Regular-Goldmines-Juliette-Schraauwers

Een ambitieuze vrijheids miljonair die de wereld voor kinderen wil veranderen.

Ze noemt haarzelf een vrijheids miljonair, ze zet een revolutionaire basisschool op, maakt een groot verschil omtrent duurzaamheid met haar branding bureau en nog veel meer. Deze week vertellen we hoe Juliëtte Schraauwers op haar manier deze wereld duurzamer aan het maken is.

Problemen op de middelbare school? Geen probleem!

Op school struikelde Juliëtte over een paar hobbels. Ze snapte niet wat ze aan de vakken had die ze kreeg, de context ontbrak. Ze had zichzelf er toen van overtuigd dat ze niet kon leren. Nu met retro perspectief vertelt Juliëtte met zekerheid dat het lag aan het feit dat ze niet snapte waarom ze het moest leren. Want nu weet ze zeker dat ze wel goed kan leren. Sterker nog, ze vindt het fantastisch om te leren! 

Na de middelbare school ging Juliëtte studeren aan het MBO. Gelukkig kreeg ze in deze studie meer vrijheid en ging het ook veel beter. Tijdens het doorstuderen in het HBO begon ze al voor zichzelf. Ze kreeg hier en daar wat klusjes en zette dit voort. Na haar studie zette ze een branding bureau op voor sociale en duurzame ondernemers. Nu tien jaar later vertelt ze trots dat ze met veel ondernemers geweldige dingen heeft neergezet, maar dat is nog niet het einde van haar reis. 

Juliëtte: “Er viel me iets op. Elke ondernemer wilt duurzamer zijn, maar heeft simpelweg niet de vaardigheden en mindset geleerd om daar iets aan te doen. Daarom kiezen bedrijven er vaak voor om duurzaamheid toe te voegen, in plaats van het in de essentie van hun strategie te veranderen. Met als gevolg dat ze het labeltje ‘Green Washing’ krijgen. Het is ook niet opzettelijk, we krijgen het simpelweg niet geleerd op school. De generatie die nu onderneemt of werkt is opgevoed en onderwezen met als doel economische groei na te streven, dus we kunnen het ook niemand kwalijk nemen. Het begint dus op school. Hoe we leren bepaald hoe we leven. 

Alle puzzelstukjes vielen in elkaar toen ik in 2016 in Bali was. Ik bezocht toen een green school. Toen ik dat zag gingen alle lampjes branden. Ik ben ervan overtuigd dat dit is wat elke kind op aarde zou moeten krijgen, en dat is hoe NOWSCHOOL begon.”

Een vrijheids miljonair, wat is dat?

Juliëtte: “Op school kregen we aangeleerd om naar groei te streven. Groei an sich kan goed of fout zijn. De eindeloze groei die we nu nastreven is destructief en niet duurzaam voor onszelf, de ander en de aarde. We ervaren in deze tijd door ons eindeloze verlangen naar groei veel stress, een hoge werkdruk, chronische ziekten en slechte slaap met alle gevolgen van dien.

Het zijn van een vrijheids miljonair houdt voor mij in dat je dat loslaat. Dus je gaat niet meer mee in wat veel andere mensen ambiëren. Het idee van heel veel geld verdienen, een groot huis hebben en een hoge functie waar je keihard voor moet werken laat je los. Vanaf een bepaald moment besloot ik dat ik genoeg had, ik hoefde niet meer. Daardoor gebeurt er iets interessants. Want door te leven met minder, leef je meer. Door te zeggen dat je genoeg hebt ontstaat er ruimte voor meer leven, meer beleven en meer levensgeluk. Je hebt meer tijd om met mensen door te brengen, je hebt simpelweg meer tijd om bezig te zijn met waar je veel waarde aan hecht en daardoor ontstaat meer ruimte.”

Hoe Juliëtte mensen meeneemt in haar verhaal. 

Juliëtte is een school aan het opzetten, een toekomst visie waarop mensen echt aanhaken. Omdat ze de branding strategie veel toepast op haar werk, lukt het haar goed om mensen in dit verhaal mee te nemen. Hieronder lichten wij kort toe hoe Juliette met branding mensen meeneemt in haar verhaal. 


Een branding strategie is te vergelijken met de anatomie van de mens. Het begint heel erg vanuit een kern, dat zijn je belangrijkste waarden en jouw visie op deze wereld. Heel vaak zie je dat mensen een disconnectie hebben met zichzelf en hun leven. Denk aan werk en vriendschappen waar je niet happy van wordt. Deze disconnectie is er omdat ze niet bij die kern kunnen komen. 

Een branding strategie is een tool om jezelf vragen te stellen om zo wel bij je essentie te komen. Het kan pijn doen om de lagen eraf te pellen en dieper in jezelf te duiken. Wanneer je dat hebt gedaan en je deze essentie hebt gevonden kun je dit vertalen naar de buitenwereld. Hierin komt de anatomie van de mens weer kijken. Een gezicht of een manier van praten vertelt je al iets zonder woorden te hoeven gebruiken. Visuele en verbale aspecten zijn dus essentieel. 

Door dit proces goed te begrijpen lukt het Juliëtte om een goed verhaal te vertellen. Hierin zijn de visuele en verbale aspecten heel erg belangrijk om je boodschap over te brengen. In principe is het niets meer dan je visie heel duidelijk delen, dat is waar mensen op aanhaken. 

Hoe ook jij je brein voor de gek kan houden om meer te doen

Juliette: “Door tegen jezelf te zeggen dat je het druk hebt, krijg je ook het gevoel dat je nooit tijd hebt. Door al te stoppen met zo denken ontstaat er meer ruimte. Je brein werkt op een bijzondere manier. Wanneer je je brein wijs maakt dat je iets bent gaat het ook geloven dat dat zo is. Als je geloofd dat, bijvoorbeeld, falen iets heel erg is, zul je nooit durven te falen. Terwijl falen juist iets fantastisch is, want daar leer je het meest van! Ik ben een chronisch optimist, dus dat werkt erg goed. Met bijna alles wat op mijn pad komt denk ik: oh, dat lukt wel. Of: daar heb ik nu geen antwoord op, maar daar kom ik wel achter. Deze gedachtegang heeft veel invloed op verschillende aspecten van mijn leven.”

Waar Juliëtte ook mee bezig is, is het volgen van het natuurlijke ritme. Weer iets wat we niet op school hebben geleerd. We zijn als gehele mensheid heel erg ver af komen te staan van ons natuurlijke ritme. Denk aan het feit dat we ons brein voor de gek houden door het te laten denken dat het nog daglicht is door de lamp aan te doen ’s avonds. We zijn bezig om tegen dit ritme te vechten, zonder dat we dit bewust door hebben, met alle gevolgen van dien. Juliëtte probeert het natuurlijke ritme te omarmen. Als je accepteert dat je deel bent van het ritme ontstaat er weer een overvloed van ruimte en tijd. Dit principe integreert Juliëtte heel erg in haar leven.

Hoe zet jij een branding strategie in grove lijnen op? 
  1. Kijk eerst naar waar je nu staat en waar je over vijf jaar wil staan. 
  2. Vraag jezelf af welk probleem jij in de wereld signaleert waar je een oplossing voor zou willen bieden en wiens leven je hiermee gaat verbeteren. Bekijk ook waar dat probleem dat je probeert op te lossen begint, waar ligt de oorsprong en kun je dicht bij de bron komen?
  3. Doe onderzoek; wie op deze wereld ziet dit probleem ook? Wie is hier al mee bezig, wie heeft hier behoefte aan? Ervaren mensen dit ook als een probleem? We zijn vaak geneigd te denken dat iets een probleem is, terwijl dat in de realiteit misschien wel meevalt. 
  4. Vervolgens kijk je naar de kern van waarom je dit opzet, waarom moet de wereld hier vanaf weten? Vanuit deze kern kan je je missie en visie concreet maken. Ook ga je je beloftes opschrijven, wat ga je me dit initiatief/onderneming waar maken? 
  5. Hierna komt je visuele en verbale identiteit. Hoe ga je spreken als merk? Hoe ga je een connectie maken met je doelgroep? En wat wordt echt de concrete dienst of product wat je aan gaat bieden? Op dit alles kan je antwoord geven vanuit je kernwaarden. 

Zelfs Juliëtte ging mee in maatschappelijke verwachtingen

Een paar jaar geleden hadden Juliëtte en haar partner een omweg gemaakt en uit maatschappelijke verwachting een huis gekocht. Als snel vroeg Juliette zich af: wat heb ik nu gedaan? Waarom wilde ik dit? Op het moment dat ze dat huis had voelde ze zich vastgezet. Ze had niet meer de speel vrijheid om te creëren. Dat huis zorgde voor het besef; ze leefde de droom van iemand anders. Uiteindelijk hadden ze na geeneens twee jaar het huis verkocht. In ruil voor het huis met hoge hypotheek kocht ze een oud chalet op een recreatie park wat een woonbestemming zou krijgen. Die sloopten ze vervolgens om een duurzaam huis te bouwen. 

Juliëtte: “Ik ben denk ik meegegaan in ‘hoe dat gaat’. Andere mensen waren ook op zoek naar huizen. Dus ik denk dat ik daardoor het idee kreeg dat dat het moment was voor ons om een huis te kopen. Pas toen de keuze was gemaakt besefte ik wat ik aan het doen was. Het was iets wat ik onbewust had laten gebeuren.’”

Waarom doe jij dit alles?

Juliëtte: “Ik heb lang gezegd dat ik geen kinderen wil, omdat ik me afvraag in wat voor toekomstige wereld kinderen gaan opgroeien. Maar dan vraag ik mezelf wel meteen af wat ik kan doen om dat te veranderen. Ik zet NOWSCHOOL op omdat ik dat heel erg heb gemist in mijn eigen jeugd, maar ook om een mogelijkheid te geven voor misschien ooit mijn eigen kinderen.”

Als je iets goed wilt, moet je het soms zelf doen. De wetgeving loopt achter en de politiek helpt niet mee. Dus besloot Juliette om het initiatief voor een nieuwe school zelf op te starten. Met het geloof dat dit haar honderd procent zeker gaat lukken begint NOWSCHOOL al heel dicht bij realiteit te komen. 

Wat we van Juliëtte hebben meegekregen is; dat als je simpelweg dicht bij jezelf blijft, oprecht gelooft dat iets je gaat lukken en je goed je intuïtie volgt, je op een natuurlijke manier het leven kunt creëren waar je naar verlangt. 

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Gabrielle Geerts

Website:
https://www.julietteschraauwers.com/
https://brand-it-forward.com/
https://now-school.com/

LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/julietteschraauwers/
Instagram:
https://www.instagram.com/julietteschraauwers/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *