin van een (sport) avontuur

Suzanne begon met de opleiding sportmanagement met de richting adventure sport. Tijdens deze studie kwam ze in contact met het Nederlandse raft team, dit heeft ze uiteindelijk ook op internationaal niveau gedaan. Hiermee is ze bij wereldkampioenschappen geweest en heeft ze zelfs een gouden medaille voor Nederland gehaald. Dat heeft ze ongeveer zeven jaar gedaan, na dit avontuur kwam zij erachter dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. 

Na haar studie kreeg zij de perfecte baan aangeboden, deze baan was geheel volgens het boekje. Suzanne ging namelijk aan de slag bij de Decathlon. Wat na een tijd bleek is dat het werk haar enorm vermoeide en geen energie gaf. 

Suzanne: “Het was raar. Ik had alles wat ik wilde, de baan die iedereen zocht, maar toch was dit het niet.”

En plots dook er een nieuwe kans. Het raft team mocht meedoen aan een kampioenschap in Nieuw-Zeeland. Suzanne had niet veel vrije dagen per jaar, daardoor zou ze in Nieuw-Zeeland maar een paar dagen voor haarzelf hebben. Ze besloot om haar baan op te zeggen en in Nieuw-Zeeland te zoeken naar wat ze echt wilde. 

Go with the flow

Na een jaar in Nieuw-Zeeland te zijn gebleven. Kreeg Suzanne het aanbod om in Guatemala The National Raft Federation op te zetten en het damesteam te trainen. Een aanbod waar ze net iets te snel ja op zei. Suzanne was nog nooit in Zuid-Amerika geweest en kwam er al snel achter dat het daar niet zo goed georganiseerd was als in Nederland. Na drie weken werkzaam te zijn geweest, is ze uit de organisatie gestapt vanwege de corruptie die een grote invloed heeft in dat land. Ze was echter al in Zuid-Amerika en had alles al in Nederland opgezegd. 

Ze besloot om als backpacker haar tijd in Guatemala door te brengen. Ze ging werken bij een bar en leefde echt onder de locals. En wanneer we locals zeggen bedoelen we ook echt locals. De meeste mensen hadden alleen maar een plastic tafel en stoel, niet eens een bed. Eerst was het voor haar lastig om zich te mengen tussen de mensen, maar met de tijd ging het steeds makkelijker. Er viel Suzanne toen iets moois op.

Suzanne: “De mensen waren altijd happy, hoe arm ze ook waren. Ik werd soms uitgenodigd om te dineren bij mensen, en ze haalden alles uit de kast voor hun visite. Terwijl ze zelf niet eens zoveel hadden. Dat is toen ik realiseerde, dit is wel echt anders dan Nederland.”

Suzanne kreeg hierdoor een haat-liefde relatie met Nederland voor een tijd. We kunnen hier nogal materialistisch overkomen en veel klagen. We hebben het goed en toch zijn we vaak chagrijnig omdat het niet goed genoeg is. Suzanne wilde hier iets mee doen. Ze wilde niet alleen de rijke, maar ook de hele arme kant van Guatemala aan de westerse wereld introduceren. Zo kwam ze op het idee om een reisorganisatie op te zetten. Hiermee wilde ze westerse mensen laten zien hoe het leven zonder alle materie er ook uit kan zien en hoe gelukkig de mensen dan als nog zijn. Ze wilde laten zien hoe het er in Guatemala echt uitzag, met een nadruk op ‘echt’.

Suzanne: “Als zij op de grond gaan slapen, ga jij ook op de grond slapen. ” 

En toen kwam Alex Malone in het spel

Suzanne is vier jaar bezig geweest met haar reisorganisatie. Ze heeft veel geleerd door heel veel fouten te maken. In haar vierde jaar vroeg ze zich af of dit wel echt was wat ze wilde. Het reizen was mooi, maar het was niet echt de impact die ze wilde maken. Bovendien is Suzanne heel praktisch en dat maakt het nog wel eens lastig met het visionaire aspect van een bedrijf. Gelukkig kwam Alex Malone uit de lucht vallen. 

Suzanne: “Alex stuurde mij een bericht naar aanleiding van een reis die ik organiseerde naar Siberië. Ze vroeg of we een keer een kop koffie konden doen, dit afspraakje werd het begin van Meetings in the Sun. Ze vertelde haar idee en gaf aan dat ze mij graag voor de workations (werk vakanties) wilde. Ik ging er gelijk op in met de instelling ‘Lets go!’ Nog voordat er een workation georganiseerd was, gaf ik aan Alex dat ik 100% onboard wilde! Dit was de impact die ik wilde maken, dit is wat ik écht wilde doen. Vervolgens hebben we samen getekend en hebben we nu twee jaar later al enorm veel vette dingen neergezet.”

Regular-Goldmines-Suzanne-Koolen
Wat waren leermomenten in je reis? 

Suzanne: “You are not alone. Ik had het idee dat ik alles alleen moest doen en uitvinden. Soms zie je als ondernemer door de bomen het bos niet meer, dat had ik heel erg.

Risico was ook een leerpunt. Ik lette heel erg op de centjes en nam niet te veel risico. Het geld moest eerst binnenkomen en daarna pas kon er weer uitgegeven worden. Er waren veel dingen in het bedrijf die gedaan moesten worden, maar niet persé door mij. Een website opzetten bijvoorbeeld kostte mij heel veel tijd en energie, terwijl ik het ook gewoon kon uitbesteden. Daardoor heb ik mezelf wel erg in de vingers gesneden zo nu en dan. Mijn reisorganisatie was een hele brave onderneming, ik kleurde alles binnen de lijntjes. Met meetings in the sun is het tegenovergesteld. Alex heeft de neiging om snel veel geld te investeren in onze projecten. Daarin hebben we samen een balans gevonden.”

Hebben jullie internationale ambities met MITS?


Suzanne: “We hebben vanaf het begin al internationale ambitie gehad. Het probleem met de werkcultuur is niet alleen in Nederland, maar op heel veel andere plekken op de wereld. Remote werken gaat namelijk over plaats en tijd onafhankelijk werken, dat kan in elk land. We zijn ooit begonnen met een Engelse website, maar we besloten dat dat nog te vroeg was. Onze aandacht ligt momenteel in Nederland. We kennen hier de cultuur goed en het is makkelijk om hier connecties te leggen. Het idee is om uiteindelijk een franchise op te zetten. Maar we willen het eerst hier in Nederland heel stevig in de schoenen hebben staan.”   

Houd je focus!


Focus aanhouden was voor Suzanne en Alex lastig. Ze hadden zoveel ideeën, zagen zoveel mogelijkheden en wilden met alles wat gaan doen. Het kostte tijd om dat om te buigen naar één richting. 

Daarbij duurde het ook heel even voordat de samenwerking tussen de twee partners echt soepel verliep. Suzanne en Alex zijn beiden vrij koppig en ze weten wat ze willen. Ze zijn tegenpolen en gaan regelmatig met elkaar de discussie aan. En deze discussie gaat lang niet altijd soepel. Suzanne vertelde wel met zekerheid dat dit het beste in hun beiden naar boven haalt. Het helpt dat ze beiden dezelfde einddoel hebben en dezelfde impact willen maken.

Leuk feitje: de eerste workation was een flop.


Suzanne en Alex hun eerste workation was naar Kaapstad, dé hub van Afrika. Alex was van tevoren al naar Kaapstad gereisd om contacten te leggen. Uiteindelijk hadden de dames iets heel vets op papier neergezet. Helaas, was er een klein foutje gemaakt.

De workation was voor gevorderde ondernemers en duurde twee weken. Waar Suzanne en Alex geen rekening mee hadden gehouden, was dat de meeste ondernemers er niet even twee weken tussenuit kunnen. Dit, in combinatie met een te kleine naamsbekendheid zorgde ervoor dat er niets verkocht werd. Terwijl alles wel tot op het detail geregeld was, groot leermoment dus. Ook ervaren ondernemers hebben ooit veel fouten gemaakt (en maken soms nog steeds fouten).

Hoe krijgen jullie mensen mee in jullie verhaal?

Suzanne: “Op de een of andere manier zijn heel veel mensen gaan aanhaken op ons concept en gaan geloven in wat we doen. Mensen willen hier onderdeel van zijn. Hierin is het belangrijk om je purpose duidelijk te hebben. Als je weet wat dit is, is het zoveel makkelijker om keuzes te maken en je richting te kiezen. Je gaat namelijk alleen nog maar dingen doen die in lijn zijn met je purpose. 

Om onze purpose scherp te houden gaan Alex en ik elk half jaar met elkaar zitten. We vragen door en door: Waarom denk je dat? Waarom doe je dat? Waarom geloof je dat? Het antwoord zit vaak in iets uit het verleden. Op deze manier je purpose grondig uitzoeken heeft ons heel veel gedaan. De projecten die niet nodig waren vielen snel weg en juist de dingen waar we sterk voor stonden kwamen naar boven. “

Wat is jouw purpose?


Suzanne: “Ik wil mensen iets meegeven. Dat het niet alleen draait om materialistische aspecten. Ik wil dat mensen van binnen voelen wat zij belangrijk vinden en niet vast komen te zitten in patronen en riedeltjes. Al kan ik maar één procent van de mensen helpen die dit nodig hebben is dat voor mij al voldoende.

Het gaat bij mij om de eye opener en om die bewustwording. Dat deed ik ook in mijn reisorganisatie. Dat is het allerbelangrijkste voor me, het maakt me happy. Het is zo lastig als je niemand in je omgeving hebt die je oogkleppen verwijderen. En juist voor die mensen, wil ik er zijn.”   

Wij bij Regular Goldmines zien remote werken als een tool die voor iedereen waardevol kan zijn. Misschien ook voor jou een idee om je standaard beeld van werken even op zijn kop te zetten.
  

Suzanne heeft een heel avontuur afgelegd voordat MITS op haar pad is gekomen. Ze heeft heel veel fouten gemaakt en dat hoort er bij! Met elke fout leer je en kom je net iets dichter bij je doel. Hoeveel fouten ben jij bereid om te maken?

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Dunya van Zanten

Website: https://meetingsinthesun.nl/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/meetings-in-the-sun/ Instagram: https://www.instagram.com/meetingsinthesun/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *