Regular-Goldmines-Karen-Hettinga

Onderwijs op een andere manier, hoe?

Al van kleins af aan hoort ze van haar omgeving dat ze talent heeft voor mensen die anders zijn. Nu jaren later kan Karen Hettinga die uitspraken van haar omgeving alleen maar bevestigen. In dit verhaal lees je hoe Karen met haar eigen methodiek en onderneming een verschil maakt in de wereld van zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking en hun verzorgers.De Koffer van KAAT

Werken met mensen die zorg nodig hebben is een ontdekkingsreis en als je op reis gaat neem je natuurlijk een koffer mee. Dat is helder, maar wat betekent KAAT dan? “Kaat is mijn koosnaampje.” Biechte Karen op. Ze had de betekenis van KAAT ooit opgezocht en ontdekte dat het stond voor puurheid en eerlijkheid. Dat sloot enorm aan op de doelgroep, want de mensen nemen je zoals je bent. Ze vinden je leuk of ze vinden je niet leuk

De basis van KAAT ligt bij het begeleiden en ondersteunen van mensen met of zonder een specifieke zorgtoewijzing en hun ouders/verzorgers. De kracht van KAAT ligt in de KAAT-methodiek, waarin passende begeleiding en aandacht voor mogelijkheden centraal staat.

Regular-Goldmines-Karen-Hettinga
Hoe is KAAT ontstaan?

Karen: “Toen ik nog in het speciaal onderwijs werkte, was er een moment waarin ik me besefte dat ik niet de hulp kon bieden die ik wilde bieden. Er werd te veel in hokjes gedacht. Er was te weinig ruimte om te spelen met het verlangen van een leerling. Ik stond voor de klas en er was geen specifieke methode die we konden hanteren. Wel was er een lijst met doelen waaraan voldaan moest worden. Op dit soort situaties knap ik heel erg af. Ik kon het wel op deze manier uitvoeren, maar daar leerden de leerlingen niet van. Zo begon bij mij de irritatie. 


Ik geloof dat een kind heel goed kan aangeven wat en hoe hij/zij wil leren. Daar werd helaas niet naar gekeken of naar geluisterd. Ik was meer bezig met politieagentje spelen dan dat ik bezig was met hun ontwikkeling. Ik bedacht me dat ik hier tegen zou kunnen vechten, maar ik zou ook verder kunnen kijken en zelf iets doen vanuit een onderneming. Ik begon als kindercoach en groeide van daaruit verder. 


Ik ontdekte dat de vraag van gezinnen met een kind met een verstandelijke beperking anders was. Zo is het van coaching naar een dagbesteding, naar een ambulant begeleiding, naar logeren, naar wonen gegaan en nu doen we alles.”

Keuzes, ze zijn lastig

De stap nemen om voor jezelf te beginnen, daarin geloven en je grootste inkomensbron opgeven door ontslag te nemen. Klinkt als een fluitje van een cent, maar is in de realiteit een enorm lastige keuze. “Ik ben met letterlijk niks begonnen” zei Karen. Het was haar plan om haar vaste inkomen langzaam af te bouwen, maar doordat ze zo veel lef begon te krijgen, ging het veel sneller. Na anderhalf jaar had Karen ontslag genomen, terwijl ze met De Koffer van KAAT nog geen vast inkomen had. In die tijd werkte ze zo nu en dan als invaldocent om toch nog een beetje inkomen te behouden.

Er zijn veel keuzes die Karen heeft moeten maken om de Koffer van KAAT op te zetten. Kiezen voor bepaalde vrienden, kiezen voor een liefde of niet, kiezen voor je doelgroep, kiezen voor je personeel, kiezen waar je voor gaat staan. Het waren lastige keuzes, maar wel keuzes die haar hebben geholpen. Ook jij zult lastige keuzes voor je hebben liggen, wees je daar bewust van en wees bereid om te kiezen. 

Kan je ons wat vertellen over de KAAT-methodiek?

Karen: “De KAAT-methodiek is vanzelf ontstaan. Toen ik nog in het speciale onderwijs lesgaf, kreeg ik altijd de vraag van collega’s wat mijn geheim was. Waarom lukt het jou wel zo goed met de leerlingen? Ik had geen idee, dus daar ging ik over nadenken. Wat ik ontdekte, is dat het heel erg belangrijk is om taal te begrijpen. Door meerdere cursussen te volgen, heb ik meer taalgevoel gekregen. Wanneer je je taal ontwikkelt, kan je beter communiceren.”

De KAAT-methodiek zit hem in eigenaarschap. Wat ga je doen en wie heb je daarvoor nodig? Het gaat over zelf bepalen en zelf handelen. De methodiek hanteert kwaliteit. Ze kijken naar jouw kwaliteiten als kind en willen jou ook kwaliteit bieden. Kwaliteit zit in aandacht voor jou en je omgeving, maar ook aandacht voor de ander. Kwaliteit is met aandacht ergens aan werken. Als je met iets bezig bent, moet je het met een bepaalde focus doen. 

Het woord ‘proberen’ gebruiken ze niet bij KAAT, want als je iets probeert ben je het eigenlijk al aan het doen. Als een deelnemer of medewerker aangeeft dat ze niet weten hoe ze moeten beginnen omdat ze niet weten wat ze moeten doen, zegt Karen: “Ik weet het ook niet, dus begin gewoon. Dan zie je vanzelf waar je tegenaan loopt, misschien valt het wel mee.”

Taal is ook een belangrijk aspect in de methodiek “Taal doet zoveel!” Vertelde Karen enthousiast. Bij KAAT zeggen ze wat ze doen en doen ze wat ze zeggen. De boodschap wordt niet mooier gemaakt dan dat het is. Ook in lastige situaties wordt aan de deelnemer vertelt wat de situatie is en wat ze voor hem/haar kunnen doen om te helpen. Kortgezegd, KAAT biedt hulp, dat is waar ze mee bezig zijn.

Taal is belangrijk!

Alles zit in taal en iedereens taal is anders. Het aspect taal binnen de KAAT-methodiek komt al naar voren in gesprekken met ouders. Er wordt in zo’n gesprek eerst benoemd hoe leuk zij zijn, in plaats van wat ze allemaal (nog) niet kunnen. Ook als er iets in de weg zit, wordt er gekeken naar hoe dit opgelost kan worden. Bij KAAT houden ze van directe communicatie, ze draaien niet om verhalen heen.

Wat was je grootste uitdaging? 

Karen: “Mijn directe omgeving was een grote uitdaging. Heel veel mensen hadden hier geen vertrouwen in. Ze raadden het af, want ik zou geen vast inkomen meer hebben et cetera. Er waren maar twee mensen die direct zeiden dat ik dit moest doen en dat waren mijn kinderen. 

Wat nu mijn uitdaging is, is bureaucratie. Er zijn veel voorwaarden waar wij als bedrijf aan moeten voldoen. Ik wil bijvoorbeeld samenwerken met de gemeente. Daarvoor moet ik gegarandeerd een bepaalde vorm van kwaliteit bieden, een stempeltje dat ik moet hebben. Het is dus zo dat grote zorgorganisaties dat stempeltje wel hebben, terwijl ik durf te wedden dat ik een betere kwaliteit aan zorg lever dan zij. Het behalen van zo’n stempel gaat over veel schrijfwerk en ik denk dat daardoor de kwaliteit in zorg afneemt. Omdat ik geen stempel heb, moet ik mezelf altijd verantwoorden waarom ook ik een geschikte partij ben en dat is lastig.”

De droom van KAAT

Het is Karen’s droom om in elke provincie van Nederland een KAAT-centrum te hebben en eigenlijk een extra centrum: “Mijn geluksgetal is dertien.” biechtte ze lachend op. Het is Karen’s doel dat de KAAT-methodiek een product wordt binnen de professionele sector en het onderwijs. De KAAT-methodiek zal een standaard worden binnen de zorg.

Waarom doe jij de dingen die je doet.

Karen: “Wat ik belangrijk vind, is dat je mag zijn wie je bent. Het maakt niet uit als je anders bent, ik geloof zelfs dat het een voorrecht is. Ik ben ervan overtuigd dat we in een wereld kunnen leven waarin je elkaar, los van je gedrag, je afkomst, wat dan ook, als compleet mens kan zien. We kunnen met zijn allen in één wereld leven, daar streef ik naar.

Het is altijd enorm inspirerend om met zo’n maatschappelijk betrokken onderneming in contact te komen. De missie en visie van Karen zien wij bij Regular Goldmines als nobel. Karen heeft lastige keuzes moeten maken en die keuzes hebben haar uiteindelijk beloond. 

Wat zijn voor jou lastige keuzes voor je doelen? 

Auteur: Kadir Bayma
Proofreader: Nadine Fikke

Website:https://dekoffervankaat.nl/

LinkedIn: https://dekoffervankaat.nl/

Instagram: @de_koffer_van_kaat

Facebook: https://www.facebook.com/De-koffer-van-Kaat-179153115619277

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *