Regular-Goldmines-Myrthe-de-Groot

Hoe je door gewoon te doen een verschil maakt- met Myrthe de Groot

Vastgoed is en blijft een interessante wereld. Er zijn genoeg ondernemers in deze branche die uit het niets toch groot zijn geworden. Deze week hebben we wel een hele bijzondere situatie. Dit is het verhaal van Myrthe de Groot, de vrouw die de vastgoedwereld op zijn kop aan het zetten is.

Op zoek naar nieuwe grenzen

Toen Myrthe de Groot op haar 25e operationeel manager werd van een uitzendbureau, merkte ze iets op: ze had het plafond bereikt in de organisatie. De grote vraag: “En nu?” Iedere dag een negen tot vijf baan en dan in de zomer op de camping zag Myrthe toch niet helemaal zitten. En toen dacht ze: fuck it en is ze voor haarzelf begonnen. 

Haar omgeving reageerde niet altijd positief. Want waarom zou ze al die zekerheid opgeven? Myrthe sloeg zich er doorheen en maakte de keuze alsnog. Ze kwam bij een lokale vastgoedeigenaar, want ze had een kantoor nodig. Het eerste wat haar opviel, was dat het niet zo chique was als verwacht. Ook was het kantoor lang niet zo georganiseerd als je zou denken en voor een ‘efficiencyfreak’ zoals Myrthe was er veel te verbeteren naar haar bescheiden mening. Het bleek dat het niet zo georganiseerd was, omdat het team van de vastgoedeigenaar veel werk moest doen met weinig mensen. Er was een tekort aan goed vastgoed personeel. Nou, kwam dat eens mooi uit. Myrthe was toevallig heel goed in personeel. Ze ging naar huis met een idee, mensen die ‘goed zijn in vastgoed’ ter beschikking stellen aan vastgoedeigenaren. En dat idee was de start van ‘Actief’.

Gewoon doen, daarna denken

Myrthe: “Ik ben een efficiencyfreak, mijn vingers jeukten toen ik in dat kantoor was. De vastgoedeigenaar gaf aan dat het vinden en ‘regelen’ van goed personeel niet hun sterke kant was. Dus ik stelde voor: wat als er een bedrijf was met mensen die verstand hebben van vastgoed die je flexibel kunt inhuren voor jouw eigen organisatie. Hij was heel erg enthousiast en zo bedacht ik dat hij dan waarschijnlijk niet de enige zou zijn. Dus toen besloot ik om er voor te gaan. Als iets goed voelt moet je het gewoon doen en dat is hoe ik begon aan een onderneming, binnen een branche waar ik helemaal niets over wist.”

Je hele concept omgooien, fluitje van een cent

Veel ondernemers zijn bang om hun concept aan te passen, ze zijn vaak te bang wat andere mensen ervan zullen vinden. Ze zijn bang dat hun verhaal minder geloofwaardig overkomt. Myrthe heeft ervaren dat dit helemaal niet zo is, mensen vinden het juist goed als je zo transparant durft te innoveren binnen je onderneming. 


Als voor Myrthe iets niet goed voelt, doet ze het gewoon anders. Ze krijgt geen energie van iets als ze twijfelt of het wel goed werkt. Myrthe is niet bang om haar hele concept om te gooien. Als je het hebt over passie, moet je het ook voelen en niet in de ‘ja, maar’ denken.
Inmiddels weten de haar collega’s én klanten dat, als Myrthe iets omgooit (en dat is best vaak), het er meestal ook echt beter door wordt. 

De nuchtere vrouw met een nuchtere onderneming

Heel nuchter, zo beschrijft Myrthe zichzelf maar al te graag. Zo ook haar motto: gewoon doen! Vastgoed is een wereld waarin mensen snel het succes naar hun hoofd kunnen laten stijgen. Pronken met je Lamborghini of Ferrari is geen ongewoon voorval. 

Myrthe: “Ik vertel veel over vastgoed op Instagram en vooral daar merk ik dat het heel nep kan zijn. Dure auto hier, champagne en kaviaar daar. Dat is niet mijn stijl, ik ben meestal niet onder de indruk van dat soort mensen. Ik ben wat dat betreft toch een echte nuchtere Drent. We merken dat onze klanten regelmatig versteld staan van die nuchterheid want zeker in onze branche is er vaak sprake van veel ‘poeha’. We zijn überhaupt redelijk recht door zee; ook als ik iets fout doe, maak ik er geen mooier verhaal van, ik kom meteen tot mijn punt. Mijn team werkt op dezelfde manier en dat vind ik zelf heel prettig.”

De unieke aanpak van Actief

Actief werkt voor vastgoedbeleggers en mensen die vastgoedbelegger willen worden. Het maakt niet uit of je een student bent, of iemand die al 100 panden heeft. Bij Actief draait het erom wie jij bent en wat je ambities zijn binnen vastgoed, elke situatie is anders. Ze matchen je met een coach die bij jouw situatie past. Myrthe zou heel leuk kunnen vertellen hoe zij beleggen in vastgoed aanpakt, maar daar schiet je niet veel mee op. Want jouw situatie is niet hetzelfde als die van haar. Actief draait echt om wie jij bent en waar je naartoe wil, dat maakt ze uniek.  

Daar houdt het niet op. Actief is (voor zover wij weten) de enige organisatie met haar eigen vastgoed coaches naast de online trainingen & masterclasses. Veel andere trainers geven een hele dure training en daar blijft het dan ook bij. Bij Actief is het idee dat je betrokken blijft. Naast coaching kun je ze namelijk ook inhuren als dienstverlener voor als je bijvoorbeeld iets wil kopen of huren. Ook staan alle leden in contact met elkaar door middel van het online platform en organiseert Actief ook regelmatig borrels voor alle leden. Enorm allround dus.

Wat is je grootste les door de jaren heen?

Myrthe: “Bij je eigen gevoel blijven en deze volgen. Als ik mezelf had laten beïnvloeden, was ik nooit aan Actief begonnen. Dit was een nieuw concept in de vastgoedwereld, genoeg oudere (vooral heren) in de sector die het niets vonden. Instagram zou niet werken, een website zou niet werken, we werden zelfs wel eens een theekransje genoemd. Daar zette ik me overheen. Ik dacht: we zien het over een paar jaar wel of het iets wordt of niet. Ik heb daar nooit spijt van gehad en zou het zo nog een keer doen.“

Wat Myrthe ook is opgevallen, is dat de meeste ervaren ondernemers en vastgoedbeleggers niet per se door geld gedreven zijn. De meeste commerciële mensen doen het een tijdje goed, maar vliegen vervolgens uit de bocht. Door geld kan je niet gedreven worden, het is geen einddoel. Je moet geld altijd zien als middel, iets waarmee je bijvoorbeeld vroeg met pensioen kan gaan of passief inkomen kan genereren. 

Was het een uitdaging in de vastgoedwereld voor je? 

Myrthe: “Het is een uitdaging om een vrouw te zijn in deze wereld. Ik werd eerst altijd ‘het meisje van Actief’ genoemd, want mijn naam onthouden, ho maar. Je hebt veel tegenslagen. Maar ja, Ik word gelukkig heel erg gedreven als iemand zegt dat iets niet kan. Zo heb ik het als inspiratie gebruikt dat het een wereld is waarin vrouwen nog niet zo actief zijn. Als iets moeilijk is, is het leuk.”

Vroeger zat Myrthe bij de voedselbank en één ding wist ze zeker. Ze wilde later niet meer door de supermarkt lopen met een rekenmachine in de hand. Als je zo sterk gedreven bent, gaat iets je hoe dan ook wel lukken. Myrthe gaf aan dat dit misschien de reden is dat ze niet zo bang is. In het ergste geval wist ze dat ze van veertig euro per week kon rondkomen, want daar is ze al geweest. 

Tips van Myrthe, nadat je hebt besloten om ‘het gewoon te doen’
  1. We worden in Nederland een beetje opgevoed met risicomijdend gedrag. Hoewel Myrthe dat wel snapt, gaf ze ook aan dat je je daarmee niet onderscheidt van de rest en dat is wel wat je wil. Durf risico te nemen. 
  2. Bij je gevoel blijven is ook belangrijk. Als ondernemer moet je heel goed aanvoelen of iets wel of niet voor je werkt. En anders moet je snel kunnen omschakelen om het te herstellen. Veel mensen doen dat niet omdat ze te bang zijn om te falen.

Je kan bij letterlijk alles tien tegenargumenten opnoemen waarom je iets niet zou moeten doen en dat heeft nooit iemand ergens gebracht. Zoals Myrthe blijft zeggen: ‘Gewoon doen.’

Ambitie draait niet om geld

Myrthe: “Ik ben vrij ambitieus van mezelf, ik kan niet rusten tot een concept echt klopt. Daarom verander ik het ook zo vaak. Bij Actief zijn we niet ambitieus in de zin dat we de grootste van de wereld willen zijn, ambitieus kan ook iets anders betekenen. Dit jaar bijvoorbeeld heeft mijn team opgeschreven dat ze mij overbodig willen maken in het dagelijks werk op kantoor. Dat is heel goed. Want ik werk veel beter wanneer ik niet dagelijks huishoudelijke taken moet doen. Als ik vrijheid heb, heb je meer aan mij dan als ik de boekhouding moet doen.”

Myrthe geeft haar team 25% procent van de winst. “Zonder hen kan ik het niet.” zei ze nadrukkelijk. De meeste ondernemers hebben het gevoel dat ze meer winst moeten halen dan het jaar ervoor, dat heeft Myrthe niet. Haar doel is vrijheid en dat heeft ze al. Dit zorgt ervoor dat ze relaxed kan ondernemen en als dat doorwerkt in je gehele bedrijf wordt deze succesvoller. Myrthe gelooft dat het minder focussen op het materiële aspect en meer op het ontspannende heel goed werkt in het opbouwen van een bedrijf.   

Waarom doe jij de dingen die je doet? 

Myrthe: “Ik wil vrijheid hebben om te doen wat ik leuk vind. Ik heb nooit dingen willen doen omdat het moet. Mijn grootste drijfveer is niet om veel geld te verdienen of om een groot doel te behalen, het is de vrijheid hebben om te kiezen wat ik kan kan doen.”

Eén ding is zeker, de mindset van Myrthe zit honderd procent goed. Veel mensen leven hun leven vanuit angst. Alhoewel dat niet raar is, willen we jou laten zien hoeveel het kan opleveren om je over die angst heen te zetten. Myrthe heeft plezier en succes gevonden in een branche waar ze niets vanaf wist. Ze bleef gewoon dicht bij haar gevoel en wist haar kwaliteiten op de juiste manier in te zetten. 

Dat zet ons bij Regular Goldmines aan het denken. Wat is iets wat jij nu zou doen als angst je niet tegenhield? 

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke

Website: https://actief.nl/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/actief-nl/
Instagram: https://www.instagram.com/actiefnl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *