Regular-Goldmines-Arjan-David

De succesmethode van 365 dagen succesvol

365 dagen succesvol. Het is een sterke titel voor een sterke organisatie met een sterk verhaal en een sterke filosofie. Want waarom zou je niet in 365 dagen succesvol willen zijn? Deze week delen wij het verhaal van Arjan Vergeer, de mede oprichter van van het bedrijf dat al duizenden mensen in Nederland heeft weten te inspireren.

Een collega met een inspirerend verhaal

Arjan en zijn compagnon, David de Kock, kennen elkaar al lang. Ze werkten in 2004 samen bij een marketingorganisatie. Ze werkten voor de commerciële afdeling, maar merkten toen al dat ze meer affiniteit hadden met de ontwikkeling van de mensen binnen het bedrijf. In die tijd hadden de compagnons een interne opleiding opgezet. Daar waren ze binnen het werk het meest enthousiast over. Stiekem wilde Arjan daar meer in doen, maar hij had zijn vaste lasten en vond het toch te lastig om zijn vaste inkomen op te zeggen. Achteraf ziet hij het ook als excuses om maar niet in beweging te komen. 

365 begon met slecht nieuws. In 2008 werd een collega ziek. Jip Keijzer was net twintig en kreeg kanker in zijn arm. Hij werd steeds zieker met de tijd en fysiek steeds zwakker. ‘Hoe hij daarmee omging, was zo inspirerend.’ vertelt Arjan ons met een bedroefde glimlach. Jip ging ontwapenend en genadeloos om met zijn situatie. Hij vertelde: ‘We zijn allemaal terminaal, jij hebt alleen iets meer tijd dan ik. Het is en blijft dezelfde tijd, dus gebruik het goed. Het leven is geen generale repetitie, dit is het. Dit is de hoofdshow. Het is niet zo dat je je hele leven oefent en dan pas echt begint.’ Door de jaren heen werd hij in golven beter en slechter en in de tussentijd probeerde hij iedereen wakker te schudden. 

De boodschap van Jip

In 2012 is Jip op zijn vierentwintigste overleden. David las zijn afscheidsbrief voor, hij was in de tussentijd één van Jip zijn dichtste vrienden geworden. ‘Sterf nou niet met me mee. Doe iets met het feit dat je er nog bent, ik heb die kans niet meer.’ waren de woorden die David voorlas. Diezelfde dag nog keken David en Arjan elkaar aan. Ze wisten dat dit iets was waar ze hun werk van moesten maken. Dit verhaal moest en zou doorverteld worden.


David en Arjan besloten een boek te schrijven. Hierin schreven ze het verhaal van Jip op. Ze vertelden daarin hoe je succesvol kunt leven. Hun boek, 365 succesvol, deed het beter dan ze van te voren hadden kunnen bedenken. Binnen een maand waren er 10.000 boeken verkocht en dat is voor een debiterende schrijver enorm veel. Er kwamen veel mensen naar de twee heren toe. Ze vroegen om advies of om hulp voor vervolgstappen. Al snel daarna kwam het idee om een bedrijf op te zetten. Een programma te maken en om een grote missie na te streven. We zijn nu zeven jaar verder. Seminars met tienduizenden mensen, bewezen effectieve programma’s en een gemotiveerde community. 365 heeft een verschil gemaakt in Nederland.

Jij ziet ‘het licht’ in mensen, wat is dat?


Arjan: “Ik geloof dat mensen van nature goed zijn, dat ze dit hooguit afleren en dat ze van nature creërende wezens zijn. We zijn tot veel meer in staat dan dat de meeste mensen denken. Onze grootste belemmeringen zijn de gedachten en systemen die we onszelf  aanleren in de eerste jaren van ons leven.

Ieder kind wordt in zekere zin vrij geboren. Omdat je als baby nog niet zelfbewust bent in de eerste fase ben je een soort lege bladzijde. In de meeste gezinnen is het zo dat je in het eerste jaar heel comfortabel leeft. Je kan ontlasten wanneer je wilt en als je huilt krijg je klopjes op je rug. In de eerste jaren van je leven kan je, los van een paar uitzonderingen, niet veel fout doen. En dan opeens komt er een fase waarin dat niet meer is. Er wordt opeens verwacht dat je je bord leeg eet. Je mag niet meer eten op de grond of met de stift op de gordijnen krassen. Het idee van ‘Alles wat ik doe is goed’ wordt bij elk kind gebroken. Je leert als kind dat als je liefde wilt ontvangen je eerst aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Liefde, wat eerst vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Deze realisatie is een soort ‘trauma’ wat iedereen heeft. Je wordt geboren midden in een schatkamer waarin je alles hebt en dat verdwijnt opeens.

Elk mens is op zoek naar dezelfde geborgenheid en warmte die je ooit had, daardoor ontstaan allemaal beschermings- en overlevingsmechanismes. Dit zijn manieren om jezelf veilig te houden. Vaak liggen deze mechanismes als een deken over je talenten of passies. Je bent daar voorzichtig mee, zodat je niet wordt afgewezen door je omgeving. Daardoor verstoppen mensen vaak een groot deel van zichzelf en zijn daardoor niet vrij om met de wereld te delen wat ze willen delen.

Ergens is dit misschien enigszins goed. Als iedereen schaamteloos zou zijn en alles zou doen wat ze zouden willen zou de wereld misschien ook niet mooi zijn. Maar toch denk ik dat dit ertoe kan leiden dat mensen het licht in zichzelf verliezen. Ik denk dat als mensen zouden gaan voor datgene wat ze belangrijk vinden, ondanks alle angsten, dat er meer mooie dingen op de wereld zouden gebeuren.”

De 365 methodiek in grove lijnen


De methodiek bestaat uit aandacht besteden aan vier grote vlakken: 

  • Je mentale en fysieke gezondheid
  • Je relaties
  • Je werk
  • Je financiële situatie


Dit zijn de vier stress gebieden in het leven. Als deze niet juist zitten ervaar je stress. Dat is nooit beperkt tot maar één gebied. Als je van de één last hebt krijg je ook last van het ander. Het basisidee is: hoe leer je met deze vier gebieden om te gaan?

De methode bevat 13 stappen. Het gaat er om dat je in beweging komt. Zo is je eerste stap om te durven verlangen, dat durft lang niet iedereen. De tweede stap is om noodzaak te creëren. Want zonder noodzaak komt er geen verandering. Als er geen noodzaak is om iets te doen kan je het altijd nog een andere keer doen. Zo zijn er 13 stappen waar elk vier weken aandacht aan wordt besteed.  Zo kom je op precies 52 weken uit. Je moet deze stappen niet zien als een doorbraak, het gaat juist om de kleine stappen die je zet. De 365 methodiek gaat om:

1. Het creëren van een sterk ritme. Je moet er elke dag aan zitten, al is het maar één minuut. Misschien lees je een blog voor vijf minuten en haal je daar iets uit, dat is al genoeg. Zolang het maar een onderdeel van je ritme wordt. 

2. Het samen doen met andere mensen. Door al die mensen om je heen, die ook zo hun best doen, blijf je gemotiveerd. 

3. Vanuit nieuwsgierigheid naar de wereld kijken. Van de weerstand in je leven maak je leerstand. Wat kan ik van deze situatie leren? Wat kan je leren van mensen waar je totaal geen klik mee hebt? Waarom heb je die klik niet? 

Als je deze drie punten goed hanteert groei je bijna automatisch naar het leven wat je wilt hebben, zonder dat je super hard hoeft te werken of je baan moet opzeggen. 

Waarom doe jij de dingen die je doet?

Arjan: “Toen ik jong was merkte ik enorm aan mezelf dat ik weerstand, bijna agressie, had tegenover mensen die bepaalden hoe het moest. Zo maakte ik ook karikaturen van mijn docenten op school, dat was mijn manier van autoriteit ontmantelen. Toen ik begon met studeren had ik vrienden die in verenigingen gingen en begonnen met stropdassen dragen, dat vond ik verschrikkelijk. Voor mij stond zo een das symbool voor gevangenschap, ik kreeg er jeuk van. Zo kreeg ik elke keer een conflict als iets of iemand bepaald hoe ik eruit zou moeten zien of hoe ik keuzes zou moeten maken.
Eén van mijn drijfveren is persoonlijke vrijheid ontdekte ik. Zelf kunnen kiezen in je leven, vrij van je opvoeding, zelf belemmerende overtuigingen en maatschappelijke verwachtingen. Dat geeft meer voldoening aan je leven. Ik wil dat mensen tot hun potentie ontwaken en dat ze niet gevangen zitten in wat verwacht wordt. Ik vind het verschrikkelijk als mensen iets niet doen omdat ze te bang zijn voor hun omgeving. Ik ga daar tegenaan schoppen. De reden achter alles wat ik doe is is om iedere mens de vrijheid te laten voelen dat hij zijn eigen leven bij elkaar kan kiezen zoals hij dat zelf wil.”

Het verhaal van Jip raakte ons. Het is nu jaren geleden dat hij is overleden en toch blijft hij tot op de dag van vandaag mensen inspireren, inclusief ons. Het verhaal en doel van Arjan en David met 365 is nobel. Het licht wat Arjan in mensen ziet, het is zonde als we dat uit laten doven.

Wat zou jij nu kunnen doen om het licht in je weer te laten branden? Laat je ideeën achter!

Website: https://www.365dagensuccesvol.nl/

Instagram: https://www.instagram.com/365dagensuccesvol/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *